Доступність посилання

ТОП новини

Рішення МВФ допомагає Україні у мільярдній суперечці з Росією (світова преса)


«На підконтрольні сепаратистам території на сході України надходить постійний потік озброєнь і «живої сили» з Росії» – Le Monde

Провідний французький часопис Le Monde пише про кількість жертв збройного конфлікту на сході України, розглядаючи доповідь ООН, яка стосується цього питання. Німецька газета Sueddeutsche Zeitung повідомляє про рішення Міжнародного валютного фонду змінити умови надання позик, які можуть допомогти Україні у нинішній кризовій ситуації.

Французький часопис Le Monde опублікував матеріал «Більш ніж 9 тисяч загиблих від початку війни в Україні». Видання наводить статистику, викладену у доповіді комісара ООН з прав людини щодо, принаймні, 9 тисяч 98 загиблих і 20 тисяч 732 поранених внаслідок бойових дій на сході України. Ці дані враховують цивільних, українських військових ЗСУ та угруповань бойовиків. Газета зазначає, що у доповіді наголошується, що за період з 16 серпня до 15 листопада нинішнього року було вбито 47 цивільних осіб і 131 цивільних було поранено, що на думку укладачів доповіді, свідчить про різке зниження інтенсивності конфлікту. Ці нові жертви, як пояснюється, в основному сталися внаслідок вибухів, до яких призвели вибухонебезпечні предмети, які залишились з часу бойових дій.

ООН, продовжує автор статті, додає, що вбивства, тортури та знущання і надалі залишаються щоденною реальністю на територіях, які контролюють бойовики і підрозділи українських ЗСУ. Нове припинення вогню, якого досягли у серпні цього року зменшило рівень насильства, коли відвели деяке важке озброєння, яке використовувалось проросійськими бойовиками, а також українськими збройними силами. Водночас, як зазначається у доповіді ООН, ситуація у зоні конфлікту і надалі залишається напруженою, а перемир’я доволі хитким.

Le Monde зазначає, що й надалі на території підконтрольні проросійським сепаратистам на сході України постійно надходять озброєння і «жива сила» з Росії. Відтак загальне становище є доволі тривожним. Французьке видання повідомляє, що у зоні бойових дій проживає майже 3 мільйони людей, які й надалі відчувають складнощі зі своїми економічними і соціальними правами, надто коли йдеться про доступ до медичної допомоги, житло, соціальну допомогу і компенсаційні механізми щодо втрат майна, конфіскованого чи пограбованого.

Часопис завершує, додаючи, що ситуація, у якій перебуває цивільне населення у зоні збройного конфлікту, може значно погіршитись з приходом зими, а також з перешкодами, які є у роботі співробітників допомогових аґенцій.

«І далі на схід України лине потік озброєнь, набоїв та бойовиків з Росії»

Німецьке видання Sueddeutsche Zeitung надрукував статтю «Рішення МВФ допомагає Україні у мільярдній суперечці з Росією». Часопис зазначає, що позики від МВФ країнам у фінансовій скруті, надавалися досі лише тим, хто вчасно і повністю виплатив свої позики іншим країнам. Це правило цього разу буде змінено для України, що значно допоможе Києву, який хоче отримати гроші від МВФ, водночас, не бажаючи вчасно виплачувати позику, яку отрима попередній режим за президентства Віктора Янцковича від Росії.

Німецька газета пише, що в Україні проблемою є не лише війна, а також і фінансова криза. Українське керівництво домовилось зі своїми кредиторами, що не виплачуватиме позики повністю. Але поміж тих кредиторів є один, який не погоджується на переоформлення українського боргу і хоче, аби той борг було виплачено повністю до кінця року. Йдеться про 3 мільярди доларів, які прагне отримати від України Росія. Саме це і стає великим клопотом для України.

Sueddeutsche Zeitung продовжує, що нині засадниче правило, за яким МВФ надає позики, має бути радикально змінене. У випадку з Україною повні виплати урядових позик відтепер не будуть обов'язковими для отримання позик МВФ. Часопис додає, що про рішення ради директорів МВФ щодо зміни цього правила має бути оголошене впродовж наступних кількох днів.

Німецьке видання пише, що, зрозуміло, Росія гостро критикувала це рішення МВФ. Москва у такий спосіб втрачає важіль тиску на Україну. А російський міністр фінансів Антон Силуанов заявив, що це рішення Міжнародного валютного фонду спрямовано проти уряду Москви. Російський урядовець додав, що МВФ робить кроки за рахунок Росії, прагнучи легалізувати те, що Силуанов визначив, як «порушення правил Києвом».

«МВФ змінює умови, а Росія з Україною сперечаються щодо мільярдів кредиту. Тепер МВФ допомагає Києву»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG