Доступність посилання

ТОП новини

Криворізькі вибори: за крок до «третього туру»


Після другого туру виборів міського голови у Кривому Розі невдоволені виборці зібралися на народне віче, 22 листопада 2015 року
Після другого туру виборів міського голови у Кривому Розі невдоволені виборці зібралися на народне віче, 22 листопада 2015 року

Кривий Ріг в очікуванні рішення парламенту щодо можливості повторних виборів мера

Дніпропетровськ – До кінця тижня Верховна Рада має ухвалити рішення щодо можливості повторних виборів мера Кривого Рогу. Про це заявила віце-спікер парламенту, обрана до нього за списком «Самопомочі», Оксана Сироїд. За її словами, тимчасова спеціальна комісія Ради підтвердила порушення у другому турі виборів Криворізького міського голови 15 листопада. Рішення парламенту з нетерпінням очікують прихильники висуванця «Самопомочі» Юрія Милобога, сподіваючись на повторне голосування. В «Опозиційному блоці» наголошують: ніяких порушень у день виборів у місті не зафіксували. Але експерти прогнозують – якщо рішення про «третій тур» і буде, то не як правове, а як політичне – під тиском депутатів і вулиці.

Криворізькі вибори: за крок до «третього туру»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:37 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Нічні повідомлення про «замінування» будівлі міськради, щонедільні віча протесту за участі тисяч людей, зірваний прийом міського голови Юрія Вілкула... Післявиборча ситуація у Кривому Розі залишається напруженою.

Юрій Милобог
Юрій Милобог

Сподівання сторони кандидата від «Самопомочі» Юрія Милобога, який, за офіційними даними, програв вибори висуванцеві «Опозиційного блоку» Юрію Вілкулу з різницею у 752 голоси, на перерахунок на всіх дільницях міста не виправдалися. За словами самого Юрія Милобога, хоча рішення суду передбачало здійснення перерахунку, районні виборчі комісії всіляко зволікали. Тепер, зазначає висуванець «Самопомочі», він і його прихильники сподіваються на рішення Верховної Ради, яка має призначити нові вибори мера. Милобог стверджує: порушення під час виборів підтвердила тимчасова слідча комісія парламенту, і якщо депутати не дослухаються до думки своїх колег із комісії, рівень довіри до парламенту різко впаде.

За його словами, порушення на виборах у Кривому Розі «очевидні»: на понад двох десятках спецдільниць, розташованих у лікарнях, у день виборів різко зростала явка пацієнтів, переважна більшість яких голосували за його опонента.

Я пройшов не одні вибори й кажу: «Не ліпіть з мене дурня»
Юрій Милобог

«Якщо зростає явка на якійсь із дільниць, то пропорційно має зростати кількість голосів за одного й за іншого кандидата, якщо ж цього не відбувається, зростає кількість голосів тільки за одного кандидата, то це вже фальшування. Мені кажуть: «Так розподілились голоси». Але я пройшов не одні вибори й кажу: «Не ліпіть з мене дурня». Можливо, у мене немає юридичних доказів, але є речі наскільки очевидні… Я знаю одне: якщо Верховна Рада не дослухається, то це значить, що вона підігруватиме «Опозиційному блоку», то ці партії потім, на наступних виборах, не пройдуть до парламенту. Я не можу спрогнозувати, якою буде реакція людей у Кривому Розі. Є люди радикально налаштовані, є люди, які будуть саботувати рішення мера і він просто не зможе керувати містом», – сказав у коментарі Радіо Свобода Юрій Милобог.

«Ніяких документів, лише слова»

Юрій Вілкул
Юрій Вілкул

В «Опозиційному блоці» наполягають: ніяких порушень в день виборів в місті зафіксовано не було, підстав для перерахунку голосів, а тим паче оголошення нових виборів, немає. Рішення Дніпропетровського апеляційного суду від 30 листопада, на яке посилаються прихильники Милобога, зовсім не означало перерахунку голосів на спецдільницях, заявляє довірена особа кандидата Юрія Вілкула Марина Акимова. Районні виборчі комісії лише зобов’язували розглянути скарги кандидата.

