Доступність посилання

ТОП новини

Рекордна благодійність засновника Facebook виявилась способом заробити?


Марк Цукерберг, його дружина Прісцилла і новонароджена донька Макс
Марк Цукерберг, його дружина Прісцилла і новонароджена донька Макс

Марк Цукерберг з коштами не розлучається, а переводить їх у спеціальну компанію, яку він же продовжує контролювати. Ця компанія має податкові пільги, може інвестувати, а відтак і заробляти

Марк Цукерберг обіцяє використати 99% акцій компанії Facebook у благодійних цілях. Таким чином він приєднався до клубу найбагатших людей у США Giving Pledge. Про свої плани він повідомив у листі до новонародженої доньки Макс. Утім, не встигли батьки запостити листа у соцмережі, як на них вилилась хвиля критики, мовляв, наміри Цукерберга не зовсім благодійні.

Листа до новонародженої доньки Марк та Прісцилла опублікували на своїх сторінках у Facebook. Паралельно, пара оприлюднила відео, де вони розповідають про свої наміри.

Єдиний спосіб, коли ми досягаємо повного людського потенціалу, це якщо ми розкриємо таланти кожної людини по всьому світі
Марк Цукерберг

«Коли з’явилась дитина, ми почали думати про речі, які треба покращити у світі для її покоління. Єдиний спосіб, коли ми досягаємо повного людського потенціалу, це якщо ми розкриємо таланти кожної людини по всьому світі», – розповідає Марк Цукерберг.

Він із дружиною Прісциллою планують спрямувати кошти на програми зі створення рівних можливостей для дітей, розвитку людського потенціалу, оздоровлення дітей.

«Ми повинні зробити все, щоб інвестиції були направлені у програми, які спрямовані на те, щоб майбутнє було кращим, ніж сьогодні», – додає Прісцилла Чан, лікар-педіатр за професією. Наступного року дружина Марка має намір відкрити у Каліфорнії новий вид школи, яка об’єднуватиме освіту та медицину. Навчання у ній починатиметься від трьох років і всі 12 років у школі забезпечуватимуть повне медичне обслуговування.

Реакція американського суспільства на цю обітницю для доньки була миттєвою, адже заявлена сума, якщо піде на благодійність, стане рекордною у світовій філантропії. Відомі благодійники Біл та Мелінда Гейтс назвали рішення родини Цукерберга «натхненням для світу». «Насіння, посіяне зараз, виросте», – написала Мелінда Гейст Маркові Цукербергу на його сторінці у Facebook.

Я радий бачити, що нинішнє покоління успішних підприємців підтримує традицію використання свого багатства для створення кращого майбутнього у глобальному сенсі
Стівен Хайнц

Президент фонду братів Рокфеллерів Стівен Хайнц також не приховував емоцій від ініціативи. «Я був вражений ініціативою Марка Цукерберга. Думаю, це продовження традиції, якщо так можна сказати, самого Джона Рокфеллера. Я радий бачити, що нинішнє покоління надзвичайно успішних підприємців підтримує цю традицію, використовуючи своє багатство для того, щоб створити краще майбутнє у глобальному сенсі», – сказав він.

Утім, скептики заявляють, що рекордно дорогий подарунок для новонародженої дівчинки Макс може виявитись зовсім безплідним. По-перше, подружжя Марка та Прісцилли пообіцяли витратити на благодійність впродовж 15 років 99% акцій корпорації Facebook, які на сьогодні мають вартість 45 мільярдів доларів.

«Ми не знаємо, скільки коштуватимуть ці акції через певний час. Це справді щедрий жест, але ми не знаємо, у скільки доларів він вилиється в результаті», – розповідає Стейсі Палмер, редактор газети «Хроніки філантропії».

Чим організаційно ініціатива Цукерберга відрізняється від традиційного у США благодійництва? Приміром один з найбагатших людей у США Ворен Баффет пообіцяв впродовж 10-ти років виділяти кошти на благодійність, при цьому не вкладати їх в жодні інвестиційні ендаументи (цільові фонди, що заробляють гроші, а потім передають на благодійні програми). Баффет також пообіцяв пустити кошти виключно на заявлені ним потреби.

У випадку Марка Цукерберга, він із грішми не розлучається, а переводить їх у спеціальну компанію, яку він же продовжує контролювати. До того ж, ця компанія – товариство з обмеженою відповідальністю – має податкові пільги, може інвестувати, а відтак і заробляти. Деякі оглядачі уже звинуватили Цукерберга у створенні звичайного венчурного фонду під прикриттям благодійності.

Редактор «Хронік філантропії» каже, що Цукерберг своїм рішенням сигналізує, що старий вид благодійності потребує змін. «Одна з речей, що він робить по-іншому від решти благодійників, це замість просто вкладання коштів у благодійний фонд чи надавання грантів благодійним організаціям, він організував таку структуру, яка дозволяє йому інвестувати, лобіювати, здійснювати адвокатську діяльність. То ж він вирішив, що важливим тут є не так кошти, як спосіб, як саме він цю благодійність оформить, що потім дозволить йому зробити більше», – каже Стейсі Палмер.

Те, що робить Цукерберг – це експеримент у сфері благодійництва. І якщо йому вдасться, це може змінити усю систему філантропії.

Це не дешево – віддати розумно гроші. Але якщо він зробить хорошу роботу, він стане зразком для інших благодійників
Стейсі Палмер

«Це не дешево – віддати розумно гроші. Але якщо він зробить хорошу роботу, він стане зразком для інших благодійників. Якщо ж у нього не вийде, тоді всі скажуть: це було поганою ідеєю, нам треба робити щось інше. Він зараз перебуватиме під неймовірною увагою. Він зобов’язався це робити. І навіть при тому, що юридично він не зобов’язаний витрачати всі ці кошти. Він заявив: дивіться на мене. Думаю, контроль громадськості в цьому випадку буде більш інтенсивним, ніж коли-небудь мали Біл Гейтс чи Баффет», – зазначила оглядач новин у світі філантропії.

У США законодавство є одним із найлояльніших у світі до філантропів. Інше питання – які наміри мають самі благодійники. Марк та Прісцилла повинні виправдати кредит довіри не лише в американського суспільства. Щирість їхньої обітниці оцінить в першу чергу Макс Цукерберг, якій на той час буде 15 років.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG