Доступність посилання

ТОП новини

Україна на Євро-2016: надії і перспективи


Україна у каталозі Євро-2016
Україна у каталозі Євро-2016

Україна гратиме в групі С з чинним чемпіоном світу Німеччиною, а також із сусідньою Польщею і дебютантом єврочемпіонатів Північною Ірландією

Париж – Україна гратиме в групі С з чинним чемпіоном світу Німеччиною, а також із сусідньою Польщею і дебютантом єврочемпіонатів Північною Ірландією. Вирішувалася доля української збірної під час жеребкування у Палаці конгресів у Парижі. Там зібралися представники всіх 24 країн, які потрапили до фінальної частини Євро-2016. Серед них – і Україна, яка вперше пробилася на чемпіонат через кваліфікаційний турнір.

Розпочалася церемонія запальним канканом, і вже за кілька хвилин дві колишні зірки європейського футболу, нідерландець Рууд Гулліт і француз Бішент Лізаразю, розпочали сам процес жеребкування.

Головний тренер збірної України Михайло Фоменко на церемонію не приїхав, оскільки досі не оформлений його офіційний статус на чолі команди після завершення попереднього контракту.

Червона доріжка перед церемонією жеребкування, Палац Конгресів, Париж
Червона доріжка перед церемонією жеребкування, Палац Конгресів, Париж

Німеччина – фаворит групи С

Президенти футбольних федерацій Польщі та України Збіґнєв Бонєк і Андрій Павелко, не змовляючись, сказали майже однакові слова: мовляв, група дуже рівна, всі суперники поважні, головне завдання федерації – забезпечити збірній усі умови для найкращої підготовки до турніру.

Німеччина напевно буде на першому місці, а от за друге українцям цілком до снаги поборотися
Костянтин Андріюк

«Група не найсильніша, але доволі сильна. Німеччина напевно буде на першому місці, а от за друге українцям цілком до снаги поборотися. Хоча збірна Польщі зараз – це зовсім не та команда, яка на Євро-2012 не вийшла зі слабкої групи, вони набагато сильніші тепер. І не забуваймо, що Північна Ірландія хоч і дебютант, але вийшла до фінальної частини з першого місця у своїй відбірковій групі», – розповів Радіо Свобода український журналіст Костянтин Андріюк.

Головний тренер збірної Німеччини Йоахім Льов відразу по жеребкуванню назвав свою команду фаворитом, але визнав, що збірні Польщі і України мають гарний захист і можуть вдало грати на контратаках.

Поляки нагадують: ми вже вигравали у німців!

У відповідь наставник команди Польщі Адам Навалка нагадав, що його збірна перемагала німців у кваліфікаційному турнірі, а українців назвав «солідною» командою з великим потенціалом.

Польський журналіст Лєшек Каблак ще до жеребкування неодноразово казав своїм українським колегам, що мріє, аби польська й українська збірні як колишні господарі Євро-2012 тепер зустрілися на футбольному полі у Франції, пройшовши кваліфікацію:

Можливо, німці і фаворити, але не забувайте, що ми в них виграли 2-0 під час кваліфікаційного турніру
Лєшек Каблак

«Недаремно я тримав кулаки за те, щоб ми зустрілися! У мене багато друзів в Україні, тоже тепер буде ще одна нагода зустрітися! Ми задоволені жеребкуванням. Можливо, німці і фаворити, але не забувайте, що ми в них виграли 2-0 під час кваліфікаційного турніру. У команді дуже гарний психологічний настрій, а чудова гра лідера збірної Роберта Левандовського додає впевненості».

У Північній Ірландії теж налаштовані оптимістично. Тренер збірної Майкл О’Ніл висловив задоволення тим, що з командою Німеччини його підопічні гратимуть останній матч, пообіцявши відібрати очки у перших іграх проти Польщі та України.

Навколофутбольні скандали

На жеребкуванні не був присутній і президент УЄФА Мішель Платіні. Буквально напередодні, 11 грудня, спортивний арбітражний суд у Лозанні залишив чинним його 90-денне відсторонення від футболу, відхиливши його апеляцію. Мішеля Платіні, як і президента ФІФА Зеппа Блаттера, підозрюють у корупції. Після ухвали арбітражу стало очевидним: легендарний у минулому французький футболіст, керівник УЄФА, під егідою якої відбувається першість Європи, не зможе навіть взяти участь у церемонії жеребкування в столиці рідної країни.

А днем раніше вкотре нагадав про себе ще один скандал у французькому футболі: так званий «Бензема-ґейт». Йдеться про можливу причетність головного форварда збірної Франції Каріма Бензема до шантажування партнера по збірній Матьє Вальбуена. Зловмисники, до рук яких потрапили приватні фото і відео Вальбуена делікатного характеру, вимагають викуп, і до цього буцімто причетний Бензема. Принаймні так вважає сам потерпілий і поліція, що веде розслідування.

У разі визнання винним, Каріму Бензема загрожує до 5 років ув’язнення. На цьому тлі 10 грудня керівництво Федерації футболу Франції ухвалило рішення відсторонити нападника мадридського «Реала» від збірної на невизначений термін. Він цілком може пропустити Євро-2016, якщо до того часу не завершиться суд у справі про шантаж.

Тим часом українські футбольні фани вже активно вивчають можливість потрапити до Лілля, Ліона і Марселя, де будуть грати «синьо-жовті» зі своїми суперниками.

Євро-2016 триватиме з 10 червня до 10 липня 2016 року у 10 містах Франції.

Групи:

A: Франція, Швейцарія, Румунія, Албанія

B: Англія, Росія, Вельс, Словаччина

C: Німеччина, Україна, Польща, Північна Ірландія

D: Іспанія, Чехія, Туреччина, Хорватія

E: Бельгія, Італія, Ірландія, Швеція

F: Португалія, Ісландія, Австрія, Угорщина

  • Зображення 16x9

    Євгенія Руденко

    Розповідаю про Францію – політичну, економічну, фестивальну і просто смачну. Народилася у Києві, закінчила Інститут журналістики КНУ імені Тараса Шевченка та стипендіальну програму в Ягеллонському університеті у Кракові. Багато мандрувала і, врешті, останні роки живу у Франції та працюю на Радіо Свобода.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG