Доступність посилання

ТОП новини

Двома пострілами з різних знарядь вбили майданівця – на суді розкривають результати експертиз


Екс-беркутівці Сергій Зінченко та Павло Аброськін під час судового засідання у Святошинському районному суді міста Києва. Серпень 2015 року
Екс-беркутівці Сергій Зінченко та Павло Аброськін під час судового засідання у Святошинському районному суді міста Києва. Серпень 2015 року

«Таке враження, що «тролять» адвокатів» – захист екс-беркутівців

Триває допит потерпілих у справі розстрілів героїв Небесної сотні. У середу у Святошинському районному суді Києва відбулося чергове засідання у справі екс-беркутівців Павла Аброськіна та Сергія Зінченка. Колишніх бійців спецпідрозділу «Беркут» обвинувачують в убивстві 39 активістів Євромайдану. 16 грудня розглядали обставини вбивства героя Небесної сотні – Миколи Дзявульського. Допитували у цій справі його доньку Оксану. Чоловіка вбили, як з’ясували експерти, 20 лютого 2014 року пострілами з двох різних одиниць зброї.

ЗАВАНТАЖИТИ

Микола Дзявульський проживав у місті Шепетівка Хмельницької області. Колишній вчитель, депутат міської ради, керівник громадської організації вирушив на Майдан після побиття студентів. Попри всі вмовляння сім’ї, він вирішив залишатись там до кінця, розповідає Оксана, донька загиблого. 20 лютого вранці він загинув від кулі снайпера.

Він запевняв нас, що не варто хвилюватись, що все буде добре, що правда завжди переможе і що він там до кінця

«Просила його, щоб він не їхав більше, але він не погодився і все таки його місце було там. Він запевняв нас, що не варто хвилюватись, що все буде добре, що правда завжди переможе і що він там до кінця. Багато подій показали, що тодішня влада може надавати такі жорстокі накази про вбивства людей, про масові побиття. Я це сприймала як акт тероризму», – сказала Оксана на суді.

«Це акт тероризму» – допит потерпілої у справі розстрілу Небесної сотні (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

Кулі – з різних одиниць зброї

Микола отримав 2 кульові поранення: одне у серце, інше в пах. Друге ураження майданівець отримав вже, лежачи на землі, після влучення першої кулі, з’ясували експерти. За висновками балістичної експертизи, кулі випущені з різних знарядь убивства. До того ж, експерти зазначають, що екземпляр цієї зброї відрізняється від тієї, з якої убили більшість протестувальників. Адвокати екс-беркутівців обурені, що їхнім підзахисним ставлять у провину загибель людей від різних видів зброї. Захисник Сергія Зінченка, Ігор Варфоломєєв у залі суду заявив, що їхню сторону ніби «тролять». В коментарі для Радіо Свобода адвокат пояснив, що мав на увазі прокурорів, які намагаються «підтрунювати», не наводячи фактів.

«Таке враження, що «тролять» адвокатів. Звертаю увагу, що Дзявульский вбитий з іншого екземпляру зброї. До чого тоді інкримінувати вбивство різних осіб? Що таким чином Зінченко брав інший автомат і стріляв, потім брав ще інший і стріляв з трьох автоматів», – наголосив під час засідання Ігор Варфоломєєв, адвокат Сергія Зінченка.

Якщо діяли спільно, відповідатимуть за всі вбивства, навіть, якщо не поцілили – прокурор

Олексій Донський, прокурор Генеральної прокуратури, заперечує нарікання адвокатів і пояснює, що – за законом – особи, які були задіяні в групових злочинах, відповідають за всі заподіяні злочини, вчинені цим угрупованням.

«В даному випадку мова йде про спільність умислів цих осіб і про поєднаність їхніх дій. Не важливо, хто з цих осіб вбив п’ять потерпілих, хто одного, а хто, можливо, взагалі ні в кого не вцілив. Важливо те, що вони діяли спільно, єдино, погоджено. І той факт, що використовувались різні одиниці зброї для вбивств, лише підтверджує ці висновки слідства», – пояснює Олексій Донський, представник сторони звинувачення.

Екс-беркутівці Павло Аброськін та Сергій Зінченко в камері слідчого ізолятору перебувають вже протягом 20 місяців. Захист пропонуватиме змінити запобіжний захід, хоча б на домашній арешт. Розглядатимуть це питання на початку січня, розповіли прокурори, які наполягають на утриманні підсудних під вартою.

  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG