Доступність посилання

ТОП новини

Росія повинна припинити незаконну анексію Криму – євродепутати


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Європарламент констатує, що перехід контролю за українсько-російським кордоном до Києва далекий від дійсності

Терміново приступити до виконання кожного пункту Мінських домовленостей закликають Росію європейські депутати. Водночас, звертаючись до Києва, представники парламентського комітету закордонних справ та підкомітету з питань безпеки та оборони висловлюють надію, що Україна швидше йтиме шляхом реформ.

Члени Європарламенту висловлюють глибоку стурбованість з приводу нинішньої ситуації на сході України. Зокрема, вони звертають увагу на систематичні порушення режиму припинення вогню, що тривають від середини жовтня. Євродепутатів також тривожить те, що представники спостережної місії ОБСЄ мають постійні обмеження свободи пересувань, а перехід контролю до Києва по всій лінії українсько-російського кордону далекий від дійсності.

Парламентарі нарікають і на те, що угод досі не досягнуто, і щодо умов проведення місцевих виборів на тимчасово окупованій території Луганської та Донецької областей. До того ж, процес відведення озброєнь доволі слабкий, натомість значно більшає порушень укладених раніше угод, додають вони.

Ми надалі нагадуємо про необхідність припинення незаконної анексії Криму

«Україна залишається одним із головних пріоритетів зовнішньополітичного порядку денного Європарламенту, – заявляють євродепутати. – Ми повністю підтримуємо Мінські угоди як міжнародно визнану основу для політичного розв’язання конфлікту на Донбасі та мирної реінтеграції тимчасово окупованих територій. Ми надалі також нагадуємо про необхідність припинення незаконної анексії Криму».

Протягом обговорень, які відбулися нині у Брюсселі, європарламентарі зазначили, що цінують дипломатичні зусилля Німеччини та Франції, а також вітають оперативну фінансову підтримку, що була надана Україні Євросоюзом, МВФ та іншими організаціями.

«Ми підкреслюємо наявність у цій державі позитивних змін завдяки реформам, проведеним українською владою», – заявляють представники законодавчої установи ЄС, водночас закликаючи українців якнайшвидше далі поглиблювати конституційну реформу, включно із децентралізацією, та далі строго дотримуватися «мінського процесу».

Ми закликаємо Росію терміново продемонструвати дотримання всіх пунктів, що охоплюють Мінські домовленості

Під час обговорень у Європарламенті зазначалося, що російська влада несе особливу відповідальність за нинішню ситуацію, яка призводить до погіршення безпеки в регіоні. «Ми закликаємо Росію терміново продемонструвати дотримання всіх пунктів, що охоплюють Мінські домовленості. І саме це є умовою зняття санкцій», – заявляють європарламентарі.

«Це необхідно не лише для гарантування безпеки України та європейського континенту, а й для того, щоб покласти край жахливим умовам, в яких майже два роки живуть жителі цих територій та внутрішньо переміщені особи», – закликають депутати Європарламенту.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG