Доступність посилання

ТОП новини

Електронний паспорт українцям нічого нового не дасть – експерт


Бажання впровадити інноваційний документ може бути продиктоване корупційними мотивами, застерігають експерти

Київ – Революцією назвав Петро Порошенко початок виготовлення в Україні паспортів у вигляді пластикових карток. На таких електронних носіях потенційно може зберігатись значно більше інформації, аніж на звичних паперових посвідченнях особи. За словами президента, нові паспорти дозволять вирішити одразу кілька проблем. Це швидший перехід до електронного урядування, підвищення рівня захисту документів, а також важливий крок для візової лібералізації з країнами Європейського союзу. Водночас експерти заявляють, що втілити абмітні плани буде вкрай складно, адже презентовані ID-картки потребують недешевої інфраструктури, а її в Україні наразі нема. Відтак, з 1 січня наступного року, коли й мають почати видавати паспорти нового зразка, у їхніх власників може з’явитись ціла низка труднощів з використанням.

45 тисяч ID-карток на добу. Саме стільки наразі зможе виготовляти поліграфічний комбінат «Україна». За словами президента України Петра Порошенка, устаткування, на якому друкуватимуть нові паспорти, коштувало трохи більше мільйона євро. Президент наголосив на трьох основних перевагах, які дають електронні паспорти. Чи не в першу чергу, зважаючи на конфлікт на Донбасі, це безпека. Адже новий паспорт значно важче підробити. У документі застосовано кілька рівнів захисту. Вмонтований електронний чіп також ускладнює будь-які махінації з документами.

Ще однією перевагою впровадження ID-карток Порошенко назвав пришвидшення євроінтеграційних процесів. Підвищення безпеки українських документів є однією з вимог для лібералізації візового режиму з країнами ЄС. І третій пункт, відзначений у промові президента, – електронне урядування. Наразі паспорт може містити звичний набір даних, та якщо Верховна Рада проголосує за відповідні зміни до законодавства, обсяг інформації на картках можна значно розширити. Електронний паспорт містить два види інформації: візуальну (яку можна побачити неозброєним оком) та призначену для зчитування спеціальним устаткуванням і зашифровану в чипі. Серед інших даних на картці може з’явитись і цифровий підпис власника. Загалом на паспорті поміститься 400 кілобайтів інформації.

Початок виготовлення паспортів України у вигляді ідентифікаційних карток – це справжня революція, це останнє «прощавай» Радянському Союзу
Петро Порошенко

«Чому б тут не бути медичним даним? І тоді не треба до поліклініки тягати свою медичну картку. Чому тут не може бути податкової інформації, разом з ідентифікаційним кодом? Чому б у Центрах адміністративних послуг, в прозорих офісах, лише, коли ти надаси цю картку, ти б міг отримати будь-який документ і тобі більше не потрібне нічого? Початок виготовлення паспортів України у вигляді ідентифікаційних карток – це справжня революція, це останнє «прощавай» Радянському Союзу», – заявив Порошенко.


В Україні ще немає інфраструктури для користування електронним паспортом – експерт

Визнаючи певні переваги нового документа, експерти озвучують і критичні зауваження. Експерт Центру політико-правових реформ Віктор Тимощук розповідає одразу про кілька недоліків електронних паспортів. У першу чергу йдеться про те, що ID-картка є доволі витратною новацією. Це стосується як самого бланку, пояснює експерт, так і інфраструктури, необхідної для користування таким документом. Інформацію з ID-карток зчитує спеціальне обладнання, якого наразі в Україні немає. Облаштування лише одного пункту для роботи з новими паспортами, за словами Тимощука, коштуватиме близько трьохсот тисяч гривень.

Також, зазначає експерт, недоліком картки буде відсутність графічно нанесеної інформації про місце проживання людини. Зараз передбачено, що ця інформація зберігатиметься на чипі. У паперовому вигляді її можна буде отримати у формі витягу з відповідного реєстру. «Але ходити з електронною карткою та паперовим витягом – це якийсь нонсенс», – зазначає Тимощук.

Вартість електронного паспорта без урахування ПДВ складе близько 160 гривень. Однак, за підрахунками експерта, це лише вартість бланка. В підсумку ж, з усіма виплатами та наданими послугами ціна паспорта зросте до трьохсот гривень. Відтак експерт переконаний, що наразі немає необхідності у цифровому паспорті. Більше того, схожих вимог не ставили до України і представники ЄС.

Європейський союз дійсно очікує, що у нас буде надійніший документ, але він точно не вимагає такого паспорта, який нам намагаються нав’язати. Навіть у країнах Європи сумніваються, чи дає якісь переваги цифровий паспорт
Віктор Тимощук

«Європейський союз сподівається, що у нас буде надійніший документ, але він точно не вимагає такого паспорта, який нам намагаються нав’язати. Навіть у країнах Європи сумніваються, чи дає якісь переваги цифровий паспорт. Єдина серйозна вигода у європейців – це те, що вони з цим цифровим паспортом, внутрішнім по-суті, як з біометричним подорожують у рамках Євросоюзу. А українцям він нічого нового не додасть. Водночас для електронного урядування створює лише проблеми, бо сьогодні можна дешевшими способами ідентифікуватися електронними каналами. Тут навіть фахівці з е-урядування підтвердять, що це, швидше, буде проблема, аніж перевага», – вважає Віктор Тимощук.

Через закриті кошториси комбінату «Україна» існують корупційні ризики

Експерт переконаний, що бажання впровадити новацію може бути продиктоване корупційними мотивами. Не відкидає такої можливості і журналіст-розслідувач Денис Бігус. Він уже писав про оборудки довкола виготовлення біометричних паспортів, на його думку, у зв’язку із закритими кошторисами поліграфічного комбінату «Україна», який займатиметься виготовленням також ID-карток, зловживання можливі і цього разу.

Зі ста гривень, які ви сплачуєте за документ, 80 комбінат насправді віддає якимось спритним хлопцям за патент
Денис Бігус

«Комбінат «Україна» говорить, що ваш новий паспорт коштуватиме 100 гривень. А чому він коштуватиме саме стільки, яким чином формується ціна, який прибуток комбінату, які витрати комбінату на виготовлення? Ви цього не знаєте. І далі залишається лише припускати, що або все робиться чесно, або, навпаки, комбінат переплачує за яку-небудь дрібничку роялті. Воно приховане, ви про нього не знаєте, але зі ста гривень, які ви сплачуєте за документ, 80 комбінат насправді віддає якимось спритним хлопцям за патент», – пояснює журналіст.

Документи нового зразка безкоштовно зможуть отримати українці віком від 14 років. Після впровадження ID-карток паспорти старого зразка теж залишаться чинними. Їх заміна не є обов’язковою.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG