Доступність посилання

ТОП новини

Українські бійці вчаться стандартам НАТО


Українські та американські військовослужбовці під час відкриття навчань на Яворівському полігоні. Квітень 2015 року
Українські та американські військовослужбовці під час відкриття навчань на Яворівському полігоні. Квітень 2015 року

На Яворівському полігоні українські військовослужбовці не лише вдосконалюють військові навички, але й переймають стандарти НАТО

Львів – Від квітня на Яворівському полігоні, що на Львівщині, тривають міжнародні військові навчання, які фінансують США. Спершу інструктори НАТО навчали бійців Нацгвардії, а з листопада вишкіл розпочався для військовослужбовців Збройних сил України, які набули бойового досвіду на Донбасі. Українські бійці не лише покращують війські навички, але й вчаться стандартам НАТО.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:17 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Кожна група українських бійців тренується на Яворівському полігоні понад два місяці. Військовослужбовці, які приїхали зі зони АТО, вчаться надавати медичну допомогу, користуватись картами, розміновувати територію, звільняти населений пункт, вдосконалюють військову тактику, переймають правила ведення бойових дій. На цих навчаннях ще й попросили про окремий вишкіл у нічний час. Під час нічних операцій важливо вміло орієнтуватись на місцевості, маневрувати тихо. Навчання пройдуть п’ять українських батальйонів під керуванням військових інструкторів НАТО.

Нік Дусич
Нік Дусич

Однак і для солдат НАТО ця співпраця корисна, бо вони дізнаються про особливості ведення гібридної війни в Україні, зазначив американський підполковник Нік Дусич.

Наші інструктори навчають українських військовослужбовців знешкоджувати міни, як діяти так, щоб якомога меншими були втрати серед цивільного населення
Нік Дусич

«Нам цікаво зрозуміти, як українські бійці борються з гібридною війною на сході України. Водночас ми ділимось власним досвідом військових дій в Іраку та Афганістані. Наші інструктори навчають українських військовослужбовців знешкоджувати міни, що є актуально на сході, як діяти так, щоб якомога меншими були втрати серед цивільного населення у зоні бойових дій», – наголосив підполковник армії США Нік Дусич.

Стандартів НАТО – тисячі

Для 28 держав-членів НАТО існують спільні угоди про стандарти, які постійно доповнюються, залежно від викликів і вимог часу. Важливо, наголосив американський підполковник Нік Дусич, щоб це сприяло ефективному виконанню завдання, поставленого перед військовим. Ці стандарти стосуються озброєння, зберігання боєприпасів, безпеки на землі та в повітрі, забезпечення продуктами, амуніції, термінології, ставлення до навколишнього середовища, спілкування з цивільним населенням. Все це і продемонстровано сьогодні на Яворівському полігоні, де, для прикладу, встановлені скрізь, де проводиться тренування, смітники і біотуалети.

Українські та американські військовослужбовці під час відкриття навчань на Яворівському полігоні. Квітень 2015 року
Українські та американські військовослужбовці під час відкриття навчань на Яворівському полігоні. Квітень 2015 року

Щодо харчування, то у їдальні харчуються разом солдати і офіцери НАТО, а ось проживають військовослужбовці нижчого і вищого рангів у різних місцях.

На полігоні українські військовослужбовці харчуються разом із солдатами та офіцерами НАТО, але можуть порівняти меню з тим, яке мають у своїх військових підрозділах. Така ж ситуація з медичним забезпеченням і формою. До слова, українські бійці бойові завдання в зоні АТО виконують в американській формі, пояснюючи, що вона зручна і легка.

Можна побачити на передовій, що українські бійці – не в українській формі. Пояснень кілька: бо неякісна, а ще військовослужбовцям видають один комплект форми на рік
Ірина Дзьоба

«Можна побачити на передовій, що українські бійці – не в українській формі. Пояснень кілька: бо неякісна, а ще військовослужбовцям видають один комплект форми на рік, а коли дощ чи сніг, мокро, то все швидко промокає, як і берці. Тому треба сушити, а змінного одягу немає, бо не передбачено нормами. Тому одягають те, що самі купили, чи те, що дали волонтери», – розповіла Радіо Свобода волонтер Ірина Дзьоба, яка щойно повернулась із зони АТО.

Коли розпочались навчання на Яворівському полігоні у квітні, була кумедна ситуація. Американський інструктор, побачивши бійця у британській формі, звернувся до нього англійською, сприйнявши за британського солдата. Яким було його здивування, що це український військовослужбовець. Відтак він дізнався про рівень забезпечення української армії на початках військового конфлікту. Втім, якщо українські бійці у формі НАТО виконують бойові завдання, то чи приміряв українську форму хтось із солдатів НАТО, щоб оцінити якість? «Особисто я не пробував одягати», – відповів Нік Дусич.

Українські та американські військовослужбовці під час навчань на Яворівському полігоні. Липень 2015 року
Українські та американські військовослужбовці під час навчань на Яворівському полігоні. Липень 2015 року

Відповідно до стандартів НАТО, солдатові на рік видають чотири комплекти форми, розповідає підполковник Нік Дусич.

«Офіцери форми купують самі, а призовники отримують чотири форми, але може бути і більше, залежно від ситуації», – розповів підполковник армії США.

Солдати НАТО вчать відповідальності та професійності

Військовослужбовці НАТО зобов’язані здавати кров на вміст наркотиків, не має права солдат чи офіцер НАТО за 24 години до того, коли заступає на службу, вживати алкоголь. Для залежних від алкоголю діють обов’язкові реабілітаційні програми.

На Яворівському полігоні тренуються також українські інструктори, які потім вчитимуть своїх колег. Військовий експерт Володимир Гулима вважає, що під час цих військових навчань українські військовослужбовці не лише знайомляться, але й переймають стандарти НАТО.

Солдати НАТО нам прищеплюють відповідальне і професійне ставлення до своїх обов’язків. Також солдати НАТО відіграють і виховну роботу, вчать як суспільству треба ставитись до захисника
Володимир Гулима

«Солдати НАТО показують ставлення до своїх обов’язків, що професіонал – це та людина, яка робить справу, яка йому довірена протягом усіх 24 годин і місяців, а не так, як буває у нас, що зранку я солдат, а потім відпочиваю. Це стосується і офіцерів. Вони нам прищеплюють відповідальне і професійне ставлення до своїх обов’язків. Також солдати НАТО відіграють і виховну роботу, вчать як суспільству треба ставитись до захисника, що людина, яка взяла на себе таку місію, заслуговує на суспільну повагу і як ця суспільна повага спонукає захисника професійно ставитись до своїх обов’язків», – каже військовий експерт.

За словами американських інструкторів, Яворівський полігон має стати зразковим центром навчання українських військовослужбовців і має відповідати стандартам НАТО

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG