Доступність посилання

ТОП новини

Електроенергії Україні досить, бракує дротів


Центральний пункт управління на Південноукраїнській АЕС. Листопад 2015 року
Центральний пункт управління на Південноукраїнській АЕС. Листопад 2015 року

Чому Україна знизила потужності АЕС, але продовжує палити вугілля?

На адмінкордоні з Кримом активісти громадянської блокади й далі не пускають ремонтників до зруйнованих електроопор. Енергетики майже завершили ремонт однієї з ліній – Каховка-Титан, але підключити її до мережі наразі не можуть через опір учасників блокади. Після аварійного відключення чотирьох кримської ліній диспетчери знизили потужність атомних станцій, бо на них утворився профіцит енергії. Її Україна могла б використати, якби мала відповідні магістральні мережі. Але блоки атомних станцій недовантажені – були такими до кримської блокади, і ще більше втратили після.

У Міністерстві енергетики заявили, що зникнення кримського споживача не економить, а навіть збільшує споживання вугілля в країні, й тому відключення такого великого споживача, як Крим, шкідливе для енергосистеми України. Одразу після того, як струм перестав іти на Кримський півострів, енергетики були змушені зменшити його генерацію – спершу понизивши потужність двох теплових, а потім – Запорізької і Південноукраїнської АЕС. Коли з енергобалансу випадає частина споживання, то і частину потужностей потрібно відключити. Але чому ж тоді вирішили вимикати дешевшу генерацією, а не те, що працює на дефіцитному нині носії? Тим паче, що, приміром, Запорізька ТЕС розташована поряд із Запорізькою АЕС і використовує ті самі мережі.

Для України атомна генерація є базовою, теплова – маневровою: це означає, що в пікові години потребу в енергії можна легко перекрити, піднявши потужність теплових станцій, тоді як атомні як більш інертні забезпечують стабільне вироблення енергії протягом доби. Крім цього, теплові блоки готові докинути електрику в мережу, якщо котрийсь із атомних блоків раптом вимкнеться аварійно. Саме тому, хто б що не говорив про енергетичну стратегію, лобіюючи «свій» вид палива, усі згодні: працювати без теплових електростанцій енергомережа не може.

Михайло Гончар
Михайло Гончар

«В резерві краще мати маневрову генерацію, аніж неманеврову», – говорить Михайло Гончар, президент центру «Стратегія 21», про рішення Міненерго зменшувати потужність атомних блоків.

З точки зору заробляння грошей тепловими компаніями, я думаю, вони мало звертають увагу на те, що потрібно заощаджувати вугілля. Паразитує теплова генерація, для якої пріоритет – заробляння грошей
Михайло Гончар

«З точки зору заробляння грошей тепловими компаніями, для них важливо, щоб їхня генерація максимально працювала, і в даному випадку, я думаю, вони мало звертають увагу на те, що потрібно заощаджувати вугілля, – додає він. – Така практика в нашій енергосистемі, що на атомній генерації паразитує теплова генерація, атомна генерація у нас державна стовідсотково, а теплова приватна, і там домінує ДТЕК, для якої пріоритет – заробляння грошей».

Директор з інформації Українського ядерного форуму Ольга Кошарна, коментуючи це рішення Міністерства енергетики, зауважила, що такий підхід у роботі енергосистеми – традиційний.

«Це абсолютно некритично для ядерної і радіаційної безпеки, але це входить у звичайну практику диспетчерських обмежень, від яких атомники особливо страждали у 2012-13 роках, коли навіть взимку блоки стояли в гарячому резерві, а вироблялась дорога електроенергія на генерації ДТЕК», – сказала Ольга Кошарна.

Електроенергія, яку не можна використати

Наприкінці минулого місяця в уряді заявили про відсутність в Україні достатніх запасів вугілля для проходження зимового періоду й додали, що Україна більше не купує вугілля у Росії й сепаратистів на окупованому Донбасі. Тепер же до України надійшла партія вугілля з Південноафриканської Республіки – його у понеділок почала відвантажувати на Трипільску ТЕС.

«Перший корабель прибув позавчора вночі, почалося вивантаження, якість підтверджена, ціна доволі приваблива – 57 доларів за тонну в порту», – повідомив міністр енергетики Володимир Демчишин.


Чому ж постає питання про брак вугілля, якщо в Україна має профіцит електроенергії, і, відімкнувши від мережі Крим, змушена розхолоджувати атомні блоки? Все було б добре, якби струм по Україні можна було передавати з точки А в точку Б так, як це треба споживачу. Але українські мережі не дозволяють ефективно транспортувати енергію, скажімо, подавати її далеко від атомних станцій.

Україна з року в рік не вибирає усієї потужності атомних станцій, тому їхні блоки весь час працюють не в повну силу. Навіть коли Крим споживав електроенергію, Запорізька АЕС не могла працювати на повну потужність. При чому, на відміну від теплових станцій, які в таких випадках зберігають вугілля, ніякої економії тут не виходить – блок просто використовується неефективно.

Центральний пункт управління Запорізької АЕС. Енергодар, квітень 2013 року
Центральний пункт управління Запорізької АЕС. Енергодар, квітень 2013 року

Будівництво нових мереж – «це недешеві речі», каже Михайло Гончар. «Потрібно збудувати відповідну інфраструктуру – підстанції, трансформатори, розподільчі вузли», – пояснює він. Тому те, що зараз будується, будується коштом донорів.

Найближчим часом мають стати до ладу дві важливі у цьому сенсі лінії: Рівненська АЕС-Київ і Запорізька АЕС-Каховка. Перша дозволить вийти на номінальну потужність 4-му блоку Рівненської АЕС, її мають завершити до кінця року, повідомляє ДП «Укренерго» (досі 2-й блок Рівненської і 4-й Хмельницької через неможливість вибрати 1000 мегават енергії працюють по черзі). Друга лінія з’єднає Запорізьку АЕС із Каховською підстанцією – отже, Запорізька атомна отримає в споживачі весь південь країни, який зможе забрати додаткові 700 мегават електроенергії ЗАЕС. У жовтні була встановлена перша електроопора цієї лінії, завершення будівництва, яке фінансують ЄБРР та Європейський інвестиційний банк, заплановане на середину 2016 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG