Доступність посилання

ТОП новини

Буревій зі снігом на Харківщині: смерть жінки, повалені дерева і знеструмлені оселі


Наслідки буревію зі снігом у Харкові, 2 грудня 2015 року (фото з соцмереж)
Наслідки буревію зі снігом у Харкові, 2 грудня 2015 року (фото з соцмереж)

«Розбудіть міцного господарника. Скажіть: зима прийшла!» – харків’янка

Через стихію на Харківщині загинула жінка. Кілька десятків населених пунктів знеструмлені, тисячі дерев повалені – такого лиха через перший сніг зазнали жителі області. Люди скаржаться на роботу комунальних служб: дороги, транспортні зупинки, подвір’я в районах міста залишаються засипані снігом. В мерії переконують, що докладають усіх можливих зусиль до подолання снігової стихії.

3 грудня у Харкові тихий зимовий ранок, через плюсову температуру перший сніг перетворюється у кашу на дорогах. Натомість 2 грудня мокрий сніг, а також повалені сильним вітром дерева стали причиною численних пошкоджень ліній електропередач. Негода ускладнила роботу розподільної підстанції обленерго, що забезпечує електрикою половину Харкова і живить насоси, які подають тепло в школи, лікарні та житлові будинки. Харківські метеорологи кажуть, що після тримісячної посухи, тільки за півдоби випала півмісячна норма опадів.

Соціальні мережі сповнені гнівних дописів на адресу мерії та комунальних служб. Одна з дописувачок переповідає, що бачила, як діти відкопували шкільний автобус, а снігоприбиральної техніки й близько не було. Однак, на якій із вулиць Харкова це сталося, жінка не вказала.

«Розбудіть міцного господарника. Скажіть: зима прийшла!», – звернулася жінка, вочевидь, до підлеглих міського голови Харкова Геннадія Кернеса.

У коментарях Радіо Свобода харків’яни також поділились враженнями від «раптової» зими у місті:

– Зранку 1 грудня транспорт практично не працював. Півтори години стоїмо, тролейбусів немає. Дуже багато людей ішли пішки;

– Травмонебезпечно, слизько. Це абсолютна непідготовленість комунальних служб.

Городяни, яким таки вдалося дістатися до центру Харкова, кажуть, що снігоприбиральні машини працюють передусім біля міської ради, обладміністрації та на центральних автомагістралях.

Кілька тисяч дерев повалено, такого ще не переживав Харків – заступник міського голови Харкова

В міській раді переконують, що комунальні служби працюють в надзвичайному рижимі цілодобово. Кажуть, що для стабільного руху міського транспорту, машин швидкої медичної допомоги та патрульної служби очищають насамперед головні магістралі міста. Чи не найбільшою проблемою комунальники називають тисячі повалених дерев, які падаючи, розчавлювали автомобілі та обривали лінії електропередач.

«Кілька тисяч дерев повалено, такого ще не переживав Харків. Величезні гілки падають і на проводи, руйнують комунікації електрозабезпечення. У нас залучено до прибирання 2,5 тисячі осіб, 150 одиниць техніки», – розповідає перший заступник міського голови Ігор Терехов.

За його словами, до прибирання снігових завалів та дерев залучені курсанти військових вишів, а також щойно створені спеціальні бригади.

Півсотні знеструмлених населених пунктів – рятувальники

В селах Слобожанщини більше нарікають на сильний вітер. Напередодні в головному управлінні з надзвичайних ситуацій Харківської області повідомили, про знеструмлення понад 50 населених пунктів. Якщо погодні умови погіршаться, то на кілька днів призупинять навчання в школах, заявляє голова Ізюмської районної адміністрації Любов Шамрай. Також вона повідомила, що сьогодні поховають літню жінку, яка загинула від удару поваленого дерева в селі Іванчуківка в Ізюмському районі.

На темпи відновлення інфраструктури Харківщини, кажуть чиновники, впливає лише погода: якщо снігопад із вітром триватиме, то ситуація може ускладнитись, але, якщо погода поліпшиться, комунальники зможуть у короткі терміни привести до ладу вулиці, дахи будівель, електроопори та інші об’єкти.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG