Доступність посилання

ТОП новини

У Запоріжжі студенти-історики створили музей побуту радянської доби


Музей побуту радянської доби (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00

«Відкриття музею радянського побуту стало чи не головною подією минулого тижня»

Запоріжжя – Друкарська і швейна машинки, кришталеві сервізи, фотоапарати, шкільна форма, сітка зі скляними пляшками з-під молока – колись типові предмети повсякдення періоду СРСР, а зараз експонати музею побуту радянської доби. Такий відкрили в одному з університетів Запоріжжя. Навіщо потрібен такий музей навчальному закладу, з’ясовувало Радіо Свобода.

У Запоріжжі студенти-історики створили музей побуту радянської доби
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:27 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Запорізький національний університет. Історичний факультет. Тиждень тому тут відкрили музей радянського побуту. Студентка Анна Супрун брала участь у створені експозиції. Показує швейну машинку, яку передала до музею.

«Її можна відкрити, там є корпус сталевий і вона ховається під дерев’яним корпусом. Мабуть, деякі з цих речей присутні в кожному будинку. В більшості вони стандартні. Є тут сервіз 19-го століття, це було справді якоюсь новизною, самобутністю. Його було цікаво побачити, торкнутися. Він створює власну атмосферу», – каже студентка.

«Це просто дослідницька робота»

Над створенням музею працювали студенти-історики: шукали предмети побуту радянської доби, описували їх, формували експозицію в одній з аудиторій факультету. За півтора року назбирали близько тисячі експонатів. Усе робили у вигляді практичних занять з музеєзнавства. Куратор робіт, доцент кафедри новітньої історії України Тетяна Грушева запевняє: при створенні експозиції виключили будь-який політичний чи ідеологічний підтекст.

Часто батьки приходили, просили особисті речі виставити. Говорять, що це частинка їхньої родини, яку хочуть залишити для історії
Тетяна Грушева

«Показуємо як жили батьки, бабусі-дідусі наших же студентів, тому це зацікавило: почали приносити речі з задоволенням, самостійно, – розповідає викладач. – Дуже часто батьки приходили, просили особисті речі виставити. Говорять, що це частинка їхньої родини, яку хочуть залишити для історії».

Студентка Анастасія Пруненко також брала участь у створенні музею. Каже, для неї це не більш ніж наукова робота, адже на факультеті вже є Музей етнографії півдня України.

«Це вклад безпосередній в розвиток нашого факультету, це вже другий музей на нашому поверсі, тому поки що позитив отримуємо. Але нині у країні декомунізація проходить – цей вектор теж зачіпаємо і не хочемо повернути ті часи назад, ні в якому разі. Це просто дослідницька робота», – наголошує студентка.

«Ми не розраховували на таку зацікавленість»

Втім, музей радянського побуту став справжнім об’єктом для паломництва з боку ЗМІ. Заступник декана історичного факультету Роман Молдавський разом з колегами здивований такою увагою медіа.

«Відкриття цього музею радянського побуту стало, як на мене, чи не головною подією минулого тижня не лише для Запоріжжя, а й для України. Нам дуже дивно таке спостерігати, бо насправді ми не розраховували на таку зацікавленість. І швидше за все, це викликане певною заполітизованістю тих журналістів, які до нас приходили. Найбільш неоднозначна реакція та перекручування коментарів якраз відносяться до тих видань, які тут не були», – зазначив заступник декана.

На факультеті планують використовувати створений музей як навчальну аудиторію під час практичних занять з новітньої історії України та історії культури.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Назарова

    Співпрацює з Радіо Свобода з 2015 року. Народилася в 1985 році у Запоріжжі. У 2007 році закінчила історичний факультет, а у 2011 році – аспірантуру Запорізького національного університету. Має ступень кандидата історичних наук. Із 2013 року працює у сфері журналістики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG