Доступність посилання

ТОП новини

«Візовий» звіт ЄС щодо України відклали на пізніше


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

І санкції, і візи, ймовірно, ухвалять не раніше наступного тижня – джерела у Європейському союзі

Брюссель – Євросоюз зненацька відклав деякі важливі рішення щодо України. З таким нетерпінням звіт щодо прогресу України на шляху до скасування віз, який мав бути оприлюднений 15 грудня, перенесли на пізніше, вочевидь, на наступний понеділок. Про це стало відомо 14 грудня з європейських дипломатичних джерел. Офіційна причина: Єврокомісія все ще над документом працює. Натомість, в ЄС офіційно не підтверджують конкретної дати продовження економічних санкцій щодо Росії. Однак, на тлі цих неочікуваних новин, дипломати ЄС висловлюють сподівання на позитив для українців у сенсі скасування віз, і кажуть, що переконані, що санкцій щодо Росії не скасують.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:54 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Зранку 14 грудня представники дипломатичних відомств ЄС мало не в один голос заявляли: політичних перешкод щодо продовження режиму європейських санкцій щодо Росії немає. Однак, рішення щодо продовження цього режиму, термін якого завершується наприкінці січня, вочевидь, має бути остаточно ухвалене навіть не цього тижня на саміті ЄС, а наступного понеділка. На це Радіо Свобода вказують деякі європейські дипломати.

Італія на минулотижневій нараді представників дипломатичних відомств ЄС виступила проти автоматичного продовження санкцій, вимагаючи проведення обговорень.

Лінас Лінкявичус
Лінас Лінкявичус

Якщо є країни, що хочуть здійснити останню перевірку – будь-ласка, але підстав для відтермінування чи припинення санкцій не видно, каже голова литовського МЗС Лінас Лінкявичус.

Ми здійснимо те, що вже, так би мовити, було вирішене. Мінські угоди не виконані
Лінас Лінкявичус

«Ми здійснимо те, що вже, так би мовити, було вирішене. Дискусії, якщо й будуть, то більш технічні, адже підстави для цього очевидні – мінські угоди не виконані», – зазначає Лінкявичус. Дипломат додає, що якщо й є якісь причини для відтермінування ухвалення санкцій на наступний тиждень, то вони самому рішенню, хоч і дещо відкладеному в часі, не завадять.

Все вказує на потребу продовження санкцій – Моґеріні

Колеги Лінкявичуса по дипломатичному корпусу теж, хоч і дивуються неочікуваній затримці, але переконані у продовженні процесу. Міністр закордонних справ Бельгії Дідьє Рейндерс, наприклад, так формулює це питання: доки не видно чіткого виконання Росією угод, укладених у Мінську, слід далі продовжувати економічні та персональні санкції.

Ми не бачимо реального прогресу в реалізації Мінської угоди, нам треба продовжувати санкції
Дідьє Рейндерс

«Оскільки ми не бачимо реального прогресу в реалізації Мінської угоди, то мусимо йти далі цим шляхом. Це особливе питання, і нам потрібно чітко оцінити прогрес, зроблений у рамках цієї угоди. При величезному прогресі було б можливо ухвалити інше рішення. Без цього нам треба продовжувати санкції», – каже дипломат від Бельгії.

Голова європейської дипломатії Федеріка Моґеріні зі свого боку каже, що «сторони ще далеко від повного втілення мінських угод, тож все вказує на потребу продовжити ці санкції. Коли це буде зроблено – залежить від рішення голови Європейської ради Дональда Туска. Як на мене, то фактично, це має бути в плані цьоготижневого європейського саміту», – заявляє Моґеріні.

Чому змінили графік «візового звіту»?

Тим часом, активісти та представники української громади Бельгії цього тижня у четвер, коли до Брюсселя прибуватимуть лідери ЄС і вестиме переговори президент Петро Порошенко, проведуть маніфестацію, щоб нагадати обіцянки, які європейці дали щодо продовження санкційного тиску на Москву. Іншою вимогою учасників акції буде надання українцям безвізового режиму.

Звіт щодо прогресу України до безвізового режиму, за попередніми планами, мав бути оприлюднений Європейською комісією у вівторок, 15 грудня. Водночас, навіть при тому, що єврокомісар із політики сусідства Йоганнес Ган неодноразово анонсував оприлюднення візового звіту саме цього дня, у дипломатичних колах нині повідомили, що оцінки Україні виставлять пізніше, вочевидь, наступного понеділка, на коли запланована зустріч послів країн ЄС при євроустановах.

Федеріка Моґеріні
Федеріка Моґеріні

Федеріка Моґеріні – зі свого боку – каже, що «Єврокомісія все ще допрацьовує цей звіт і він буде оприлюднений цього місяця».

Донині лунали заяви, що звіт буде позитивним. На це неодноразово вказували і європейські очільники, і представники офіційного Києва. Нині надію на скасування віз висловлювали й окремі дипломати.

«Я не бачу для (скасування віз) жодних перешкод чи когось, хто б хотів нашкодити цьому процесу. Навпаки, ми розумієм, наскільки це важливо для України та Грузії. І вони заслуговують цього», – зауважив міністр закордонних справ Словаччини Мирослав Лайчак.

У понеділок глави МЗС держав-членів ЄС обговорили у Брюсселі ситуацію в Україні та інших країнах «Східного партнерства», боротьбу з тероризмом, ситуації у Лівії та Іраку. Також Євросоюз відновлює переговори про вступ із Туреччиною та розпочинає цей процес із Чорногорією.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG