Доступність посилання

ТОП новини

Наступ на українську бібліотеку в Москві. Акт другий


Бюст українського поета і громадського діяча Тараса Шевченка у бібліотеці української літератури у Москві. Жовтень 2015 року
Бюст українського поета і громадського діяча Тараса Шевченка у бібліотеці української літератури у Москві. Жовтень 2015 року

Російські слідчі продовжують атаку на один із небагатьох осередків української культури в Росії

Вранці 14 грудня слідчі в Москві прийшли до трьох співробітників Бібліотеки української літератури в Москві і провели в них обшуки. Ще одну співробітницю бібліотеки примусово доставили на допит у слідчий комітет. Як повідомили Радіо Свобода в бібліотеці, до неї не допускають адвоката.

У понеділок, 14 грудня, о 7-й ранку слідчі прийшли з обшуком у квартири двох співробітниць Бібліотеки української літератури в Москві Анни Павлюкової і Тетяни Мунтян. Пізніше правоохоронці завітали з тією ж метою до заступника директора бібліотеки Віталія Крикуненка. Як він сам розповів Радіо Свобода, слідчі не стали чекати не тільки на адвоката, а й і на самого Крикуненка, якого звістка про обшук застала по дорозі на роботу.

Незважаючи на все це бібліотека продовжувала працювати. Але й там близько другої години дня з’явилися співробітники з головного управління з економічної безпеки та боротьби з корупцією і сказали, що вони хочуть відвезти на допит бухгалтера Ніну Джебятовську. Жінка, в свою чергу, відмовилася з’явитися на допит без повістки. Про те, що відбувалося далі, Радіо Свобода розповіла співробітниця бібліотеки і дочка її директора Наталії Шаріної Анна Павлюкова.

«Вони прислали факсом повістку, в якій була тільки дата без вказівки часу. Бухгалтер сказала, що у неї є адвокат, що вона прийде з адвокатом. Співробітники пішли, повернулися через 2 години з постановою про примусову явку на допит», – зауважила Анна Павлюкова.

Бібліотечний штамп

Про численні порушення говорять і співробітники Бібліотеки української літератури та їхні адвокати. За словами Івана Павлова, який очолює адвокатську групу, що захищає і директора бібліотеки Наталію Шаріну, й інших співробітників, захист буде звертати увагу не тільки на законність всіх дій правоохоронців під час обшуків, але й наполягатиме на проведенні експертизи – яким чином нібито екстремістські книги потрапили до бібліотеки.

Деякі з книг, за свідченнями очевидців, були підкинуті в Бібліотеку тими особами, які прийшли проводити обшук
Іван Павлов

«Ті книги, які вилучені були в перебігу обшуку, деякі з цих книг, за свідченнями очевидців, були підкинуті в Бібліотеку тими особами, які прийшли проводити обшук. З цим доведеться ще розбиратися – звідки взялися ці книги. Ми готові до того, щоб після вивчення цих документів і книг, відповідно, заявити клопотання про проведення експертиз, які можуть встановити: чи бібліотечна це книга, чи ні».

28 жовтня в бібліотеці української літератури в Москві провели обшук, під час якого слідчі нібито вилучили екстремістську літературу. Згідно з заявами Слідчого комітету Росії, щодо директора бібліотеки Наталії Шаріної відкрили справу за статтею про поширення національної ворожнечі, а саму її помістили під домашній арешт. У листопаді правозахисний центр «Меморіал» визнав Шаріну політв’язнем.

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG