Доступність посилання

ТОП новини

Міська рада Запоріжжя може висловити недовіру меру – експерт


Перша сесія міськради Запоріжжя, 25 листопада 2015 року
Перша сесія міськради Запоріжжя, 25 листопада 2015 року

Депутати Запорізької міськради протягом тижня не можуть зібратися для обрання керівних органів ради

Запоріжжя – Запорізький міський голова та депутати міськради ще 25 листопада розпочали свою роботу. Але перша сесія Запорізької міської ради почалася з конфліктів. У ній взяли участь громадські активісти, які зустріли новообраного міського голову вигуками «Ганьба!» та вимагали обрати секретаря ради від демократичних партій. Після складання присяги мер Володимир Буряк оголосив перерву у засіданні ради на невизначений термін. Дата продовження сесії досі невідома.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:54 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Брак кадрів з управлінським досвідом – так характеризує ситуацію в органах місцевого самоврядування Запоріжжя політтехнолог Ігор Громов. Наголошує, що більшість обранців раніше не працювали у органах влади. Бракує такого досвіду і новому міському голові Запоріжжя. Від початку трудової кар’єри у 1987 році до моменту обрання мером Володимир Буряк працював лише на одному підприємстві – комбінаті «Запоріжсталь». З 2012 року – на посаді головного інженера.

«Вперше у місті Запоріжжі обрано непрофесійного мера. Людина абсолютно не має досвіду роботи в органах влади. Навіть після розпаду Союзу всі міські голови були професійними управлінцями», – зазначає експерт.

Якщо будуть тіньові схеми, ми почуємо відлуння цих торгів – політолог

Представники яких політичних сил обіймуть посади секретаря Запорізької міської ради та заступників мера – це питання залишається відкритим. Їхні кандидатури повинен внести на розгляд ради міський голова, проте на початку першої сесії жодних офіційних пропозицій не було зроблено.

Володимир Буряк позиціонував себе як особу безпартійну, відповідно офіційно він не пов’язаний із жодною політсилою, обраною до міськради. Втім, база для підтримки його діяльності у раді існує. До неї було обрано 14 колишніх колег нового мера, представників комбінату «Запоріжсталь». Усі вони представлятимуть «Опозиційний блок». Ця політсила здобула найбільшу кількість мандатів у Запорізькій міськраді – 20, однак цього недостатньо для ухвалення ключових рішень, адже це менше половини депутатського корпусу.

Частина новообраних депутатів у день початку роботи нової міськради оголосила про створення міжфракційного об’єднання, до якого увійшли «Солідарність», «Укроп», «Наш край» та частина депутатів, обраних від партії «Самопоміч». Підписано відповідну декларацію. Проте це міжфракційне об’єднання також не має більшості у раді.

Декан факультету соціології та управління Запорізького національного університету Максим Лепський бачить два сценарії формування депутатської більшості у міськраді.

«Якщо буде довгострокова перспектива, то все буде розглядатися на основі проекту майбутнього. Якщо короткотермінова перспектива, то будуть тіньові схеми. Відповідно, ми почуємо відголоски цих торгів», – каже політолог.

Мер та депутати мають домовлятися – експерт

Якщо домовленостей і порозуміння між міським головою і більшістю депутатів не вдасться досягти, Запоріжжю загрожує управлінський колапс, наголошує політолог Дмитро Шуманов.

«Що треба робити? Домовлятися. Можна виробити якусь програму. Або це ситуативна домовленість, або буде величезний конфлікт, що може призвести до наступних нових мерських виборів. Це як варіант, бо міськрада може висловити недовіру мерові і відправити його у відставку», – пояснює політолог.

2 грудня у Запоріжжі відбулася робоча зустріч новообраного міського голови та представників політсил, обраних до міськради. На ній обговорювались кандидатури претендентів на посаду секретаря міськради та голів основних депутатських комісій. Втім, коли міськрада збереться для продовження сесії, поки невідомо.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Назарова

    Співпрацює з Радіо Свобода з 2015 року. Народилася в 1985 році у Запоріжжі. У 2007 році закінчила історичний факультет, а у 2011 році – аспірантуру Запорізького національного університету. Має ступень кандидата історичних наук. Із 2013 року працює у сфері журналістики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG