Доступність посилання

ТОП новини

Міліціонери обурилися, що не всіх беруть у поліцію


Пікет біля будівлі МВС у Києві, 13 грудня 2015 року
Пікет біля будівлі МВС у Києві, 13 грудня 2015 року

Керівник МВС Арсен Аваков каже, що не пустить «брудних мєнтів» на посади «копів»

Київ – Упродовж тижня профспілка працівників МВС має намір пікетувати будівлю міністерства, протестуючи проти переатестації тепер уже колишніх міліціонерів. Перша акція протесту під стінами МВС, на яку вийшло близько тисячі осіб, відбулася в неділю, 13 грудня. Як зазначають ініціатори проведення акції, атестаційні комісії замість професійного відбору діють занадто суб’єктивно та всупереч чинним нормативно-правовим актам. Натомість у керівництві МВС та національній поліції заявляють, що не мають наміру йти на поступки в питанні переатестації.

Міліціонери обурилися, що не всіх беруть у поліцію
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:07:22 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Працівники міліції обурені тим, як відбувається переатестація. Як зазначено у заяві профспілки працівників МВС, замість професійного відбору так звані атестаційні комісії, до складу яких входять «якісь активісти «автомайдану», працюють вкрай суб’єктивно і звільнили близько 80% відсотків працівників МВС, причому навіть тих, хто пройшов люстраційні перевірки та склав тести для роботи в поліції. Утім, деякі учасники мітингу нарікали також, що їх навіть не допустили до участі в переатестації. За їхніми словами, «довгоочікувана реформа МВС фактично перетворилася на розправу і знищення правоохоронної структури».

На мітингу виступали здебільшого ветерани органів внутрішніх справ, наводячи доволі неоднозначні приклади переслідування правоохоронців. Зокрема, член профспілки правоохоронців Володимир Карасик згадав, як звільнили міліцейського начальника, який у 2008-му показав середній палець спікеру Арсенію Яценюку.

«Звільнили хлопця, який дослужився до майора, ні за що! Бо він не знав, хто ззаду їде та йому сирени вмикає – на приватній, а не на службовій машині», – обурювався міліціонер-ветеран.

Згодом близький до очільника МВС народний депутат Антон Геращенко (фракція «Народний фронт») заявив про причетність до організації акції протесту не лише ветеранських організацій, але й керівників райвідділків, які довідалися, що більше не обійматимуть займані посади.

Атестаційні комісії сформовані непрозоро – депутат Купрій

Раніше глава Національної поліції Хатія Деканоїдзе наголосила, що переатестація процес складний і триватиме приблизно півроку.

У нас нема жодних страждань перехідного періоду. Якщо хтось страждає, то це його проблема – маю на увазі наших співробітників
Хатія Деканоїдзе

«У нас нема жодних страждань перехідного періоду. Якщо хтось страждає, то це його проблема – маю на увазі наших співробітників. Кожен повинен знати: нарешті в нас має бути нормальна поліція, аби люди отримали сервіс, а не лише каральний орган», – каже вона.

Представників громадянського суспільства треба вводити до складу комісій за зрозумілими процедурами. Зараз там сформована політизована більшість, лояльна до міністра внутрішніх справ
Віталій Купрій

Натомість перший заступник голови парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Віталій Купрій в ефірі Радіо Свобода зазначив, що керівництво МВС саме спровокувало протести, оскільки дуже багато питань виникає до складу атестаційних комісій.

«Представників громадянського суспільства треба вводити до складу комісій за зрозумілими процедурами. Наразі ніхто не знає, як вони туди призначалися – за якими критеріями та квотами. Зараз там сформована політизована більшість, лояльна до міністра внутрішніх справ», – зазначає народний обранець.

На думку Віталія Купрія, правоохоронці мають шанс оскаржити дії атестаційних комісій в судовому порядку.

Авакову пообіцяли «міліцейський Майдан»

Сам міністр внутрішніх справ Арсен Аваков відреагував на міліцейський протест дуже критично і навіть не вийшов до учасників акції.

«Жоден мітинг міліціонерів, які не пройшли тести та атестацію, не змінить моєї рішучості: у новій поліції не буде некомпетентних і брудних «мєнтів». Будуть лише «копи», які користуються довірою людей. Це принципово. По-іншому не буде!.. Мітинг «протесту» проти реформи міліції організували ті, чиї брудні схеми ми руйнуємо реформою та кадровими змінами. Я навіть радий, що це сталося – нарив розкрився – будемо діяти ще швидше і рішучіше», – зазначив Арсен Аваков на своїй сторінці у мережі Facebook.

Утім, варто зазначити, що очільник МВС не був таким категоричним, коли йшлося про відставку першого заступника керівника новоствореної Національної поліції Василя Паскала – доволі неоднозначного міліцейського генерала, якого Арсен Аваков захищав до останнього.

У відповідь організатори акції, зокрема вже згадуваний Володимир Карсик, пообіцяли міністрові 20 грудня «міліцейський Майдан». Оглядачі зазначають, що протестний потенціал колишніх міліціонерів наразі важко об’єктивно оцінити, але здебільшого оцінюють його скептично.

На цю ж тему:

09.12.2015
Як українську міліцію перетворити на справжню поліцію?

Патрульна служба – вдалий, але тільки перший і найлегший крок далі

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG