Доступність посилання

ТОП новини

До чого потрібно готуватись українській армії? (Огляд преси)


ЗСУ повинні реагувати на війну четвертого покоління – «День»

Не зовсім схвальна реакція деяких західних ЗМІ на нещодавню промову в Парижі президента Петра Порошенка та активні дискусії довкола цього в Україні оголили низку проблем, наголошує «Газета по-українськи». Насамперед, як наголошує видання, українцям не варто так бурхливо реагувати на чиюсь приватну думку, що ніби-то принижує чи недооцінює їх. Бо це часом схоже на підліткову неврівноваженість. А українському керівництву треба припинити спекулювати статусом жертви, випрошуючи за будь-якої нагоди за кордоном жалість до України. Цей світ жорстокий, і зовнішня політика має бути спрямована не на пошук за кордоном приємних для себе емоцій, а на отримання практичної допомоги. Надмірна експлуатація образу жертви може призвести хіба що до порад домовлятися з агресором, переконує газета.

Шостого грудня в Україні відзначатимуть День Збройних сил. Яким є стан української армії сьогодні? Наскільки швидкими і глибокими є зміни в ЗСУ? Як переконує експерт газети «День», зараз армія може досить впевнено відреагувати на виклик, який називають «гібридною війною». Це війна третього покоління. Однак залишається багато проблем з можливістю переходу Росії до безконтактної війни. Тому головним завданням є можливість Збройних сил реагувати саме на війну четвертого покоління. На цьому газета наголошує в статті «Білу книгу» дописує війна».

Партії «Укроп» і «Свобода» ведуть переговори про об’єднання в парламенті, інформує «Газета по-українськи». Таке об’єднання піде «Укропу» на користь, а для «Свободи», крім потужної фінансової підтримки, жодної вигоди немає. З часом до них можуть долучитися «Правий сектор» і частина «Самопомочі». Головним завданням об’єднання «Свободи» й «Укропу» буде опонувати президенту. Така політична сила зможе набрати до 20 відсотків на майбутніх дострокових парламентських виборах. Але Україні нічого доброго не принесе. Тільки конфліктів стане ще більше, зазначає видання.

На початку наступного тижня Україну вп’яте за останні шість років з дводенним візитом відвідає віце-президент США Джозеф Байден. І особливістю цього візиту у порівнянні з попередніми стане вперше в історії незалежної України виступ другого за рангом американського високопосадовця у Верховній Раді України 8 грудня. Про значення і очікування від цього візиту пише газета «День». Зокрема, експерти видання вважають, що це буде не просто серйозна, у закритому форматі, розмова, а реальні зрушення. Час підбивати підсумки. Мають бути чіткі вимоги та встановленні дедлайни щодо ухвалення рішень: новий виборчий кодекс, соціальні ліфти та реальні кадрові зміни в ГПУ, в сфері енергетики, а також щодо суттєвого кадрового оновлення та очищення від корумпованих та скомрометованих кадрів. Докладніше газета пише в статті «Сюрприз від Байдена».

В Україні говорять про дефіцит вугілля, який стався через окупацію частини території Донбасу. А тим часом на Волині вже 27-й рік будується єдина в галузі шахта-новобудова – Десята «Нововолинська». Про перспективи довгобуду державного значення і про те, що заважає її спорудженню, розповідає газета «Голос України».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG