Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко у Брюсселі підштовхує санкції проти Росії і скасування віз


Президент України Петро Порошенко під час прес-конференції у Брюсселі. 16 грудня 2015 року
Президент України Петро Порошенко під час прес-конференції у Брюсселі. 16 грудня 2015 року

Україна має йти далі шляхом реформ, а Росії свій шлях слід змінити – Туск

Брюссель – У той час, як в ЄС дещо загальмувався процес оцінки готовності українців до безвізового режиму, президент Петро Порошенко на зустрічі з представниками центральних євроустанов – головою Єврокомісії Жан-Клодом Юнкером та головою Євроради Дональдом Туском – намагався врятувати ситуацію. Серед інших тем розмов, на які вказали сторони, – санкції щодо Росії, набрання чинності зони вільної торгівлі й реформи в Україні.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:45 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

За посмішками й обіймами європейців, українському лідеру вочевидь, доведеться дати кілька складних відповідей, зокрема в контексті згаданої візової лібералізації.

Федеріка Моґеріні
Федеріка Моґеріні

Єврокомісія, яка повинна була вже оголосити підсумковий звіт щодо виконання Україною вимог для відміни візового режиму, очікує від президента на деякі уточнення, хоча офіційно, як казала голова європейської дипломатії Федеріка Моґеріні «Робота в Єврокомісії триває і доповідь повинна бути опублікована цього місяця в найближчі дні».

Із нинішніх заяв європейців зрозуміло, що залишаються претензії до того, як Україна виконала «безвізові вимоги». Зокрема в сенсі боротьби з корупцією, а точніше, мова йде про зміни до закону про конфіскацію майна корупціонерів, що, фактично, унеможливлює таку конфіскацію. Інша проблема полягає у тому, що формування Національного агентства з питань запобігання корупції відбулося з порушеннями регламенту.

Дональд Туск
Дональд Туск

Втім, голова Європейської ради Дональд Туск висловив сподівання на те, що всі крапки над «і» буде виставлено у середу в Брюсселі.

«Україна зробила добрий прогрес за останні місяці щодо візової лібералізації. Це має дати нам можливість рухатися до безвізового режиму так швидко, як це буде можливо. Сподіваюся, цього вечора ми знайдемо згоду щодо тих речей, які ще залишаються невирішеними», – заявив Туск.

Сам Порошенко перед візитом теж запевняв, що оприлюднення безвізового звіту очікується в найближчі дні і що його візит до Брюсселя буде цьому сприяти. Нині він каже, що чекає «зеленого світла» на скасування віз протягом 2016 року, адже всі спекуляції про загрозу від українців у посиленні мігрантської кризи не мають підстав. Україна не несе загрози для ЄС, наголосив президент.

Сподіваюся на продовження санкцій «протягом годин» – Порошенко

З іншого боку, питання до Юнкера і Туска має і сам Порошенко. Зокрема, чи готові європейці дотримуватися своїх обіцянок щодо дотримання санкцій відносно Росії аж до виконання «мінська». Італія унеможливила автоматичне продовження дії санкцій Європейського союзу, впроваджених проти Росії.

Втім, як повідомив у своєму листі президент Європейської ради Дональд Туск, питання про продовження антиросійських санкцій на півроку розглянуть у п’ятницю. Виступаючи офіційно, президент Порошенко привітав європейську єдність навколо підтримки України, та висловлює надію, що до кінця тижня продовження санкцій набере чинності.

«Протягом наступних годин (на саміті ЄС) буде ухвалене рішення про продовження санкцій. І сподіваюся, до кінця цього тижня формально їх затвердять», – сказав Порошенко, додаючи, що також привіз до Брюсселя кілька ідей, як європейська співдружність може посилити свою діяльність у встановленні миру в Україні.

Напередодні візиту Порошенка до Брюсселя сталося кілька гучних скандалів, пов’язаних зі звинуваченнями в корупції, зокрема, намагання винести прем’єр-міністра Арсенія Яценюка з парламентської трибуни під час виступу. Інший скандал – конфлікт на засіданні Нацради реформ між керівником МВС України Арсеном Аваковим і головою Одеської облдержадміністрації Міхеїлом Саакашвілі. Про них, вочевидь, поміж іншим, теж йтиметься в розмовах Порошенка та європейських партнерів.

Жан-Клод Юнкер
Жан-Клод Юнкер

Кожен з учасників переговорів торкнувся теми набрання чинності поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі між ЄС та Україною, яке очікується з нового року. Погрози російськими ембарго та намагання Європейської комісії, що є посередником між Києвом і Москвою, теж не обійшлися увагою. Голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер зазначає, що вступу в дію зони вільної торгівлі ні прямо, ні опосередковано завадити не може ніхто. Але після 20 тристоронніх зустрічей з метою переконати росіян, що ЗВТ не несе їм жодної загрози, ще залишилася остання, яка відбудеться наступного понеділка у Брюсселі. «Це буде останній шанс знайти спільну мову», – зазначає Юнкер.

Тим часом Дональд Туск підсумовує: Євросоюз зі свого шляху (підтримки України) не зійде, Україна має йти далі шляхом реформ, а Росії свій шлях слід змінити.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG