Доступність посилання

ТОП новини

Крим скоротив видобуток і збільшив споживання природного газу


У зв'язку з енергетичною блокадою, ТЕЦ орієнтовані на виробництво електроенергії

Хамза Караманоглу

Для пом'якшення наслідків енергоблокади кримські ТЕЦ почали спалювати більше газу, ніж зазвичай. При цьому єдиний постачальник природного газу на кримський ринок – компанія «Чорноморнафтогаз» скоротила його видобуток. Це створює передумови для дефіциту «блакитного палива» на півострові.

Природний газ є основним видом палива для всіх чотирьох кримських ТЕЦ. Камиш-Бурунською, Сімферопольською та Сакською управляє компанія «КримТЕЦ» – це майже 80% всіх енергогенеруючих потужностей півострова. У Севастополі функціонує Севастопольська ТЕЦ. Сама компанія на своєму сайті визначає власну частку на ринку Криму в 10% від необхідної півострову електроенергії, а свою функцію як «основне джерело аварійного енергоживлення».​

Технологічна особливість ТЕЦ в тому, що її основна функція – виробництво пари та гарячої води. Кримські теплоелектроцентралі будували переважно в другій половині минулого століття. Тоді їхнім основним завданням було забезпечення тепловою електроенергією промислових підприємств і частково прилеглих до них житлових районів. Виробництво електроенергії є «супутнім» видом діяльності для ТЕЦ. З розвалом радянської витратної системи енергоспоживання і скорочення промислового виробництва, основним споживачем тепла стало населення. Якщо до 2015 року теплові електроцентралі «навантажували» залежно від погодних умов і потреби кримчан в теплі, то тепер, у зв'язку з енергетичною блокадою, ТЕЦ орієнтовані на виробництво електроенергії. Такий режим важко назвати економічним, адже він змушує спалювати природний газ у більших обсягах, ніж необхідно в цей час року для обігріву.

Єдиним постачальником природного газу для населення, котелень і ТЕЦ Криму є компанія «Чорноморнафтогаз», яку забрала російська «влада» Криму в української держави після анексії півострова. Про це свідчить інформація державної компанії «Укртрансгаз», яка керує магістральними газопроводами і газоперекачувальними станціями України. «У нас там «нулі». З 2014 року ні до Криму, ні з Криму нічого не проходило (на материкову Україну – ред.)», – сказав «Крим.Реалії» начальник відділу зв'язків із громадськістю та пресою компанії Максим Белявський.

«Чорноморнафтогаз» у січні поточного року повідомив, що видобуток природного газу за 9 місяців 2014 року (з моменту анексії) склав 1,65 мільярда кубометрів. У єдине підземне сховище півострова, Глібовське, було закачано 600 мільйонів кубометрів.

За повідомленнями російських ЗМІ з посиланням на «Чорноморнафтогаз», до початку листопада поточного року було закачано в сховище 509 мільйонів кубометрів. Наприкінці жовтня компанія оголосила, що виконала план видобутку на 2015 рік – близько 1,5 мільярда. Це свідчить про зниження плану. Обіцянки окупаційного «керівництва Криму» про намір нарощувати видобуток не підтвердилися. До 2014 року обсяг «блакитного палива», що піднімалося з шельфу, становив близько 2 мільярдів.

Раніше екс-керівник «Чорноморнафтогазу» Сергій Бейм, відсторонений Сергієм Аксьоновим через підозри у зловживаннях, у коментарі «Крим.Реалії» прогнозував падіння видобутку через неправильні оцінки запасів. Обсяг видобутку до 2015 року становив близько 2 мільярдів кубометрів природного газу на рік. «Чорноморнафтогаз» на початку листопада стверджував, що закачаного в Глібовське сховище природного газу вистачить для проходження опалювального сезону 2015/2016 року.​

Енергетична блокада півострова змусила російську «владу Криму» почати спалювати запаси раніше і у великих обсягах. Окрім дизельних пересувних міні-електростанцій, на півострів російська влада завезла кілька газотурбінних установок для виробництва електроенергії при спалюванні газоповітряної суміші. Це прискорить скорочення запасів з Глібовського сховища. Окрім того, компанія «КримТЕЦ» оголосила про завершення модернізації одного з агрегатів Камиш-Бурунської ТЕЦ і збільшення потужності на 5 мегават у найближчі дні. А це означає додаткові витрати природного газу.

Рівень газифікації Криму становить близько 80%. Сімферополець Решат, який проживає в приватному будинку площею 80 квадратних метрів, у січні-лютому спалює більше 200 кубометрів природного газу. «Ставлю газ на мінімум – економлю. Коли тепло, виключаю. Комфортна температура для мене – плюс 18-20 градусів (за Цельсієм – ред.)», – сказав він «Крим.Реалії».

Житель передмістя Сімферополя Алі живе в квартирі і одночасно добудовує будинок, в якому опалення поки не підключене.

«Опалювальний сезон стартував на початку листопада, потім на два тижні, коли був «блекаут», припинили, а нещодавно відновили знову. Цього року опалювальний сезон розпочався із запізненням. Минулого року це було 1 жовтня. Навіть якось дивно виглядало тоді – на вулиці тепло, але топили», – сказав він «Крим.Реалії».

При цьому, розповів житель передмістя Сімферополя, поки немає ніяких ознак інформаційної кампанії з метою економити газ в Криму. «Минулого року топили, коли тепло, схоже, для того, щоб показати, що тут, мовляв, не Україна... зараз жодних закликів економити немає, швидше навпаки, постійно говорять, що у нас свого газу – ого-го», – повідомив Алі.

За інформацією «Чорноморнафтогазу», у перших числах, до початку енергоблокади, зі сховища щодоби відбір становив 2 мільйони кубометрів, ще 5 мільйонів кубометрів надходило споживачам за рахунок поточного видобутку. На скільки зросла витрата «блакитного палива» після припинення постачання електроенергії з материка, компанія не повідомляє. Прес-секретар «Чорноморнафтогазу» Олена Дєдух на момент підготовки матеріалу була недоступна для коментарів.

Раніше російський «міністр» палива та енергетики Криму Сергій Єгоров говорив, що для розвідки запасів вуглеводнів на шельфі Чорного моря біля узбережжя Криму необхідні інвестиції – сам «Чорноморнафтогаз» із таким завданням не впорається. Компанія відчуває дефіцит оборотних коштів. Генеральний директор компанії Ігор Шабанов говорив про необхідність підвищити ціну на «блакитне паливо», яке відпускають, на 10-15%. Українські експерти поки що утримуються від прогнозів можливого газового колапсу в Криму через дефіцит статистичної інформації.

Оригінал матеріалу – на сайті «Крим.Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG