Доступність посилання

ТОП новини

Журналісти під наглядом («СХЕМИ» | ВИПУСК №67)


Також у випуску: Корупційний запобіжник: кому довірять перевіряти декларації чиновників?

Журналісти під наглядом

Ви можете навіть не підозрювати, що вас прослуховують. Звичні речі – телефони, планшети, ноутбуки – можуть нести загрозу: стеження з боку держави.

Чому активісти, журналісти та депутати постмайданного періоду потрапляють під прес силової державної машини? Журналіст та Депутат Сергій Лещенко заявляє, що за ним стежить міліція. Невідомі люди чергуюють під будинком головного редактора «Української правди» Олени притули. Дивні дзвінки лунають в оселях журналістів-антикорупціонерів.

Невже часи Леонида Кучми повертаються? За ким стежить «Великий брат»? Та чому робота українських журналістів потрапила під пильне око влади? Розслідування Анастасії Іванцової.

Кому довірять перевіряти декларації чиновників

Журналісти програми «Схеми» пильно слідкують за всіма антикорупційними ініціативами та процесами, що відбуваються в нашій країні. Одним із нових антикорупційних органів, який має бути створений до кінця цього року, – Національне агентство з питань запобігання корупції.

Його працівники, як передбачено законом, слідкуватимуть за українськими чиновниками – порівнюватимуть майнові декларацій усіх службовців країни з їх реальними статками. А також надаватимуть допомогу викривачам корупції та складатимуть спеціальні приписи у разі виявлення відхилень від вимог антикорупційних законів. Наслідком діяльності Нацагенства у співпраці з Антикорупційним бюро може бути як звільнення чиновника, так і реальний строк за ґратами. А отже, бажання посадовців зробити агентство «ручним» зрозуміле.

До кінця року залишилося менше місяця, однак поки що компетентна комісія з відбору членів НАЗК обрала лише двох членів НАЗК – це нардеп Віктор Чумак та заступник керівника Нацагентства з питань держслужби Олександр Скопич. Ще три кандидатури мають затвердити після закінчення перерви, оголошеної у суботу.

Хто претендує на членство у Нацагенстві з питань запобігання корупції і чи немає серед них людей, які можуть звести нанівець роботу нового органу – досліджував Максим Савчук.

  • Зображення 16x9

    Максим Савчук

    Журналіст-розслідувач телевізійної програми проєкту розслідувань Радіо Свобода «Схеми». Автор книги «1937» про політичну та бізнесову діяльність Віктора Медведчука після Революції Гідності.

    Народився у селищі Баришівка на Київщині. Здобув освіту інженера в Національному транспортному університеті та філолога в Національному педагогічному університеті ім. М. Драгоманова. Працював у бюро журналістських розслідувань «Свідомо», у газеті «Україна молода», у програмі журналістських розслідувань «Знак оклику» на телеканалі ТВі.

    У 2015 році розслідування «Questions Raised Over Poroshenko’s Role In Valuable Kyiv Land Deal» («Таємниці землі президента Порошенка») потрапило до шорт-листу міжнародного конкурсу асоціації мовників AIB.

    Переможець конкурсу журналістських розслідувань ім. В. Сергієнка (2019 рік) із матеріалом «Зелена родина ру» (про кінобізнес Володимира Зеленського у Росії).

    У 2020 році здобув друге місце на конкурсі журналістських історій DataUp із матеріалом «Американська мрія Віктора Медведчука» (співавтори - Любомира Ремажевська та Олександр Чорновалов).

    Розслідування «Американська мрія Віктора Медведчука» перемогло на Національному конкурсі журналістських розслідувань. Оголошення переможців та нагородження відбулося під час фестивалю розслідувальної журналістики «Межигір’я Фест» в колишній резиденції експрезидента-втікача Віктора Януковича у вересні 2021 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG