Доступність посилання

ТОП новини

Звіт Яценюка: морква й «інтимні обійми» від Барни


Депутат Олег Барна намагається винести з-за трибуни прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка під час засідання Верховної Ради. Київ, 11 грудня 2015 року
Депутат Олег Барна намагається винести з-за трибуни прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка під час засідання Верховної Ради. Київ, 11 грудня 2015 року

Як виступ прем’єр-міністра у Верховній Раді перетворився на шоу

Година запитань до уряду, під час якої з трибуни виступав Арсеній Яценюк зі своїм звітом за рік, запам’ятається не переліком зробленого, а витівкою депутата від «Блоку Петра Порошенка» Олега Барни. Під час виступу депутат підійшов до очільника Кабміну з букетом квітів. Далі він спробував підняти Яценюка і винести його з-за трибуни. У залі зчинилася бійка. Соціальні мережі та й самі депутати вже іронічно відреагували на так званий «захват Барни».

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:15 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

«Байден поїхав, клоуни залишилися» – так прокоментував події у Верховній Раді посол з особливих доручень МЗС України Дмитро Кулеба. «Уряд у підвішеному стані», – доповнював його депутат Борислав Береза. Політики, журналісти та звичайні громадяни по-різному відреагували на витівку депутата «БПП» Олега Барни – хтось з іронією, а хтось, навпаки, з неприхованим обуренням, називаючи цей вчинок ганьбою.

«Не тільки Яценюка, весь уряд треба відправити у відставку, але робити це в такий спосіб?… Тягаючи прем’єра з трибуни? Знаєте, що завтра буде? Завтра президент зайде, прибіжить якийсь хворий на голову з «Народного фронту» і президента так буде тягати. Ми до чого так дотягаємся? Це приниження української держави. Ми показуємо людям орангутангів, які бігають по залу і тягають прем’єра за причинне місце. Барна має скласти мандат», – емоційно обурювався Олег Ляшко, який і сам славиться своїми «радикальними» витівками у парламенті.

Юрій Луценко
Юрій Луценко

За витівку колеги вже вибачився голова президентської фракції Юрій Луценко.

«Від імені фракції я приношу вибачення за неетичний і недопустимий вчинок депутата Барни. Ми засуджуємо його дії», – сказав Луценко, після чого Олега Барну виключили з фракції «БПП».

Валерій Пацкан
Валерій Пацкан

«Луценко сказав, що заради того, щоб зараз був проголосований бюджет і податковий кодекс, і не було розпаду коаліції, ми маємо ухвалити непопулярне рішення. Якщо чесно, для нас це складне рішення», – пояснював опісля депутат від фракції «БПП» Валерій Пацкан.

Крім того, регламентний комітет уже рекомендував Раді позбавити можливості Барну відвідувати наступні 5 пленарних засідань. Сам «винуватець» події, який, до слова, також є ініціатором збору підписів за відставку Яценюка у парламенті, на це відреагував спокійно.

«Я проти Яценюка як прем’єр-міністра. Я був послідовний у своїй позиції. Якщо потрібно, я напишу заяву… Уряд уже давно перетворився в шапіто на чолі з прем’єром-клоуном. При європейській політиці, коли прем’єр заміщаний у корупції, він автоматично йде у відставку. Будемо викорінювати малим злом велике. Вчинок, можливо, не європейський, але іншим способом це зло не викорінити», – пояснив свої дії журналістам у кулуарах Барна.

«Якщо він по-доброму не піде, його винесуть люди», – пригрозив він.


Численні свідчення незадоволення людей прем’єром бачить і свободівець Юрій Левченко. За його словами, це наприклад, поява на вулицях столиці білбордів з написом «Біжи, кролику, біжи», а також мітинги під стінами Верховної Ради. Так, не квітами єдиними «привітали» очільника Кабміну у день години запитань до уряду. Низка мітингувальників, в тому числі під прапорами «Свободи», на вулиці спалили опудало, тушку кролика і закидали площу Конституції морквою.

«Чи я засуджую Барну? Ні, я його не засуджую. Тому що мені люди кожного дня кажуть, яке ставлення в них до Арсенія Петровича і до його уряду. Я вважаю, що український народ, який мучиться під Яценюком, оцінить вчинок Барни», – вважає Левченко.


Згідно з офіційно прописаною процедурою, уряд повинен внести до парламенту свій письмовий звіт. Потім ­відбудеться звіт міністрів на профільних комітетах і лише потім – офіційний виступ прем’єр-міністра з трибуни Верховної Ради.

«Сьогодні рішення фракції «Блок Петра Порошенка» в жодному разі не ставити питання про відповідальність уряду, до того, як буде ухвалений бюджет та Податковий кодекс. Спочатку політика, спочатку формування завдання на наступний рік, а вже потім голосування за зміни в уряді. Це все відбудеться в поточному місяці», – запевнив у домовленості коаліції Юрій Луценко.

Олег Березюк
Олег Березюк

«Податкова реформа і бюджет – це й є звіт уряду. Бюджет може сформуватись лише на базі минулого року. Тобто за минулий рік ми маємо все проаналізувати і створити бюджет для наступного. Без цього уряду це зробити нереально. Тому я думаю, що це була хитра задумка уряду, яку парламент розкусив. Тобто включити парламент у дискусію про прем’єра та крісла і розвалити бюджетний процес. Це не пройшло. Сьогодні ми отримали бюджет, будемо аналізувати. А з урядом і прем’єром розберемся в цивілізований спосіб», – доповнив Луценка очільник «Самопомочі» Олег Березюк.

Тим часом термін «імунітету» уряду Арсенія Яценюка сплив саме 11 грудня. Наразі за його відставку у парламенті зібрано трохи більше ніж 70 підписів зі 150 необхідних для розгляду цього питання Верховною Радою.

Ставте і голосуйте. Я за це крісло не тримаюсь - Яценюк про відставку
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:35 0:00
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG