Доступність посилання

ТОП новини

Український інвестиційний саміт у Лондоні: з оптимізмом і його нестачею


Можна очікувати, що у 2016 році економіка України може зрости на 1% – керівник Fitch Rating у Європі Пітер Арчболд

Лондон – У столиці Великої Британії відбувся Український інвестиційний саміт – найбільший у світі інвестиційний форум, сконцентрований лише на Україні та можливостях ведення бізнесу з українськими партнерами. Гості і учасники цього заходу мали унікальну можливість заслухати українських урядовців щодо пріоритетів українського керівництва у плані економічного розвитку та реформ на 2016 рік.

Два дні Українського інвестиційного саміту, проведеного у шикарному лондонському готелі Chelsea Harbour, що розташований просто над Темзою в однойменній фешенебельній дільниці британської столиці, подарували доволі рідкісну нагоду для потенційних інвесторів зустрітися з українськими урядовцями і можливими бізнес-партнерами, дізнавшись, з перших рук, про те, яке майбутнє може очікувати на вкладені кошти. Власне, йшлося про, бодай в ідеалі, незалежну і реалістичну платформу для обговорення українських макроекономічних перспектив і шляхів покращення інвестиційного клімату, не кажучи вже про такі важливі моменти, як налагодження безпосередніх бізнесових контактів.

В Україні макроекономіку вже взято під контроль. Тепер перед нами стоїть задача – здобути впевненість інвесторів, які зацікавлені вкладати кошти в українську економіку
Шевкі Аджунер

Шевкі Аджунер, директор Європейського банку реконструкції та розвитку в Україні, виступаючи перед присутніми на саміті, запевнив потенційних інвесторів у тому, що інвестиційний клімат в Україні, попри все, покращується.

«В Україні макроекономіку вже взято під контроль. Тепер за цих умов перед нами стоїть наступна логічна задача – здобути впевненість інвесторів, які зацікавлені вкладати кошти в українську економіку»,заявив директор Європейського банку реконструкції та розвитку в Україні Шевкі Аджунер.

На саміті було подано дослідження Європейської бізнесової асоціації, в якому, зокрема, йдеться про те, що бізнес не відчуває позитивних змін навіть там, де все залежить від суто внутрішніх чинників. Про це заначив у своєму виступі керівник міжнародної статистичної організації Fitch Rating у Європі Пітер Арчболд, висловивши доволі неоднозначні оцінки щодо бізнесового клімату в Україні. Арчболд так само окреслив основні ризики інвестування в Україну.

«Завдяки успішно проведеній реструктуризації, Україні поталанило уникнути дефолту, проте й надалі під знаком запитання залишається доля «російського кредиту» на 3 мільярди доларів. Існують також інші чинники ризику, за умов інвестування в Україну. Поміж них – втрати на російському ринку, низькі ціни на сировину і збройний конфлікт на сході України. Саме ці відчуття поміж західних інвесторів постають поміж чинників, які найбільше стримують зовнішні інвестиції в Україну»,заявив Пітер Арчболд.

Водночас у виступах учасників Українського інвестиційного саміту також лунали і певні оптимістичні нотки. Зокрема, той таки Пітер Арчболд повідомив, що Україна впродовж останнього року поліпшила свої позиції у чотирьох рейтингах. Йдеться про рейтинги Doing business, Paying taxes, Global competitiveness, а також Best country to invest. І на думку Арчболда, можна очікувати, що вже у 2016 році українська економіка може зрости на 1%.

В Україні форма часто важливіша за зміст

У виступах представників українського уряду також лунали реалістичні нотки, і, як на загал, не було «дофарбовування» певних невиразних моментів. Так, бізнесовий омбудсмен України Альґірдас Шемета, який свого часу був комісаром Євросоюзу з боротьби з шахрайством, у своїй промові на саміті зазначив, що в Україні форма часто буває важливішою за зміст.

«З одного боку, в Україні існують електронні реєстри, які дозволяють зареєструвати бізнес за один день, а кількість дозволів та ліцензій скоротили майже уполовину менш ніж за рік. Але з іншого боку, позапланові перевірки можуть повторюватись кілька місяців без пояснення причини, митні процедури можуть бути подовжені, а митну вартість товарів завищено, а застосування карного законодавства проти бізнесу є національним спортом в Україні»,заявив бізнесовий омбудсмен України Альґірдас Шемет.

Він також додав, що Україна має гарні закони і плани дій, проте, коли йдеться про їхнє запровадження у життя, процес зазвичай зупиняється.

Бізнесовий клімат і податки – вісь дискусій

Зрозуміло, що на саміті жваво точилися дискусії щодо бізнесового клімату в Україні, як можна і як треба вести свій бізнес за тих умов, які нині існують в Україні. Але більшість тих дискусій завершувались запитаннями підприємців та потенційних інвесторів щодо того, які податки треба буде платити в Україні наступного року. Все це було цілком природньо, беручи до уваги, що на час проведення саміту ще не було схвалено законопроектів ані державного бюджету, ані податкової реформи.

Саме тому виступ на саміті голови комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Ніни Южаніної викликав додаткове зацікавлення. Зокрема увагу присутніх привернула податкова реформа в Україні, і ставлення до неї українського високопосадовця, який очолює податковий комітет парламенту.

Южаніна заявила, що не підтримує компромісного варіанту Національної ради реформ у питанні податкової реформи, який взялися розглядати на засіданні уряду у середу. Виходило так, що уряд розглядав важливі питання компетенції парламентського комітету, голова якого була у Лондоні.

«Варто очікувати, що ситуація з податковою реформою в Україні вирішиться вже найближчими днями. Хоча, власне, невідомо, чи буде все те, що буде вирішено, на користь бізнесу»,заявила голова комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна.

Таким чином чіткої картини, як і відповіді Южаніної, щодо цього питання – не з’явилося. Водночас, Южаніна розповіла присутнім про запропоновану так звану «ліберальну» податкову реформу. Голова парламентського комітету також чимдуж намагалась переконати присутніх у відсутності будь-якої загрози для бюджету України.

Втім, чи переконалися учасники саміту у цьому, це вже інший бік питання.

Тим часом, Кріс Вейлз, радник з податків та інституційної реформи Міністерства фінансів України, який також виступав на саміті з цього ж таки кола питань, додав, що податкова реформа в Україні має постати компромісом, який би був на добре людям і представникам бізнесу в Україні.

Загалом, попри все, варто зазначити, що 10-й Український інвестиційний саміт у Лондоні пройшов доволі жваво, і, бодай у присутніх, як виглядало, з’явилась якась ідея щодо того, що ж це значить інвестувати в Україну за нинішніх обставин. І чи ж інвестувати взагалі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG