Доступність посилання

ТОП новини

Вірменія: нові відносини з ЄС на тлі суперечливого референдуму


Прапори Євросоюзу та Вірменії
Прапори Євросоюзу та Вірменії

Вірменія почала переговори про нову угоду з ЄС у той час, як опозиція протестує проти результатів референдуму про перерозподіл влади

Вірменія і Європейський союз почали в понеділок у Брюсселі переговори про нову угоду щодо відносин між ними після того, як попередня угода про асоціацію й зону вільної торгівлі зірвалася через несподівану зміну курсу Єревана в бік союзу з Москвою. А тим часом у Єревані опозиція починає новий протест проти результатів суперечливого референдуму, що, на її думку, має зберегти при реальній владі президента Сержа Сарґсяна.

Вірменія: нові відносини з ЄС на тлі суперечливого референдуму
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Європейський союз і Вірменія мають на меті досягти широкої рамкової домовленості про політичну, економічну і секторальну співпрацю з урахуванням «недавніх зобов’язань Вірменії», заявила верховний представник ЄС із закордонних справ Федеріка Моґеріні.

Вірменія свого часу провела з ЄС переговори про угоду про асоціацію, включно з зоною вільної торгівлі – схожу до тих, що Євросоюз уклав із Україною, Грузією чи Молдовою. Але перед самим очікуваним підписанням 2013 року Єреван заявив, що вступає натомість до тодішнього Митного союзу під проводом Москви, нині переформатованого в Євразійський економічний союз, і та угода була провалена.

Вірменія хоче від ЄС безвізового режиму, ЄС від Єревана – демократії

Настав час почати діалог про візову лібералізацію
Едуард Налбандян

Координатор зовнішньої політики ЄС зустрілася у Брюсселі з міністром закордонних справ Вірменії Едуардом Налбандяном, який не приховував великих сподівань на нове відновлення відносин із Євросоюзом. Зокрема, він згадав про чинну нині угоду про полегшення оформлення віз між Вірменією й ЄС і додав: «Ми вважаємо, що настав час піти далі і почати діалог про візову лібералізацію» – цим терміном позначають скасування віз для короткотермінових подорожей.

Наші спільні цінності і відданість демократії, правам людини і верховенству права ляжуть в основу нової угоди
Федеріка Моґеріні

Точні назва й обсяг нової очікуваної угоди ще не визначені. Як каже Федеріка Моґеріні, вона має створити сприятливі умови для зміцнення співпраці в таких секторах, як енергетика, транспорт, охорона довкілля, для нових можливостей у торгівлі й інвестиціях тощо.

Але вона дала знати, чого очікує ЄС від Вірменії. «Наші спільні цінності і відданість демократії, правам людини і верховенству права ляжуть в основу нової угоди», – наголосила Моґеріні.

Чи демократичний вірменський референдум?

Тим часом у Єревані опозиція знову вийшла на акцію протесту проти референдуму, який вона називає відступом від демократії. Проведений із ініціативи президента Сержа Сарґсяна, він, за даними Центральної виборчої комісії Вірменії, затвердив зміни до Конституції про перехід країни до парламентської системи. За попередніми даними ЦВК, майже дві третини учасників референдуму схвалили ці зміни, що мають передати нинішні широкі президентські повноваження прем’єр-міністрові.

Опозиція вважає, що таким чином Сарґсян хоче після завершення другого й останнього президентського терміну 2018 року залишитися при реальній владі, тепер уже у статусі прем’єра.

Сам Сарґсян раніше заявляв, що таких планів не має. Але коли його ще раз запитали про це перед самим референдумом, він відмовився підтвердити ті свої слова.

У Вірменії говорять про порушення на референдумі

Опозиція заявляє, що не визнає результатів референдуму через численні порушення під час голосування. Про порушення говорять і громадянські спостерігачі. Представник «Гельсінської громадянської асамблеї» в місті Ванадзорі Артур Сакунц при цьому вважає: «Таких випадків більш ніж досить, але немає ніяких підстав вважати, що вони будуть належно і дієво розслідувані. Так що ми не маємо жодних ілюзій. Ми просто маємо достатні докази й аргументи, щоб підтвердити наші слова, і не тільки у Вірменії, а й у тих інституціях, де Вірменія є учасником і міжнародних угод, і зобов’язань, які вона давала власним громадянам».

«Гельсінська громадянська асамблея» вже подала до Центрвиборчкому Вірменії численні скарги про порушення.

Про масову купівлю голосів, вкидання до урн пачок бюлетенів і голосування за відсутніх повідомили і спостерігачі Ради Європи й інших міжнародних місій – за винятком місії від СНД, яка заявила про повну відповідність референдуму нормам міжнародного права.

Влада Вірменії обіцяє розслідувати заяви про порушення і, якщо вони підтвердяться, покарати винних.

  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG