Доступність посилання

ТОП новини

Туреччина може заборонити прохід військових кораблів воюючої держави – експерт


Розвідувальний корабель Чорноморського флоту Росії «SSV-201 Приазов’я» у водах Босфорської протоки на шляху в Середземне море. Лютий 2015 року
Розвідувальний корабель Чорноморського флоту Росії «SSV-201 Приазов’я» у водах Босфорської протоки на шляху в Середземне море. Лютий 2015 року

Чи може Туреччина пошукати способи не пропускати російські кораблі і судна через чорноморські протоки?

Останніми днями суперечлива інформація надходить із зони чорноморських проток. З’являлися дані про те, що російські торговельні судна і військові кораблі затримуються турецькою владою під час проходження через Босфор і Дарданелли, потім цю інформацію спростовували. Російські засоби масової інформації з посиланням на західні джерела повідомляли про рішення президента Туреччини Реджепа Ердогана закрити протоки для російських суден на підставі, що Туреччина нібито «під військовою загрозою з боку Кремля». Співрозмовник Радіо Свобода – морський юрист Кирило Маслов.

Ключовий принцип використання проток – принцип права свободи проходів і мореплавства в них. Це гарантується міжнародною конвенцією

– Ключовий принцип використання проток – принцип права свободи проходів і мореплавства в них. Незважаючи на те, що протоки з Чорного до Середземного моря належать Туреччині – це її суверенна територія, будь-яка держава має право вільного, мирного транзитного проходу. Це право гарантується, зокрема, підписаною в 1936 році в швейцарському місті Монтре міжнародною конвенцією про режим проток.

– У Туреччини є неформальні можливості, щоб притримати те чи інше судно?

Кирило Маслов
Кирило Маслов

– Так. Якщо ми звертаємося до Конвенції ООН з морського права, то для Туреччини передбачається можливість ухвалення в односторонньому порядку нормативних актів, які спрямовані на забезпечення безпеки мореплавства і запобігання забрудненню навколишнього середовища, але вони можуть позначитися і на часові проходу проток. Це питання оцінки: наскільки обмежують такі акти право вільного транзитного проходу, права мореплавства. На одній чаші тут – швидкий вільний прохід через протоки, на іншій – безпека мореплавства і захист навколишнього середовища

– Туреччина стягує якісь податки за прохід через протоки?

– Так, передбачаються збори, оскільки прохід суден через протоки пов’язаний з впливом на навколишнє середовище.

Ситуація в чорноморських протоках станом на 17-у годину 3 грудня. Скріншот Marine traffic
Ситуація в чорноморських протоках станом на 17-у годину 3 грудня. Скріншот Marine traffic

– Туреччина має право (або фактичну можливість) закрити протоки?

Прохід військових кораблів воюючої держави може бути заборонений Туреччиною на свій розсуд

– Така можливість існує, вона передбачена в тому числі і юридично. По-перше, щодо торгових суден, якщо вони йдуть під прапором держави, з якою Туреччина у стані війни, або якщо ці судна сприяють тій країні, з якою Туреччина у стані війни. Прохід військових кораблів воюючої держави може бути заборонений Туреччиною на свій розсуд.

– А в нинішній ситуації кризи відносин між Москвою та Анкарою проглядається юридична можливість, завдяки якій Туреччина, наприклад, обмежить або зовсім заборонить прохід через протоки російським суднам і кораблям? Ось Росія відмовляється імпортувати турецькі помідори, скажімо, і ніхто не може заборонити їй це робити. Турки у відповідь можуть з протоками «пограти»? Чи, згідно з міжнародним пакетом документів, зробити це неможливо?

– Наразі ні. Будь-які спроби спекуляції на цьому будуть порушенням міжнародних угод. Я бачив цього тижня інформацію про те, що є якась затримка в проході російських суден. Якщо така затримка дійсно мала місце, то вона може бути виправданою, пов’язаною, скажімо, з інтенсивністю морського руху в протоках. Або вона може бути пов’язана зі спробами Туреччини грати на безпеці мореплавання, на схемах поділу руху суден та інших подібних факторах. Але заборона на прохід через протоки строго за формальними підставами неможлива. Туреччина зобов’язана гарантувати суднам під російським прапором вільний прохід і свободу мореплавання в протоках.

Рух через Босфор односторонній (поперемінно: то з Чорного моря, то в зворотному напрямку) через Дарданелли – двосторонній. Зазвичай судна стають на якір на рейді Стамбула або в Чорному морі за 5-6 миль до входу в Босфор, під турецьким берегом. Капітани далекого плавання діляться своїм досвідом в мережі: якірна стоянка в Чорному морі незручна, а якщо підніметься північний вітер – то і небезпечна.

Оригінал матеріалуна сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG