Доступність посилання

ТОП новини

Громадян Туреччини переслідують у Росії та окупованому Криму


Учасники акції протесту спалюють прапор Туреччини під її посольством у Москві. 25 листопада 2015 року
Учасники акції протесту спалюють прапор Туреччини під її посольством у Москві. 25 листопада 2015 року

«Відбувається відкрите витіснення всіх турків з території Росії» – Осман Пашаєв

Десятки тисяч громадян Туреччини, що живуть у Росії, а також і в окупованому Криму, стали об’єктом переслідування, як з боку представників влади, так і звичайних людей, які намагаються помститися за збитий російський літак. Багато робітників, менеджерів та бізнесменів, яких привабив російський будівельний бум минулого десятиліття, нині стикнулися з проявами ворожнечі.

Відразу після збиття турецькими повітряними силами російського бомбардувальника на прикордонній території з Сирією, розгніваний натовп москвичів закидав камінням турецьке посольство в Москві. Далі дії російської держави проти громадян Туреччини стали більш систематичними.


Десяткам громадян Туреччини заборонили в’їзд на територію Росії після того, як Росія в односторонньому порядку зупинила безвізовий порядок в’їзду до крани. Скасовані чартерні рейси, російським компаніям заборонено брати на роботу турецьких працівників із наступного місяця.

«Я турбуюся за свою родину. Якщо б я був один, не було б проблем»

Кореспондент Радіо Свобода з Москви поспілкувався з громадянином Туреччини, який працює там в російській компанії, що продає турецьке обладнання для російських будівельних фірм. Він одружений із росіянкою, проте відчуває певний тиск.

Дружина боїться, вона не знає, що може статися. В нас є син

«Я турбуюся за свою родину. Якщо б я був один, не було б проблем. Дружина боїться, вона не знає, що може статися. В нас є син і залишається тільки чекати на добрі новини», – зазначив 34-річний Умут.

«Насправді, зараз відбувається відкрите витіснення всіх турків з території Росії»

Осман Пашаєв
Осман Пашаєв

Крім цього, через конфлікт між двома державами, які роками будували економічні взаємини, страждають і турецькі студенти, вважає кримський журналіст Осман Пашаєв, який працював у Туреччині.

«Ми чуємо офіційні заклики Міністерства освіти Росії про те, що нічого не повинно загрожувати турецьким студентам, але з іншого боку бачимо, як 50 вишів Російської Федерації припинили співпрацю з Туреччиною. Це говорить про те, що ніякого обміну студентами більше не буде. Насправді, наразі відбувається відкрите витіснення всіх турків з території Росії. У той же час немає нічого подібного з громадянами Росії в Туреччині», – зазначає журналіст Осман Пашаєв.

Сергій Данілов
Сергій Данілов
У Росії є некрасива парадигма, коли громадяни або люди етнічного походження країн, з якими виникають конфлікти, стають заручниками ситуації
Сергій Данілов

Експерт Центру близькосхідних досліджень Сергій Данілов каже, що Росія виробила власну стратегію відносин під час міждержавних конфліктів. Тому тиск на громадян Туреччини у цій федерації – досить очікувана позиція державного механізму Росії.

«У Росії є така некрасива парадигма, коли громадяни або люди етнічного походження країн, з якими виникають конфлікти, стають заручниками ситуації. До них застосовують обмежувальні заходи: їх частіше перевіряють, їх бізнес потрапляє під лупу контролюючих органів, обмежуються їхні пересування», – зазначив Данілов.

«Ляльки окупаційної влади Криму роблять життя тамтешніх громадян Туреччини нестерпним»

Антитурецька епідемія далася взнаки і в окупованому Криму. Так званий «голова» півострова Сергій Аксьонов оголосив бойкот всьому турецькому. Проте цим окупаційна влада Криму не обмежилися. На півострові почалися облави на громадян Туреччини. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода розповів радник голови Меджлісу кримськотатарського народу з питань Туреччини Ісмет Юксель.

Так само, як у Москві та Петербурзі, у Криму гноблять турків. Приходять до них додому, проводять допити
Ісмет Юксель

«Те, що відбувається в Криму – це театр. Ляльки окупаційної влади Криму роблять життя тамтешніх громадян Туреччини нестерпним. Так само, як у Москві та Петербурзі, у Криму гноблять турків. Приходять до них додому, проводять допити. За нашою інформацією, вже депортували трьох або чотирьох громадян Туреччини. Також багато з них самі залишають Крим», – заявив Ісмет Юксель.

Крім цього, відомо, що в турецьких крамницях на півострові провели обшуки. Вже закрився магазин посуду з турецькими товарами SHEN, який належав громадянам Туреччини. Крім цього окупаційна влада півострова заявила, що громадяни Туреччини не працюватимуть на території анексованого Криму.


На цю ж тему:

03.12.2015
Україна і Туреччина «замінюватимуть» одна одній Росію

Українська і турецька сторони готові пожвавлювати взаємну торгівлю на противагу санкціям Росії і розвивати військову співпрацю далі
01.12.2015
Тюркський фронт. Чому Україні варто дружити з тюркським світом

Якщо російсько-турецький конфлікт зайде далеко, тюркські пострадянські держави можуть стати для російського керівництва «п’ятою колоною» далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG