Доступність посилання

ТОП новини

Долю «Північного потоку-2» вирішуватимуть на євросаміті


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Задуми Москви позбавити українців, угорців, словаків та румунів транзитних прибутків можуть не здійснитися

Брюссель – У Євросоюзі назріває новий розкол на схід-захід: цього разу навколо розбіжностей щодо планів Росії та деяких німецьких, австрійських, французьких та інших компаній прокласти нові гілки газопроводу «Північний потік». Держави сходу та центру ЄС, так само, як і Україна, б’ють на сполох: це посилить російську енергетичну монополію та позбавить нас значних доходів, – заявляють вони. З огляду на гостроту, питання навіть терміново винесли на саміт ЄС, що має відбутися наступного тижня.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:24 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Помпезне зварювання перших труб, якими постачатимуть газ до майбутнього газогону «Північний потік-2» відбулося місяць тому, в кращих традиціях кремлівської пропаганди – із рекламним роликом на великих екранах у Ямалі й телемостом із президентом Володимиом Путіним.

Однак, нові плани «Газпрому» взяти ЄС на ще один газовий гачок можуть і не здійснитися. Між країнами ЄС навколо проекту прокладання нового «газпромівського» газогону суперечності поглиблюються. З огляду на протест із боку низки східних та центральноєвропейських держав, розглянути всі «за» і «проти» задуму російського газового монополіста вирішили на найвищому рівні – протягом європейського саміту 17 грудня.

У попередньому проекті резолюції цих зустрічей президентів та прем’єр-міністрів країн ЄС вже зазначено: «В контексті «Енергетичного союзу»… майбутні проекти повинні служити «спільним інтересам», зробити «оптимальним використання існуючої інфраструктури», а «будь-яка нова інфраструктура повинна цілком відповідати переслідуваним цілям... зниження енергетичної залежності та диверсифікації постачальників».

Це перегукується зі скаргою з нещодавнього листа, підписаного міністрами енергетики країн Балтії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини.

Новий російський газ – невигідний та шкідливий

Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

Для української економіки газпромівські плани теж не віщують нічого доброго: за підрахунками, в разі їхнього втілення, Україна втрачатиме щороку до 2 мільярдів доларів транзитних доходів. Тому, зустрівши європейських партнерів у Брюсселі, прем’єр-міністр Арсеній Яценюк переконував їх у невигідності «Північного потоку-2».

«Північний потік-2» позбавляє Євросоюз реальної конкуренції на енергоринку й збільшує монополію російського «Газпрому»
Арсеній Яценюк

«Ми звертаємося до наших європейських партнерів з тим, щоб проект «Північний потік-2» пройшов найсуворішу інспекцію і був заблокований, бо він не відповідає інтересам ні ЄС, ні України. Він не лише позбавляє Україну, Словаччину і Польщу мільярдів доларів доходів, але й позбавляє Євросоюз реальної конкуренції на енергоринку й збільшує монополію російського «Газпрому», – закликав прем’єр.

Для ЄС важливо дотримуватися правил конкуренції, Водночас, ми й економічні інвестори також повинні поважати європейське законодавство
Йоганнес Ган

Провести таку дуже ретельну перевірку на законність проекту нового «Північного потоку» пообіцяв єврокомісар із політики сусідства й переговорів щодо розширення Йоганнес Ган, який зауважив: «Що стосується «Північного потоку-2», то для ЄС важливо дотримуватися правил конкуренції, Водночас, ми й економічні інвестори також повинні поважати європейське законодавство. Тож, у нас буде дуже гучний та поглиблений аналіз декількох відповідних інфраструктурних проектів».

Слід зважати на політичні, безпекові й правові сторони російського проекту – експерт

«Північний потік-2» має на меті подвоїти пропускну спроможність газопроводу з Росії до Німеччини. Водночас, так званий Третій енергетичний пакет, що регулює й газовий ринок, передбачає «розподіл власності», що означає, що російський «Газпром» не може здійснювати повного контролю над проектом. Так само, в ЄС лунають застереження, що він створить передумови для деградації інфраструктури Угорщини, Румунії, Словаччини та України, трубопроводи яких будуть оминатися.

Нарешті, прокладення нових гілок «Північного потоку» також означає, що практично весь обсяг імпорту російського газу буде надходити до ЄС виключно через північно-східну Німеччину і це буде ще одним слабким місцем європейської енергетичної безпеки.

Співдружність має виступити із чіткою загальною позицією підтримки України, й забезпечення своєї енергетичної безпеки
Анніка Гедберґ

У той час, як у ЄС наразі назбиралося чимало турбот навколо євро, України, тероризму й мігрантської кризи, він не повинен закривати очі на інші події, які ризикують перерости в нову кризу, коментує європейський експерт з енергетичних питань Анніка Гедберґ.

«Важливо, те, що політичні, безпекові та правові питання пов’язані з проектом «Північний потік-2», будуть обговорюватися главами держав та урядів на саміті ЄС. І там співдружність має виступити із чіткою загальною позицією підтримки України, й забезпечення своєї енергетичної безпеки. Саме виходячи з цих міркувань ЄС і має діяти, у тому числі й щодо комерційних угод із російським урядом і «Газпромом», – зазначає Годберґ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG