Доступність посилання

ТОП новини

Керрі в Москві: «спільний ґрунт» щодо Сирії, «підтримка Мінська» щодо України


Державний секретар США Джон Керрі (ліворуч) під час зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним у Москві. 15 грудня 2015 року
Державний секретар США Джон Керрі (ліворуч) під час зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним у Москві. 15 грудня 2015 року

Як прогнозували експерти, прориву в «українському питанні» не відбулося. Зате щодо Сирії сторони знайшли певний «спільний ґрунт»

Державний секретар США Джон Керрі відвідав Москву й зустрівся у столиці Росії, зокрема, з головою МЗС Сергієм Лавровим, а потім і з президентом Володимиром Путіним. Головною темою розмов був пошук шляхів урегулювання в Сирії й намагання США схилити Москву, яка дотепер беззастережно підтримує владний у Сирії режим, пристати на підходи світової спільноти. І саме слово «Сирія» найбільше лунало в публічних заявах цього дня. Та другою найважливішою темою візиту було становище в Україні. І тут, як і прогнозували експерти, прориву не відбулося: сторони лише вкотре заявили, що «підтримують необхідність виконання мінських домовленостей». Зате щодо Сирії вони знайшли певний «спільний ґрунт» із деяких питань.

У перебігу зустрічей із міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим і президентом Володимиром Путіним державний секретар США Джон Керрі провів «добру дискусію» щодо України, сказав сам голова американської дипломатії.

Путін запропонував Керрі виспатися (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:23 0:00


Він нагадав позицію Вашингтона: що швидше будуть виконані мінські домовленості про врегулювання на Донбасі, то скоріше будуть зняті санкції США і ЄС щодо Росії. Керрі висловив сподівання, що це відбудеться ближчим часом.

Лавров, зі свого боку, заявив, що і Росія, і США підтримують мінські домовленості, а також «нормандський формат» переговорів про врегулювання на сході України, і будуть використовувати «всі свої можливості», щоб домогтися повного виконання домовленостей.

Певні здобутки в переговорах про Сирію

І це було практично все, що пролунало за результатами московських зустрічей про Україну. Головна частина виступів Керрі й Лаврова була присвячена здобуткам у домовленостях із сирійського питання. І, за словами перемовників, деякі такі здобутки є.

Зокрема, сказав Керрі, сторони знайшли «спільний ґрунт» із приводу того, які сирійські опозиційні групи мають узяти участь у мирних переговорах про врегулювання в Сирії, а які будуть визнані терористичними й не допущені до цих переговорів.

Це підтвердив і Лавров, який додав, що переговори були «предметні й конкретні» й дали можливість узгодити певні кроки, щоб зробити більш дієвою боротьбу з екстремістським угрупованням «Ісламська держава» в Сирії.

Розбіжності між США й Росією лишаються

Та Керрі виступив і з іншими заявами, що Москві не до душі. Він, зокрема, наголосив на незмінній позиції США: нинішній президент Сирії Башар аль-Асад, що має незмінну підтримку Кремля, не зможе бути лідером Сирії в майбутньому.

Крім того, сказав держсекретар США, він висловив Путіну занепокоєння Вашингтона, що частина повітряних ударів Росії в Сирії спрямована не проти ісламістів, як декларує Москва, а проти загонів поміркованої опозиції, що мають підтримку більшої частини Заходу й арабського світу. Путін «узяв це до уваги», сказав Керрі.

Людмила Алексеєва
Людмила Алексеєва

Крім того, в перебігу візиту Джон Керрі також зустрівся з головою Московської Гельсінської групи, російською правозахисницею Людмилою Алексеєвою. Як розповіла вона після зустрічі, Керрі розпитував її про загальне становище в Росії й про вплив на суспільство закону про «іноземних агентів» серед неурядових організацій. Алексеєва ж, зі свого боку, закликала Вашингтон і Москву «помиритися», і Керрі, за її словами, відповів, що для цього й приїхав.

Спостерігачі не мали сподівань на успіх щодо України

Перед нинішніми зустрічами в Москві Джон Керрі нагадував: Україна є так само важливим елементом його переговорів у столиці Росії, як і Сирія. «Ніщо не викличе в нас більше задоволення, ніж подолання розбіжностей щодо України», – сказав, зокрема, Керрі.

Та Росія залишилася при своїй лінії, яка полягає у твердженнях, що мінських угод не виконує влада України, тому Захід має чинити тиск на Київ, а не на Москву. Лавров перед початком зустрічей саме так визначив бачення Москвою ролі США в урегулюванні на сході України: «Враховуючи міру впливу Вашингтона на Київ, це було б доброю підмогою для діяльності в «нормандському форматі».

Стівен Пайфер
Стівен Пайфер

Щодо перспектив закінчення агресії Росії на українському Донбасі ще напередодні зустрічей в американських оглядачів особливих сподівань не було. Колишній посол США в Україні, а нині директор проекту «Ініціатива контролю за озброєннями і непоширення ядерної зброї» дослідницького центру «Інститут Брукінґза» у США Стівен Пайфер в інтерв’ю Радіо Свобода висловив саме таку думку: «Якби політика Росії мала змінитися, якби там були щиро зацікавлені підтримати врегулювання на умовах, що були б прийнятні для Києва, то можна було б чекати на якийсь поступ… Та я не бачу ніяких свідчень про можливість такої зміни в Москві».

  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG