Доступність посилання

ТОП новини

Ірак продовжує протести проти військ Туреччини на своїй півночі


Ілюстративне фото (©Shutterstock)
Ілюстративне фото (©Shutterstock)

Анкара відмовилася виконувати ультиматум Багдада й виводити військових та сподівається на примирення й порозуміння задля боротьби з ісламістами

Туреччина й Ірак продовжують суперечки навколо турецьких військових, розміщених в Іракському Курдистані для навчання місцевих військ і допомоги в боротьбі проти угруповання «Ісламська держава». Анкара відмовилася виконувати ультиматум Багдада й виводити цих військових. Вона заявляє, що сподівається на порозуміння в перебігу очікуваних цими днями взаємних візитів посадовців обох країн.

Ірак продовжує протести проти військ Туреччини на своїй півночі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Туреччина так і не вивела своїх військових із півночі Іраку, коли ввечері у вівторок збіг термін ультиматуму Багдада з вимогою до Анкари вивести їх. Єдине, що Туреччина припинила вводити нові війська, коли цей ультиматум був оголошений іще ввечері в неділю, підтвердив речник Міністерства закордонних справ Туреччини Танжу Більґіч.

Ми припинили передислокацію, але ніякого виведення наразі немає
Танжу Більґіч

«Ми припинили передислокацію військ, можу це підтвердити. Ми припинили передислокацію, але ніякого виведення наразі немає», – заявив він журналістам.

Як мовиться в заяві МЗС в Анкарі з цього приводу, «неприйнятно навіть думати, що Туреччина могла б піти на крок, що послабив би суверенітет Іраку і його територіальну цілісність».

Анкара сподівається владнати суперечку, та наполягає на своїй позиції

Прем’єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу, зі свого боку, висловив сподівання, що суперечку владнають вже найближчим часом. Виступаючи перед парламентарями-однопартійцями, він у вівторок заявив: «Я направив листа прем’єр-міністрові Іраку Хайдарові аль-Абаді. Сподіваємося, що міністр оборони Іраку скоро відвідає Туреччину, а я сподіваюся відвідати Багдад якнайскоріше, щоб провести консультації на найвищому рівні… Хочу звернутися до іракського народу: ми завжди будемо підтримувати вашу боротьбу проти тероризму. Всі іракці, будь-якої віри чи національності, – наші брати і завжди залишатимуться нашими братами».

Ми завжди будемо підтримувати вашу боротьбу проти тероризму. Всі іракці, будь-якої віри чи національності, – наші брати
Ахмет Давутоглу

При цьому він повторив позицію Туреччини, яка стверджує: турецький контингент був дислокований на півночі Іраку, в місцевості Башика, багато місяців тому за узгодженням із іракськими Міністерством оборони й поліцією, а нинішні військовики направлені туди лише для ротації того контингенту й посилення його охорони.

За словами турецького прем’єра, війська його країни перебувають в Іраку для його захисту від можливого наступу ісламістів, а будь-яке інше тлумачення їхньої присутності там є «свідомою провокацією».

Багдад місяцями не протестував проти турецьких військ на своїй території

Хоча про це не повідомляли широко, та якась неуточнена кількість турецьких військових – імовірно, кількасот – уже давно перебуває недалеко від міста Мосула, захопленого екстремістським угрупованням «Ісламська держава», для допомоги й навчання місцевих військ: збройних формувань курдської автономії на півночі Іраку «пешмерґа» та «вітчизняної мобілізації» – створених багдадським урядом ополчень іракських арабів-сунітів. Ці сили протистоять у регіоні ісламістам і сподіваються визволити Мосул.

До останнього часу Багдад ніяк не протестував проти цих турецьких військ. Та коли в четвер, 3 грудня, до них приєдналися ще кількасот турецьких військових, цього разу з танками й іншою важкою технікою, центральний уряд Іраку відразу виступив із різкими запереченнями і відтоді повторює їх постійно.

У Багдаді стверджують, що не були поінформовані про це введення військ і не давали на нього згоди, й вимагають від Анкари надати докази її заявам, що така згода була.

За суперечку можуть узятися в Раді безпеки ООН і в НАТО

Ми – країни-сусіди, і наші збройні сили мають співпрацювати в боротьбі проти «Ісламської держави», а не порушувати кордони одне одного
Хайдар аль-Абаді

«Ми закликаємо наших турецьких друзів негайно вивести свої війська, щоб наші відносини поліпшилися. Ми – країни-сусіди, і наші збройні сили мають співпрацювати в боротьбі проти «Ісламської держави», а не порушувати кордони одне одного», – заявив раніше прем’єр-міністр Іраку Хайдар аль-Абаді.

А після закінчення терміну ультиматуму він заявив у вівторок увечері, що звернувся до союзу НАТО, членом якого є Туреччина, з проханням вплинути на Анкару й домогтися негайного виведення її військ із іракської території.

У Раді безпеки ООН не виключають, що можуть скликати її засідання за зачиненими дверима, присвячене цій суперечці.

  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG