Доступність посилання

ТОП новини

Чи переросте протест далекобійників Росії у політичний?


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

Далекобійники їдуть до Москви з різних регіонів Росії. Із них вже починають робити ворогів

Сьогодні, 3 грудня, спливає термін ультиматуму, висунутого російськими далекобійниками уряду і Держдумі Росії. Водії вимагають відключити їх від системи «Платон», яка забезпечує стягування додаткових коштів з вантажівок та завдає збитків перевізнику. Інакше, вони мають намір провести акцію протесту в Москві. Спочатку акція була запланована на 30 листопада, але потім далекобійники вирішили дати час керівництву Росії для вирішення питання.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:28 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Далекобійники їдуть до Москви з різних регіонів Росії. На підступах до столиці їх намагається під різними приводами блокувати поліція. У Тверській області шукають бомбу, а в Бєлгороді не випускають з квартир, заявляючи водіям, що їх внесено до якихось чорних списків. Один з організаторів акції далекобійників Сергій Гуляєв в інтерв’ю Радіо Свобода навіть висловив припущення, що скоро водіїв, які борються за свої права, пропаганда може назвати фашистами і зарахувати до п’ятої колони.

Думаю, з наступного тижня на наших каналах пропаганда почне розповідати про жидо-водіїв і бандеро-далекобійників, які хочуть залишити країну без доріг, без продовольства
Сергій Гуляєв

«Я думаю, з наступного тижня на наших каналах пропаганда почне розповідати про жидо-водіїв і бандеро-далекобійників, які хочуть залишити країну без доріг, без продовольства, і взагалі вони – сволота, і з ними потрібно боротися», – сказав Гуляєв.

За його словами, далекобійники з багатьох російських регіонів прямують до Москви. Ті ж, хто з об’єктивних причин дістатися до столиці не можуть, як наприклад, далекобійники Далекого Сходу, висловлюють колегам свою моральну підтримку.

Протест без політики

Далекобійники наполягають винятково на економічних вимогах. Проте, судячи з того, як намагаються перешкодити проведенню їхньої акції, влада всерйоз побоюється, що економічний протест може перерости у політичний.

Нинішня акція далекобійників – перший серйозний протест у Росії за останні кілька років. Однак не слід очікувати відчутних наслідків їх нинішньої боротьби і тим більше порівнювати профспілку далекобійників з польською «Солідарністю», вважає заступник директора з наукової роботи інституту світової економіки і міжнародних відносин Євген Гонтмахер.

Це не народження якогось нового суспільно-політичного руху, на зразок польської « Солідарності», як дехто намагається порівняти. Економічні вимоги частково будуть виконані, тобто уряд піде на поступки
Євген Гонтмахер

«Це не народження якогось нового суспільно-політичного руху, на зразок польської « Солідарності», як дехто намагається порівняти. Економічні вимоги частково будуть виконані, тобто уряд піде на поступки. Він, власне, вже зараз намагається це робити. Аж до мораторію на впровадження цієї системи «Платон», це можливий варіант. Можуть ввести мораторій на рік, наприклад, але не скасують зовсім. А в політичному сенсі, мені здається, ніякого сліду не залишиться з точки зору створення якихось структур, які реально захищатимуть права людей, або будуть в опозиції», – наголосив Гонтмахер.

Напівміри не влаштовують

Мораторій на дорожній збір, запропонований губернатором Примор’я Володимиром Міклушевским, далекобійників не влаштовує. Вони вимагають відмовитися від системи справляння плати, сказав громадський активіст Серегей Гуляєв.

«Вимога сьогодні одна – повне скасування системи «Платон». Тому що вона економічно просто душить водіїв. Сьогодні не йдеться про те, що, як запропонував пан Міклушевскій, давайте на рік відкладемо, зробимо плату дещо меншою. Відкладена смерть нам не потрібна», – сказав Гуляєв.

Протести далекобійників в Росії тривають 3 тижні. Водії вимагають повної відмови від системи справляння плати за проїзд по федеральних трасах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG