Доступність посилання

ТОП новини

Суд у Росії засудив українця до 11 років колонії «за шпигунство»


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Московський обласний суд засудив до 11 років позбавлення волі в колонії суворого режиму громадянина України Валентина Виговського за звинуваченням у шпигунстві, повідомляє Федеральна служба безпеки Росії.

За даними ФСБ Росії, Виговський «потрапив у поле зору» у 2012 році за підозрою в тому, що він здобував секретну інформацію для «іноземної держави», якої саме не вказано. «Громадянин України через інтернет залучав працівників організацій російського оборонно-промислового комплексу авіаційно-космічного профілю до збору даних за гроші. Його цікавила закрита технічна документація з провідних перспективних розробок», – додали у ФСБ.

За даними ФСБ Росії, Виговського затримали в анексованому Росією Криму, коли саме – не уточнюється. «У перебігу попереднього слідства він визнав факти вербування російських громадян і ведення розвідувальної діяльності проти Росії», – заявили в російській спецслужбі.

Як повідомляє російська новинна агенція «Інтерфакс», адвокат повідомила, що планує оскаржити вирок через суворість покарання.

За словами батька Валентина Виговського, його сина і ще кількох людей затримали в Криму під час робочої поїздки і вивезли в Росію.

Міністерство закордонних справ України в серпні внесло Виговського в список політв’язнів, що засуджені або перебувають під слідством у Росії.

14 жовтня в Росії за звинуваченням у шпигунстві до шести років позбавлення волі в колонії суворого режиму засудили 73-річного громадянина України Юрія Солошенка. Російські слідчі заявили, що він намагався придбати вироби для відновлення засобів протиповітряної оборони України.

XS
SM
MD
LG