Доступність посилання

ТОП новини

Уряд США допомагатиме аграріям України з реформами


За 5 років існування програми «АгроІнвест», фінансованої США, десятки пілотних проектів вийшли на ринок з прибутками

Американський уряд продовжить допомагати Україні реформувати аграрний сектор. Про це «Голосу Америки» повідомив директор місії Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) Джед Бартон. Фокус – на програмах зрошення земель та підтримці дрібних фермерських господарств.

За п’ять років існування програми «АгроІнвест», яку в Україні фінансує американський уряд, десятки пілотних проектів показали виробникам, як виходити на нові ринки і добиватися комерційного успіху.

Забуті рецепти народної кухні збирає по селах Вінниччини Асоціація традиційних продуктів з проекту «АгроІнвест». Організація відкриває ресторани, щоб дрібний виробник перетворив національні страви на комерційно успішний бренд.

А от прикарпатський кооператив «Липівський» об’єднує півтори сотні селян-одноосібників. «АгроІнвест» допоміг їм з технікою, і тепер продукція має товарний вигляд і краще продається.

«Ми вирощуємо екологічно чисту та натуральну продукцію. Ми порахували, десь на 25% прибутки підвищились», – розповідає голова кооперативу «Липівський» Василь Савіцький.

За 5 років діяльності в Україні проект «АгроІнвест» допоміг стати на ноги ягідному кооперативу на Тернопільщині, сімейній кролефермі у Черкасах, фермерам, які вирощують соняшник у Харківській області.

Фінансована американським урядом програма зосередилась на розвитку малого та середнього фермерства. Саме дрібним сільгоспвиробникам допомагали вийти на кредитні спілки, отримати елітні сорти насіння, вчили, як вести бізнес. Американці вірять, що майбутнє українського агросектора – за невеликими господарствами.

«Найбільш вагомо для мене – робота з виробниками і кооперативами, щоб допомогти їм вийти на нові ринки продовольства на місцевому і міжнародному рівні. Розробити для них необхідні системи сертифікації, щоб вони могли потрапити на ці ринки. Ідеться про відповідність європейським стандартам безпеки та якості продукції», – розповідає керівник проекту «АгроІнвест» Ерік Блайх.

Водночас директор місії USAID Джед Бартон зауважує: «Я дуже пишаюся результатом. Ми бачимо прогрес у виробництві продукції сільського господарства: за той час, що ми тут працюємо, є кількаразове зростання. Але потенціал далі залишається нерозкритим, і ще багато треба зробити. І оскільки потенціал такий великий, а партнерство з українським урядом складається дуже успішно, то ми і далі будемо працювати в аграрному секторі України».

Як наголошує керівник USAID, завершення проекту «АгроІнвест» не означає, що Сполучені Штати не допомагатимуть реформувати сільгоспсектор. Українські урядовці підтверджують зацікавлення.

«Найголовніше те, що ми не бачимо зараз підстав для завершення даного проекту. Нам така співпраця потрібна, подобається, вона є необхідною для України. Потрібно сідати і спільно розробляти наступну дорожну карту на два роки, три роки, п’ять років, тому що багато що є робити спільно далі», – зазначив міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG