Доступність посилання

ТОП новини

Активісти Івано-Франківська вимагають через суд скасувати рішення першої сесії міськради


©Shutterstock
©Shutterstock

Три адміністративні позови на Івано-Франківську міську раду та міського голову Руслана Марцінківа подали в Івано-Франківський міський суд громадські активісти та представники фракцій партій «Укроп» і «Самопоміч». У позовах, як передає кореспондент Радіо Свобода, йдеться про «протиправну діяльність Івано-Франківської міської ради» і визнання незаконними рішень першої сесії.

Одну з позовних заяв подав координатор руху «Чесно» Віталій Світлик. За його словами, «сесія, яка відбулася 1 грудня, переступила всі норми закону, регламентів і не дотрималася чинного законодавства».

«Проекти рішень не пройшли процедуру оприлюднення, що є обов’язковою для проектів актів органу місцевого самоврядування», – йдеться у позовній заяві. Цим самим, на думку позивача, порушені його права щодо доступу до публічної інформації.

Ще два позови подали керівник фракції партії «Укроп» в міськраді Володимир Олійник та заступник керівника фрації «Самопомочі» Олександра Федорук. Вони вимагають визнати рішення сесії незаконними і скасувати їх.

На першій сесії було обрано секретаря міської ради, утворено комісії, затверджено регламент виконавчого комітету і його склад, зокрема заступники міського голови. Активісти вважають, що такі рішення не можна було ухвалювати. Тому, за словами інформаційного аналітика Ігоря Ткача, вирішили звернутися до суду, «щоб навчити владу працювати згідно з законом».

Під час сесії 1 грудня міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків на зауваження представників партій «Укроп», «Самопоміч», УНП та громадських активістів про порушення регламенту зазначив, що «згідно з Законом України про місцеве самоврядування установча сесія йде по іншій процедурі, ніж чергова сесія».

З 42 депутатів Івано-Франківської міської ради найбільше мандатів – 14 отримали представники ВО «Свобода», 9 депутатів від «БПП – Солідарність», по шість депутатів мають «Самопоміч» і «Укроп», чотири депутати представляють ВО «Батьківщина» і три депутати від УНП.

XS
SM
MD
LG