Доступність посилання

ТОП новини

«Джерелом реформ є громадянське суспільство, а уряд є лише інструментом»


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Західні експерти повинні бути «на передовій» разом з тими людьми в Україні, які є джерелом реформ

Місцеві вибори, які нещодавно відбулися в Україні, пройшли з найменшою кількістю порушень, вони були добре організовані і викликали довіру у виборців. Але, на думку експертів, які обговорювали їх у четвер у Празі, вони поки не можуть досягнути головного – зламати спротив олігархів та старої системи. Як західні донори можуть допомогти у цьому українським реформаторам? Про це йшлося на семінарі, присвяченому українським місцевим виборам, який у Празі провела організація, що надавала підтримку у підготовці виборів, Міжнародний фонд виборчих систем.

«Джерелом реформ є громадянське суспільство, а уряд є лише інструментом»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Вибори до місцевих органів влади, які відбулися в Україні за цілком новим виборчим законом, не обов’язково і далеко не всюди стануть поштовхом до позитивних змін, вважають деякі чеські експерти, які стежили за ними. Незалежний консультант з безпекових питань Петр Пойман, який нещодавно повернувся зі сходу України, наводить слова одного з керівників нової адміністрації на Донбасі: «Нині в Україні уряд, влада на всіх рівнях не є джерелом реформ. Джерелом реформ є громадянське суспільство, а уряд є лише інструментом».

Тому, на його думку, успіх реформ в Україні залежить від того, наскільки продуктивно діятиме громадянське суспільство, і наскільки ефективною буде його системна підтримка з боку міжнародних донорів та міжнародних організацій, які можуть передати свій досвід Україні. Але самої лише підтримки, на думку Петра Поймана, також не вистачить. Західні донори повинні використовувати і свою політичний та фінансовий вплив на уряд, і головне – вони повинні точно розуміти проблеми, вважає він.

Міжнародні донори повинні бути «на передовій» разом з тими людьми в Україні, які є джерелом реформ
Петр Пойман

«Міжнародні донори повинні тиснути зі свого боку, а не проводити весь свій час у столиці, чи у великих комфортних містах. Вони повинні бути «на передовій» разом з тими людьми в Україні, які є джерелом реформ. Інакше вони є у відриві від реальності, те, що відбувається, наприклад у Миколаївці Донецької області, дуже сильно відрізняється від того, що відбувається у центрі Києва», – наголошує Петр Пойман.

Ми повинні більше допомоги спрямовувати до регіонів, де відбувається головна боротьба між новою і старою Україною
Ян Латал

Проте, не завжди такі поїздки можливі з огляду на питання безпеки, говорить інший експерт з Міністерства закордонних справ Чехії Ян Латал. Він вважає, що в цьому випадку, західні донори можуть покладатися на представників громадських організацій в Україні, які можуть бути «очима та вухами» західних донорів в регіонах.

На його думку, після проведення місцевих виборів особливо важливо спрямувати підтримку в регіони. «Ми повинні надавати допомогу випробуваним партнерам, і більше допомоги спрямовувати до регіонів, де відбувається головна боротьба між новою і старою Україною», – вважає чеських експерт.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG