Доступність посилання

ТОП новини

Вашингтон не розміняв Україну на Сирію (огляд преси)


Із думками експертів про те, як повернути Крим і Донбас, знайомить читачів газета «День»

Газета «Сегодня» пише, що промова віце-президента США Джозефа Байдена свідчить про те, що політичний курс США не змінився. Що Вашингтон не розміняв Україну на Сирію заради антитерористичного партнерства з Росією. Позиція США щодо Криму і Донбасу залишилася незмінною, що для Києва дуже важливо. Для Сполучених Штатів важливо, щоб на даному етапі Україна була якщо не сильною країною, то хоча б стабільною. Видання стверджує, що американці стали заручники ситуації, можливо, вони б і хотіли впливати на зміни в українській владі, але розуміють, що будь-які різкі рухи можуть послабити країну, і Україна стане легкою здобиччю для Росії. Про це газета наголошує в статті «Байден у ВР: корупція, Шевченко та підтримка».

Із думками експертів про те, як повернути Крим і Донбас, знайомить читачів газета «День». Щодо Донбасу – пропонується три стратегії: хорватський варіант (рішуче звільнення територій), молдовський (часткова легалізація окупантів), німецький (поступове замирення, яке в самій Німеччині зайняло півстоліття). Для Криму пропонується сценарії реконкісти (поступового відвойовування), «народної війни» (наприклад, нещодавнє блокування енергопостачання засобами партизанських диверсій), мирної реінтеграції та дипломатичної реінтеграції (тобто тривалий і постійний пошук діалогу на базі примирення та пошуку спільних інтересів). Експерти зазначають, що жоден зі сценаріїв не може бути дієвим без усвідомлення суспільством необхідності повернення власних територій. Агресор, у свою чергу, використовуючи пропаганду, робить все, щоб український народ стомився від тривалого конфлікту, зазначає газета.

Агресія, що виявляється в окремих протестних акціях в Україні, – це проблема, яку треба вирішувати, переконує експерт газети «Сегодня». Тут є ризик хаосу і анархії у розвитку політичних процесів. Традиція махновщини притаманна українцям. Головний ризик пов’язаний з об'єднанням різних протестних рухів в єдину ланцюгову реакцію. А якщо цей протестний рух ще буде активізовний кризовими економічними і військовими проблемами, – тоді можуть бути дуже серйозні негативні наслідки. Більша частина українських громадян зараз дистанціюється від активної протестної участі. Але, як попереджає «Сегодня», не можна виключати спроб «псевдо-Майдану» – насильницького і хаотичного впливу на політсистему, яке може закінчитися катастрофою для країни.

Сучасна Росія все більше стає схожа на Північну Корею: усі у формі, усі під рушницею, усі раби. Національна ідея знайдена – це холопство. Модель – маєток графа Троєкурова: хамство царя, двірні, злість, презирство до сусідів і любов до тирана… Так про сучасну Росію пишуть її громадяни. Докладніше з думкою росіян щодо сучасної політики Кремля знайомить читачів газета «Голос України».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG