Доступність посилання

ТОП новини

Крим наш, а Аллах покарав кліку Туреччини, позбавивши розуму – Путін


У цьогорічному посланні російського президента було менше оптимізму щодо перспектив російської економіки

Російський президент Володимир Путін виступив у четвер зі щорічним посланням Федеральним зборам Російської Федерації. Як і очікувалося, значну частину свого виступу він присвятив міжнародній політиці. Проте експерти звертають увагу, що вперше російський президент вилив весь свій гнів на Туреччину та її керівництво.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Те, що президент Росії Володимир Путін почне з турецько-сирійської теми, було цілком очікувано. Запроваджені проти Туреччини санкції, фактичне ембарго на турецькі курорти для російських громадян і облави на турецьких громадян у Росії – все це події останніх днів. Не забудемо, не пробачимо – так у двох словах можна позначити ту частину виступу Путіна, яка була присвячена Туреччині.

Путін: Туреччина «не відбудеться помідорами» за збитий літак
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:01 0:00


«Якщо хтось гадає, що, зробивши цей підлий воєнний злочин – вбивство наших людей, вони відскіпаються помідорами чи якимись обмеженнями в якихось інших галузях, то вони глибоко помиляються. Ми ще не раз нагадаємо про те, що вони зробили. І вони ще не раз пошкодують про скоєне», – заявив він.

«Аллах вирішив покарати правлячу кліку Туреччини, позбавивши її розуму», – наголосив Путін.

Ані Чайку, ані Бастрикіна Путін зрадниками не вважає – експерт

У нинішньому посланні російський президент фактично звинуватив турецьке керівництво в тому, що воно потурає бандитам із екстремістського угруповання «Ісламська держава». Щоправда, про зв’язки сім’ї генпрокурора Росії Юрія Чайки з кримінальними авторитетами (про що, зокрема, повідомляв фонд боротьби з корупцією Олексія Навального) Путін волів промовчати.

Станіслав Бєлковський
Станіслав Бєлковський

На думку політолога Станіслава Бєлковського, за майбутнє Чайки можна не турбуватися.

«Володимир Путін все це знає. Якщо він хотів би ухвалити будь-які кадрові рішення щодо Генпрокуратури, чи Слідчого комітету, він би їх вже ухвалив, але він чітко наголосив у посланні, згадуючи Реджепа Таїпа Ердогана, що головний гріх для нього – це зрадництво. Ані Чайку, ані Бастрикіна він зрадниками не вважає», – зауважує політолог.

Без оптимізму

Українська тема в цьогорічному посланні майже не лунала. Володимир Путін згадав лише про Крим, який він несподівано відвідав напередодні свого виступу.

Черговий рубіж ми пройшли в 2014 році, коли відбулося возз’єднання Криму і Севастополя з Росією
Володимир Путін

«Перед нами не раз поставав принциповий доленосний вибір шляху подальшого розвитку. І черговий такий рубіж ми пройшли в 2014 році, коли відбулося возз’єднання Криму і Севастополя з Росією. Росія в повний голос заявила про себе як сильна самостійна держава з тисячолітньою історією і великими традиціями, як нація, яка консолідована спільними цінностями і загальними цілями», – зазначив він.

Експерти зазначають, що в цьогорічному посланні Путіна було багато загальних, нічого не значущих фраз, а також заяв, що суперечать тому, що він говорив раніше. Цього разу російський президент вже був не такий оптимістичний, як рік тому, коли говорив, що ціни на нафту вже через два роки почнуть зростати.

«Ми повинні бути готовими до того, що період низьких цін на сировину може затягнутися, і затягнутися надовго», – заявив Путін.

За його словами, на зовнішні санкції треба відповідати свободою підприємництва.

Економіка Росії постраждала від низьких світових цін на енергоресурси і санкції через дії Москви в Україні.


На тему протистояння Росії і Туреччини:

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

03.12.2015
Ердоган: Туреччина має докази причетності Росії до торгівлі нафтою з «ІД»

«У нас є докази. Ми відкриємо їх світові», – заявив Ердоган у телезверненні, зробленому в Анкарі далі
03.12.2015
Голова МЗС Туреччини зустрівся з Лавровим і підтримав належність Криму Україні

далі
01.12.2015
Тюркський фронт. Чому Україні варто дружити з тюркським світом

Якщо російсько-турецький конфлікт зайде далеко, тюркські пострадянські держави можуть стати для російського керівництва «п’ятою колоною» далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG