Доступність посилання

ТОП новини

Хто поклав око на «Межигір’я»?


Музей корупції може знову перетвориться на закритий об’єкт

Представники Адміністрації президента та Міністерства оборони 7 грудня відвідали «Межигір’я». Гості тут були не просто так. 13 жовтня президент Петро Порошенко запропонував передати «Межигір’я» Міністерству оборони для створення на його базі всеукраїнського реабілітаційного центру для учасників АТО. І от на оглядини прибула делегація, щоб з’ясувати, як саме можна використати територію, де раніше мешкав екс-президент України Віктор Янукович. Програма «Схеми», спільний проект Радіо Свобода та «UA:Першого каналу», також відвідали резиденцію разом із делегацією і поцікавилися перебігом розслідування щодо «Межигір’я»​.

До «Межигір’я» високі посадовці та генерали приїхали мікроавтобусом позаду машини супроводу із включеними проблисковими маячками – хоча, згідно з правилами дорожнього руху, такі спеціальні сигнали мають вмикатися лише у разі невідкладного службового завдання.

Від Міноборони приїхав заступник міністра, генерал-лейтенант Олександр Дублян, а також полковник Валентин Федічев.

«Подивимося «Межигір’я». Як громадянин України, я маю на це право», – відповідає на запитання про мету візиту полковник Федічев.

Делегація від Міністерства оборони та Адміністрації президента, що приїхала на оглядини «Межигір’я»
Делегація від Міністерства оборони та Адміністрації президента, що приїхала на оглядини «Межигір’я»

Ще одна людина у військовій формі не захотіла представлятися: «Нарада почнеться – всіх представлять».

Головний від Адміністрації президента серед візитерів – Олексій Покотило, керівник Головного департаменту з питань національної безпеки і оборони Адміністрації президента України. Він вважає резиденцію чудовим місцем для реабілітації військовослужбовців: «Людині пройтись, подихати повітрям: праворуч море, ліворуч дерева. Це вже реабілітація!»

Олексій Покотило, очільник Департаменту з питань нацбезпеки і оборони, важає резиденцію чудовим місцем для реабілітації військовослужбовців
Олексій Покотило, очільник Департаменту з питань нацбезпеки і оборони, важає резиденцію чудовим місцем для реабілітації військовослужбовців

Гостей зустрів комендант Межигір’я Денис Тарахкотелик. Він – колишній представник «Автомайдану». У день втечі Януковича він взявся управляти безхозним «Межигір’ям», та й досі там і лишається. Також тут можна зустріти представників «Автомайдану» та людей, які називалися громадою «Межигір’я».

Комендант проводить екскурсію для делегації. Спочатку гостям демонструють будинки для здоров’я: солярій, джакузі, тренажери.

Далі представники Міноборони та Адміністрації президента оглянули гостьовий будинок, Хонку, де й була основна резиденція Януковича, сфотогорафували страусів, подивилися на колекцію ретроавтомобілів.

Колекція ретроавтомобілів у «Межигір’ї»
Колекція ретроавтомобілів у «Межигір’ї»

Делегацію цікавило лише одне питання – чи є можливості тут щось переробити та розмістити реабілітаційний центр для військових.

Спочатку у людини з Адміністрації президента сумнівалися, чи це справді реальна перспектива. «Ми вивчаємо можливість розмістити військовослужбовців. Комендант пояснює, що готових приміщень для розміщення немає», – каже Олексій Покотило.

Думка змінилася у гостьовому будинку, після оглядин сауни. «Хороший будиночок. Готовий практично до проведення реабілітації військовослужбовців», – коментує побачене представник Адміністрації президента Олексій Покотило.

Представник «Автомайдану» Дмитро Карп, який супроводжував візитерів, відразу висловив побоювання пану Покотилі стосовно того, хто саме буде користуватися приміщеннями «Межигір’я»: «Військовослужбовці бувають різні. Я хочу, щоб для добровольчих батальйонів побудували окреме приміщення, в якому їх дісно будуть реабілітовувати. Будуємо, хочете, разом, навіть гроші можемо разом шукати. Але так, щоб тут розмістити чотири генеральські попи – такого не буде».

З’ясувалося, що заява президента Петра Порошенка про передачу «Межигір’я» Міністерству оборони – поки єдиний привід говорити про зміну власників резиденції. Жодних документів щодо передачі комплексу військовим поки не з’явилося. Будівлі «Межигір’я» нині арештовані судом як речовий доказ у справі заволодіння державним майном у великих розмірах.

Заступник міністра оборони України Олександр Дублян, каже, що документа про передачу резиденції військовим він не бачив: «Я не знаю, чи є такий документ, але я його не бачив».

Заступник міністра оборони України Олександр Дублян, каже, що документа про передачу резиденції військовим він не бачив
Заступник міністра оборони України Олександр Дублян, каже, що документа про передачу резиденції військовим він не бачив

Про документ ми запитали у представника Адміністрації президента Олексія Покотила.

«Ну ви ж чули заяву президента? Що ще потрібно? Ви на кожну заяву вимагаєте документ?» – відповів він.

Комендант «Межигір’я» і представник самооброни Майдану Денис Тарахкотелик теж висловлює свою думку стосовно задуму організувати у резиденції реабілітаційний комплекс: «Тут треба великі кошти, щоб побудувати спеціальні будинки. Ми за те, щоб бійцям було де проводити реабілітацію. Ми не розуміємо, де цю ідею можна втілити».

Представник Адміністрації президента не виключає, що у разі передавання території до Міноборони – вхід до резиденції стане закритим для громадськості: «Це будуть перепустки і відповідний пропускний режим».

Це при тому, що за майже 2 роки, коли «Межигір’я» було відкрите для відвідувань, тут на екскурсії побувало десь 400 тисяч людей. Комендант розповідає, що саме за ці кошти утримується сам парк, тварини в зоопарку, а також внутрішньо переміщені особи зі сходу, які тут живуть.

Під час оглядин до генералітету раз-по-раз підходять пересічні відвідувачі так званого Музею корупції і з усмішкою запитують, чи представники влади також платити по 50 гривень за вхід.

За оглядинами «Межигір’я» спостерігає учасник проекту YanukovychLeaks журналіст-розслідувач Влад Лавров. Він вважає, що фінансувати «Межигір’я» має не держава, а спеціально створений траст, до наглядової ради якого повинні входити активісти, місцеві громади та представники влади.

«Є загроза того, що його закриють і знову почнуть дерибанити бюджетні гроші. Я підозрюю, що побудувати новий реабілітаційний центр було б дешевше, ніж переобладнати «Межигір’я» – воно ж абсолютно не пристосоване», – каже він. Журналіст переконаний, що під цим соусом почнуть витрачати бюджетні кошти: «Фактично, ми повернемося до часів Януковича, коли резиденції утримувалися за державний кошт. Зараз «Межигір’я» є таким символом: найбільш закрита територія у країні відкрита для громадськості, а якщо її закриють, складатиметься враження, що нічого не змінилося».

Раніше програма «Схеми» з’ясувала, що уже після втечі Віктора Януковича народний депутат Сергій Клюєв, брат Андрія Клюєва, очільника Адміністрації президента за часів Януковича, продав свою частку у компанії «Танталіт», яка володіла «Межигір’ям» самому підприємству «Танталіт» та юристові й новому директору цієї фірми Олександрові Приймаку.

У Генпрокуратурі інформували, що поки майно «Межигір’я» під арештом, воно не може належати Міністерству оборони. І пояснили, чому не змогли досі направити справу щодо заволодіння майном «Межигір’я» до суду – чекають інформації з Інтерполу.

Прокурори кажуть, що слідчі два місяці детально описували майно у «Межигір’ї». Будівлі оцінили в 1 мільярд гривень. Але з’ясувалося, що наприклад, страусів не порахували.

«Тварини: свині, корови, козли, пернаті. Слідчий не конкретизував з огляду на великий обсяг інших цінностей», – пояснює Олексій Парфенюк, заступник керівника 2-го слідчого відділу ГПУ.

Більше того, не була проведена оцінка усього майна, яке є всередині будівель «Межигір’я».

«Експерти оцінювали комплекс будівель та споруд. Все, що всередині, не оцінювалось. Тому що експертиза призначалася на початковому етапі розслідування», – важе він.

Все було сфотографовано, але не пораховано та не оцінено. Також слідчі Генпрокуратури поінформували, що під час опису виявили золотий батон Януковича. Проте при детальному вивченні його фото у присутності знімальної групи у них закралися сумніви щодо справжності цієї знахідки. Згодом комендант «Межигір’я» Денис Тарахкотелик розповів «Схемам», що золотий батон, який показали журналістам на фото, хтось привіз у «Межигір’я» як сувенір з Андріївського узвозу уже після втечі Януковича.

Схоже, слідчі й самі не знають: золотий батон справжній чи ні
Схоже, слідчі й самі не знають: золотий батон справжній чи ні

Під час спілкування з прокурорами знімальна група «Схем» з’ясувала, що нині розслідувати справи щодо «Межигір’я», так само, як і щодо усіх колишніх високопосадовців, Генеральна прокуратура уже не має права. Згідно з законодавством, таке право перейшло до новоствореного Національного антикорупцінйого бюро. Водночас, передавати справи Генпрокуратура до НАБУ поки не планує.

«НАБУ ще не запрацювало і прийняти справи не може, а ми право втратили. Справи фактично ми не можемо розслідувати і ухвалити жодного процесуального рішення», – пояснює Сергій Горбатюк, очільник Управління спеціальних розслідувань ГПУ.

Два роки «Межигір’я» перебуває у правовому хаосі. З одного боку, воно є доказом у справі та його майно арештоване. З іншого, годують тварин, стрижуть сад та лагодять труби тут люди, які жодного правового статусу не мають. Тепер на майно з подачі президента зазіхає Міністерство оборони – так само без жодного правового статусу, але з бажанням закрити це місце для відвідувачів та отримати на нього бюджетне фінансування.

На сьогодні перед входом до «Межигір’я», попри ще не визначений статус, висить напис «Національний парк».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG