Доступність посилання

ТОП новини

Врятувати рядового Яценюка


Депутат від «Блоку Петра Порошенка» Олег Барна намагається винести Арсенія Яценюка з трибуни, а депутати «Народного фронту» Євген Дейдей та Максим Бурбак заважають йому це зробити
Депутат від «Блоку Петра Порошенка» Олег Барна намагається винести Арсенія Яценюка з трибуни, а депутати «Народного фронту» Євген Дейдей та Максим Бурбак заважають йому це зробити

Під час нападу в парламенті прем’єр-міністра захищали його найближчі давні друзі, які мають від дружби користь

Бійка у Верховній Раді під час виступу Арсенія Яценюка 11 грудня стала не тільки поживним харчем для інтернет-тролів, а й цікавинкою, яка показала, що захищати прем’єр-міністра рвонулися найближчі до нього люди – давні друзі й соратники в парламенті, бізнес деяких із них процвітає за теперішнього уряду.

Зранку ніщо не передвіщало бійку. Депутат від «Блоку Петра Порошенка» Олег Барна підійшов до прем’єра з букетом квітів. Але тут сталося непередбачуване: він вдарив прем’єра букетом, а потім спробував підняти Яценюка і винести з-за трибуни. Після цього у залі зчинилася бійка між депутатами фракції «Блок Петра Порошенка» і «Народний фронт».

«Захват» Барни і реакція Яценюка (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:47 0:00

Фракція «БПП» практично одразу виключила Барну зі свого складу. Першим, хто встиг прибігти захищати Арсенія Яценюка, був Максим Бурбак. Він одразу вхопив нардепа Барну за шию. Така відданість прем’єр-міністру – данина давнім стосункам. Бурбак – земляк Яценюка, родом із Чернівців, вони разом навчалися у Чернівецькому національному університеті імені Федьковича. Бурбак у близьких стосунках і з іншими земляками Яценюка – нардепом і екс-мером Чернівців Миколою Федоруком та головою парвління «Ощадбанку» Андрієм Пишним.

Із 1998 по 2005 Бурбак займався комерцією, з 2006 по 2008 роки був заступником директора товариства з обмеженою відповідальністю «Фінтраст», яке займалося наданням в оренду приміщень. Потім працював у «Буковина Авто Аьянс» і був головою громадської організації «Перший аграрний кластер». Бурбаку приписують кураторство над чернівецьким ринком «Добробут».

Політичний шлях він розпочав у 2010 депутатом Чернівецької обласної ради і головою фракції партії «Фронту змін». За два роки став народним депутатом 7-го скликання (всеукраїнське об'єднання «Батьківщина», 43-ій номер у списку).

З 27 лютого по 2 грудня 2014 року він обіймав посаду міністра інфраструктури в уряді Яценюка. За час його керівницва було кілька скандалів, зокрема щодо преференцій від «Укрпошти», які отримувала пропрем’єрська партія «Народний фронт».

Євген Дейдей

Майже одночасно з Максимом Бурбаком рятувати прем’єра кинувся Євген Дейдей. Його ім’я на політичній арені не таке відоме, як колег по фракції. 28-річний Євген Сергійович з Одеси, закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка за фахом політологія. Став відомим на Майдані – був сотником 7-ї сотні Євромайдану, «Сотні Лева», після цього – координатором батальйону патрульної служби міліції спеціального призначення «Київ-1», що підпорядковується МВС. У парламенті Дейдей працює трохи більше року, втім, і цього часу молодому народному депутатові вистачило, щоб потрапити у скандал. 6 лютого 2015 у мережі з’явилося фото переписки Дейдея з однопартійцем Олександром Кодолою. У повідомленні йшлося про те, щоб поставити питання Віталію Яремі (на той час генеральному прокуророві) в парламенті, за яке Кодолі пообіцяли «вдячність у твердій американській палітурці».

«Озвуч, будь ласка, ген-му про печерсько-одеського прокурика. Те, що ми обговорювали. У мене 1,5 дякую для тебе в твердій американській палітурці і і особиста вдячність»
«Озвуч, будь ласка, ген-му про печерсько-одеського прокурика. Те, що ми обговорювали. У мене 1,5 дякую для тебе в твердій американській палітурці і і особиста вдячність»

Утім, у «Народному фронті» одразу ж після оприлюднення фото заявили: фото – підробка. Під час звіту генпрокурора Яреми Кодола дійсно на прохання Дейдея запитав його про результати діяльності одного з прокурорів. Та ніяких повідомлень про це на телефон народний депутат не отримував, запевняють у прес-службі.

Андрій Іванчук

Також одним із перших на допомогу Яценюку прибіг його друг – Андрій Іванчук, якого називають правою рукою і сірим кардиналом прем'єр-міністра. Яценюк разом з Іванчуком працювали в юрфірмі «ЮРЕК» наприкінці 1990-х. У середині 2000-х, коли Яценюк був спочатку міністром економіки, а потім закордонних справ, він пролобіював призначення Іванчука заступником голови правління держаної компанії НАК «Енергетична компанія України». У 2008 році, коли Яценюк обіймав посаду голови Верховної Ради, він домігся призначення Іванчука директором державного підприємства «Укрінтеренерго». «Укрінтеренерго» – це монопольний експортер електроенергії в країні.

Андрія Іванчука вважають одним зі «спонсорів» «Народного фронту». Сам же народний депутат фінасування партії пояснює туманно і в коментарі «Схемам» розповідав про бізнесменів-благодійників, які настільки скромні, що не хочуть бути відомими. І додав: за ним закріплені Івано-Франківська і частково Київська області, де він «збирає гроші».

«До мене можна застосувати прислів’я «Не май сто карбованців, а май сто друзів». Це просто я, маючи хороші стосунки з багатьма людьми, які приходять, не хочуть бути відомими, тому що, це ви пам’ятаєте, був режим, переслідувалися ці всі речі. <...> не знаю, скромність це чи певна далекоглядність».

Іванчук, як і обидва інших рятівники Яценюка, прийшли до парламенту за списками його партії «Народний фронт».

  • Зображення 16x9

    Максим Савчук

    Журналіст-розслідувач телевізійної програми проєкту розслідувань Радіо Свобода «Схеми». Автор книги «1937» про політичну та бізнесову діяльність Віктора Медведчука після Революції Гідності.

    Народився у селищі Баришівка на Київщині. Здобув освіту інженера в Національному транспортному університеті та філолога в Національному педагогічному університеті ім. М. Драгоманова. Працював у бюро журналістських розслідувань «Свідомо», у газеті «Україна молода», у програмі журналістських розслідувань «Знак оклику» на телеканалі ТВі.

    У 2015 році розслідування «Questions Raised Over Poroshenko’s Role In Valuable Kyiv Land Deal» («Таємниці землі президента Порошенка») потрапило до шорт-листу міжнародного конкурсу асоціації мовників AIB.

    Переможець конкурсу журналістських розслідувань ім. В. Сергієнка (2019 рік) із матеріалом «Зелена родина ру» (про кінобізнес Володимира Зеленського у Росії).

    У 2020 році здобув друге місце на конкурсі журналістських історій DataUp із матеріалом «Американська мрія Віктора Медведчука» (співавтори - Любомира Ремажевська та Олександр Чорновалов).

    Розслідування «Американська мрія Віктора Медведчука» перемогло на Національному конкурсі журналістських розслідувань. Оголошення переможців та нагородження відбулося під час фестивалю розслідувальної журналістики «Межигір’я Фест» в колишній резиденції експрезидента-втікача Віктора Януковича у вересні 2021 року.

  • Зображення 16x9

    Олександр Чорновалов

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2015 року. Журналіст-розслідувач телевізійної програми «Схеми. Корупція в деталях» (спільний проект Радіо Свобода та Першого суспільного). Маю економічну освіту. З 2005 по 2014 рік працював в щотижневій газеті «Комерсант-Україна», пройшов шлях від журналіста до редактора відділу. Призер і номінант багаточисленних журналістських конкурсів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG