Доступність посилання

ТОП новини

Аваков: є ймовірність, що вкрадені нідерландські картини намагаються продати на чорному ринку


Арсен Аваков (©Shutterstock)
Арсен Аваков (©Shutterstock)

Міністерство внутрішніх справ України перебуває у постійному контакті з Нідерландами у справі викрадених картин, які виявили на Донбасі. Про це заявив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков, додавши, що подробиць розслідування поки що немає.

«Нам відомі факти, що на одній з піддонецьких дач група людей виявила колекцію, яку ідентифікують як таку, що має стосунок до колекції, що кілька років тому зникла з нідерландського музею. І нам відомо, що є імовірність того, що цю колекцію намагаються продати на чорному ринку», – сказав Аваков.

«Ми над цим працюємо», – додав він.

Напередодні стало відомо, що колекцію картин XVII століття, викрадених із нідерландського музею 10 років тому, виявили на сході України на контрольованій бойовиками території. Представники Західнофризького музею у нідерландському місті Гоорн заявили, що до посольства Нідерландів у Києві прийшли двоє чоловіків і запропонували продати 24 картини.

Чоловіки заявили, що знайшли колекцію у будинку на сході України, і попросили п’ятдесят мільйонів євро, та потім зменшили суму викупу до п’яти мільйонів.

За словами працівників музею, ці чоловіки заявили, що є представниками добровольчого батальйону «ОУН», і запропонували повернути колекцію неофіційно, без участі української влади.

Водночас експерт, якого найняли як посередника, оцінює вартість колекції у максимум 500 тисяч євро, наголошуючи на нинішньому поганому стані картин.

У заяві музей припускає, що до справи залучені «українські злочинці, які мають контакти на найвищому політичному рівні», і висловлює занепокоєння, що картини тепер можуть бути продані на чорному ринку.

На цю ж тему:

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

XS
SM
MD
LG