Доступність посилання

ТОП новини

Мінфін: Україна не зможе погасити єврооблігації на 3 мільярди доларів на початкових умовах


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Міністерство фінансів заявляє, що Україна не зможе погасити на початкових умовах єврооблігації на 3 мільярди доларів.

«Незалежно від їхнього статусу, єврооблігації, термін погашення яких настає в грудні 2015 року, належать до боргових зобов’язань України, які вона не може оплатити у відповідності з їхніми початковими умовами, не порушуючи при цьому фінансових цілей програми Міжнародного валютного фонду та свої зобов’язання у відповідності з умовами нових суверенних єврооблігацій, випущених у листопаді 2015 року», – йдеться у заяві відомства.

Москва вимагає повного повернення 3 мільярдів доларів, наданих Києву у грудні 2013 року за результатами домовленостей тодішнього президента України Віктора Януковича з його російським колегою Володимиром Путіним. Граничний термін виплати цього боргу – 21 грудня.

Упродовж осені Україна узгодила реструктуризацію своїх зобов’язань, включно зі списанням частини їх, із більшістю зі своїх приватних кредиторів, крім Росії. Москва вважає, що цей борг є суверенним боргом української держави. Україна наполягає, що це приватний борг колишньої української влади й відтак має бути реструктурований на загальних підставах.

У середині листопада президент Росії Володимир Путін оголосив пропозицію відкласти виплату цього боргу на наступні три роки по одному мільярду, але без списання його частини. Україна заявляє, що досі не отримала цієї пропозиції офіційно.

Міжнародний валютний фонд 8 грудня зняв заборону на кредитування країн з простроченою суверенною заборгованістю. Проти такого рішення голосувала Росія. Ухвалене рішення означає, що МВФ продовжить виконання своєї антикризової програми для України навіть у разі, якщо Київ прострочить платежі по боргах перед Росією.

9 грудня Путін доручив Мінфіну подавати до суду на Україну через невиплату боргу за облігаціями.

XS
SM
MD
LG