Якби вони в день голосування належним чином організували свою роботу, то, можливо, ніяких би гучних заяв тепер не було
Марина Акимова

На її думку, проблема в тому, що представники команди кандидата від «Самопомочі» взялись активно відстоювати свої інтереси вже після виборів замість того, щоб у сам день виборів організувати спостерігачів й переконатись у відсутності фальшувань.

«Упродовж цих тижнів ми стільки заяв почули від наших опонентів, що, вибачте, якби вони так відпрацювали в день голосування й належним чином організували свою роботу, забезпечили своїх спостерігачів, то, можливо, ніяких би гучних заяв тепер не було. А так, окрім заяв, вони нічого не надали – ні документів, ні актів, ні належних скарг, лише слова», – сказала у коментарі Радіо Свобода Марина Акимова.

Перерахунок голосів нічого не дасть – «Опора»

Між тим у громадянській мережі «Опора» зазначають, що перерахунок голосів на спеціальних дільницях Кривого Рогу ніяк не вплине на результати виборів міського голови. За словами координатора виборчих програм «Опори» в Дніпропетровській області Сергія Федька, фіксувати й доводити порушення з боку чинного міського голови Юрія Вілкула треба було під час виборчої кампанії, а не після.

Довести все це можна було б лише за доброї волі самого виборця, якого підкуповували, якщо такий підкуп був
Сергій Федько

«Я б не робив прогнозів про те, що перерахунок на спецдільницях дав би якісь інші дані. Як переміг власне Вілкул? Великі підприємства Ріната Ахметова робили багато «добрих послуг» людям на житлових масивах: латання доріг, ремонт будинків, ремонт під’їздів, допомога ветеранам тощо. І ця робота велась набагато раніше, ніж в день голосування, тому сподіватись, що перерахунок голосів на спецдільницях дасть якийсь інший результат, було б наївно. Причина глибша. Довести все це можна було б лише за доброї волі самого виборця, якого підкуповували, якщо такий підкуп був. Але жодної заяви про непрямий підкуп ми не бачимо», – зазначив у Коментарі Радіо Свобода Сергій Федько.

«Політичне рішення на кшталт «третього» туру 2004 року»

Дніпропетровський політолог Андрій Золотарьов не виключає, що Верховна Рада все ж затвердить рішення про повторні вибори в Кривому Розі, а втім, зазначає він, воно буде не правовим, а швидше політичним, ухваленим під тиском депутатів і протестувальників. Тобто щось на зразок рішення щодо «третього» туру виборів президента 2004 року. Однак тоді перший крок зробив Верховний суд, а вже потім парламент, тепер же ситуація інша, сказав Радіо Свобода Андрій Золотарьов.

Висновки комісії – це висновки політиків, а не правників. Якщо бажаєте йти в Європу, то й дійте по-європейськи
Андрій Золотарьов

«Можна ухвалити політичне рішення на кшталт «третього» туру 2004 року, але таке рішення буде поза законом, адже в день виборів на жодній дільниці не було скарг, не було виявлених порушень. Висновки комісії – це висновки політиків, а не правників. Якщо були порушення, то своє слово має сказати суд, а суд дійшов протилежних висновків. Ще одне питання: за рахунок яких коштів проводити перевибори? За рахунок бюджету країни, бюджету міста, власних грошей Семенченка та Соболєва? Як на мене, немає висновку суду, то що Верховна Рада проголосує? Якщо бажаєте йти в Європу, то й дійте по-європейськи», – вважає політолог.

За офіційними даними, на виборах 15 листопада в Кривому Розі за чинного міського голову, представника «Опозиційного блоку» Юрія Вілкула проголосувало 50,21% виборців, а за його суперника, висуванця «Об’єднання «Самопоміч» Юрія Милобога – 49,79%.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

XS
SM
MD
LG