Доступність посилання

ТОП новини

Про зв’язки Кремля і тамбовської мафії прозвітувала іспанська прокуратура


Президент Росії Володимир Путін і тодішній міністр оборони Анатолій Сердюков, 2012 рік
Президент Росії Володимир Путін і тодішній міністр оборони Анатолій Сердюков, 2012 рік

Серед численних доказів слідства – телефонні розмови глави мафії Геннадія Петрова, в яких він називає призначеного Путіним голову Слідчого комітету Росії Олександра Бастрикіна «Сашею»

Фонд «Відкрита Росія» опублікував повний текст обвинувального висновку у справі, яка отримала назву «справа російської мафії в Іспанії». У ньому іспанські слідчі прокурори назвали прізвища та імена росіян, які входили до злочинної спільноти, що діє на території Іспанії з 1996 року. Фігурантами цієї справи є наближені до керівництва Росії та президента Володимира Путіна.

ЗАВАНТАЖИТИ

Підозри про те, що президент Росії Володимир Путін пов’язаний з організованою злочинністю, почали лунати ще в ті часи, коли він працював в адміністрації мера Санкт-Петербурга на початку 1990 років. Але масштаб цих зв’язків став набирати нових обрисів, коли 1 грудня опозиційний політик та активіст боротьби з корупцією Олексій Навальний опублікував документальний фільм про генерального прокурора Росії Юрія Чайку та його синів. За лічені дні фільм набрав понад три з половиною мільйонів переглядів в мережі Youtube, а запитання про генерального прокурора в Кремлі вже було важко ігнорувати.

Значна частина фільму присвячена розслідуванню, яке проводила у справі російської мафії іспанська прокуратура. Звіт, що вміщує 400 сторінок, було опубліковано у травні, у червні він дістався до преси, а нині, завдяки фонду «Відкрита Росія», його можна прочитати і російською.

Головна роль у звіті іспанських слідчих прокурорів Хосе Гринди та Хуана Каррани належить Геннадію Петрову та іншим членам так званої тамбовської мафії, яка має покровителів серед членів кооперативу «Озеро», до якого входив і президент Росії Володимир Путін.

Андрій Зиков
Андрій Зиков

Коментуючи цей звіт, підполковник юстиції у відставці, колишній старший слідчий з особливо важливих справ відділу з розслідування злочинів у сфері корупції та економіки слідчого управління Слідчого комітету по Північно-Західному федеральному округу Росії Андрій Зиков сказав, що ці документи явно свідчать про зв’язки мафії з Кремлем.

З цього звіту випливає, що на багато керівних посад, у тому числі у силових відомствах, людей ставив не президент Росії Володимир Путін, а бандити, пов’язані з тамбовським злочинним угрупованням
Андрій Зиков

«З цього звіту випливає, що на багато керівних посад, у тому числі у силових відомствах, людей ставив не президент Росії Володимир Путін, а бандити, безпосередньо пов’язані з тамбовським злочинним угрупованням», – говорить колишній правоохоронець.

Серед численних доказів слідства – телефонні розмови глави мафії Геннадія Петрова, в яких він називає призначеного Путіним голову Слідчого комітету Росії Олександра Бастрикіна «Сашею». Вони постійно розмовляють по-телефону, «Саша» сам дзвонить Петрову, якому він завдячує своїм призначенням на посаду.

Затримання Геннадія Петрова, Пальма-де-Майорка, 2008 рік
Затримання Геннадія Петрова, Пальма-де-Майорка, 2008 рік

Іспанське слідство арештувало Петрова на його віллі на Майорці у 2008 році. Але невдовзі йому дозволили залишити Іспанію, і відтоді він і близько 20 інших російських фігурантів цієї справи, спокійно живуть у Санкт-Петербурзі.

Як говорить колишній російський слідчий, якщо такі люди не просто почуваються вільно в Росії, але і можуть призначати керівників силових відомств, то незрозуміло, хто керує цією державою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG