Доступність посилання

ТОП новини

Українські олігархи судяться у Лондоні


©Shutterstock
©Shutterstock

«Справа у лондонському Верховному суді проливає світло на хаотичний та жорстокий світ українських бізнесових справ» – суддя лондонського Верховного суду Мейлз

Лондон – У британській столиці відбулося перше судове засідання у справі, яка обіцяє бути однією з найдорожчих в історії британського судочинства. У цій справі проходять три українських олігархи, а у її центрі перебуває позов на 1,3 мільярда фунтів стерлінгів, що його подав колишній власник найдорожчого будинку Лондона – український підприємець і меценат Віктор Пінчук. Позов подано проти двох українських мільярдерів – Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова. Витрати на судовий процес у Лондоні обчислюються сумою у понад 50 мільйонів фунтів стерлінгів.

Відомий український мільярдер Віктор Пінчук, який вважає своїми близькими друзями колишніх керівників Великобританії і США, зокрема Тоні Блера та Білла Клінтона, а також митців Елтона Джона й Даміена Хьорста, подав судовий позов проти двох відомих українських олігархів Ігоря Коломойського, який окрім Дніпропетровська, також мешкає у Женеві, і проти Геннадія Боголюбова, який мешкає у престижному лондонському районі Белґравія. У позові висуваються звинувачення у вбивстві, хабарництві та політичних інтригах.

Віктор Пінчук
Віктор Пінчук

Полем судової битви було обрано саме Лондон, що є близьким і для самого позивача – Пінчука, який свого часу володів будинком вартістю у 80 мільйонів фунтів стерлінгів (його вважали найдорожчим приватним будинком британської столиці). У п’ятницю Верховний суд у Лондоні заслухав те, що визначається як «неймовірні звинувачення» у тому, що Ігор Коломойський був причетний до низки вбивств та побиттів, які стосувалися бізнесової оборудки. Адвокати Пінчука наполягали, що їм має бути надано право подати на розгляд докази того, як Коломойський висував «надвичайно брутальні погрози, висловлені у доволі різкій формі» щодо особи, з якою він мав справи. У заяві українського правника Сергія Карпенка, яку було зачитано на судових слуханнях у Лондоні, йшлося про те, що Коломойський погрожував йому під час їхньої зустрічі 2003 року.

Як зазначалося у заяві правників Пінчука, через чотири дні після того, як відбулась різка розмова Коломойського з Карпенком, його помічника серйозно побили на вулиці, а наступного місяця на самого Карпенка було вчинено напад з використанням металевого кийка та холодної зброї. Адвокати Пінчука додали, що кримінальні злочинці, які вчинили ті напади, були пов’язані з Сергієм Нікітіним, особистим охоронцем Ігоря Коломойського, який згодом очолив фірму охоронців, власниками якої були Коломойський та інший звинувачений у цій справі Геннадій Боголюбов. У заяві правників також йдеться, що самого Нікітіна було потім знайдено мертвим у Дніпропетровську. Його тіло виловили у річці наприкінці серпня 2003 року з десятьма ножовими пораненнями. Цікаво, що того, хто скоїв вбивтсво Нікітіна, також згодом знайшли мертвим за обставин, які на той час було подано як можливе самогубство. Однак слідству було надано докази того, що нападника було застрелено пострілом у підборіддя.

Коломойський заперечує будь-яку провину

Ігор Коломойський
Ігор Коломойський

У свою чергу Ігор Коломойський рішуче заперечує будь-яку свою причетність до цих справ. У перший день судового засідання у Лондоні також йшлося, що не зважаючи на те, що українські слідчі органи тоді вирішили звинуватити Коломойського у вбивстві Карпенка 2005 року, справу не порушили. Адвокати Пінчука також повідомили у перебігу слухань, що український прокурор визнав: у записаній на плівку розмові Коломойський пропонував йому гроші в обмін на закриття слідства щодо його ролі у змові з метою вбивства, хоча ті гроші виплачені, зрештою, так і не були.

«Пан Коломойський навіть не замислюється, коли висловлює серйозні погрози своїм опонентам, так само як він не замислюється щодо втручання до процесу судочинства», – зазначив лондонський адвокат Віктора Пінчука Джонатан Кров.

Під час лондонських судових слухань у п’ятницю було висунуто низку інших звинувачень проти Ігоря Коломойського, зокрема, щодо суперечки у справі власності Криворізького залізорудного комбінату.

Втім, лондонська правнича команда Ігоря Коломойського визначила висунуті проти їхнього підзахисного обвинувачення як такі, що не мають стосунку до реальних подій.

«Докази, що їх подано на розгляд Верховного суду у Лондоні, не мають стосунку до якихось конкретних подій, а радше є моментом, який відволікає увагу органів судочинства. На додаток, звинувачення оскаржуються у найсерйозніший спосіб, бо ж вони ґрунтуються лише на тому, що ніби-то могло б мати місце, включно зі звинуваченнями у причетності пана Коломойського до вбивства», – заявив лондонський адвокат Ігоря Коломойського Лоренс Рабіновітц.

Суддя лондонського Верховного суду Стівен Мейлз ухвалив рішення, що докази у справі про вбивство Карпенка не братимуться до уваги у перебігу судового процесу, який, як планується, має розпочатися 4 січня 2016 року.

«Розгляд цих доказів, без жодного сумніву, викривить слухання у справі і відволікатиме увагу суддів. Значення тих доказів є недостатнім для того, аби їх брати до уваги», – заявив на слуханнях суддя лондонського Верховного суду Стівен Мейлз.

Суддя Мейлз також додав, що ця справа проливає світло на «хаотичний та жорстокий» світ українських бізнесових справ того часу.

Лондон – популярна судова арена для олігархів

Лондонський судовий процес у справі українських олігархів, який розпочнеться на початку наступного року і триватиме від 8 до 10 тижнів, свідчить про дедалі більшу популярність англійського судочинства у міжнародних бізнесових колах, коли йдеться про бізнесові суперечки та вирішення проблем підприємців.

Попередньою подібною нашумілою справою був судовий процес у Лондоні, в якому російський олігарх Борис Березовський, який впав у немилість до кремлівських правителів, судився з популярним олігархом Романом Абрамовичем, який є власником лондонського футбольного клубу «Челсі». Березовський програв цю справу, в якій він вимагав від Абрамовича відшкодування на 3 мільярди фунтів стерлінгів. Згодом самого Березовського знайшли мертвим у його маєтку під Лондоном.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG