Доступність посилання

ТОП новини

Україна заморожує виплату Росії тримільярдного боргу – Мінфін


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Україна та Росія поговорять про «борг Януковича» у суді, але в найближчі роки Україна його не поверне, попри спроби тиску Кремля – експерти

Київ – Україна не повертатиме Росії так званий «борг Януковича» – три мільярди доларів кредиту – за початковими умовами, заявляє українське Міністерство фінансів. Кредитна угода передбачає повернення основної суми цього боргу 20 грудня, однак у Мінфіні запевняють, що такий крок порушив би вимоги до реструктуризації українських боргів, погоджені з Міжнародним валютним фондом. Російська сторона обіцяє судитися за повернення цього боргу на нинішніх умовах. Хоча певний період у Кремлі не відкидали можливості піти на реструктуризацію, за умови, що західні держави гарантуватимуть його повернення. І українські, і західні експерти вважають рішення України заморозити повернення боргу Росії слушним кроком, але частина з них констатує, що українці навряд чи відчують на собі зменшення боргового тягаря держави.

Україна заморожує виплату Росії трьохмільярдного боргу – Мінфін
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:10:11 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Україна не зможе погасити на початкових умовах так звані «російські єврооблігації» на 3 мільярди доларів, термін погашення яких настає 20 грудня 2015 року. Про це йдеться у повідомленні на сайті Міністерства фінансів.

«Уряд України бере до уваги позицію Виконавчої ради МВФ, що так звані «російські облігації» є офіційним боргом для цілей політики МВФ стосовно простроченої заборгованості перед офіційними кредиторами за двосторонніми угодами», – повідомляє прес-служба Мінфіну.

Наталія Яресько
Наталія Яресько

Міністр фінансів України Наталія Яресько і раніше говорила про неможливість повертати цей борг без реструктуризації на тих умовах, на які погодилася решта кредиторів: зі списанням 20% суми боргу та з відтермінуванням виплат на чотири роки.

Уряд очікує, що нова політика МВФ стосовно кредитування за наявності простроченої заборгованості перед офіційними кредиторами дозволить йому продовжити надання фінансової допомоги Україні, незважаючи на рішення України стосовно своїх єврооблігацій, термін погашення яких настає у грудні 2015 року.

«Незалежно від їхнього статусу, російські облігації належать до боргових зобов’язань України, які вона не може сплатити відповідно до їхніх первинних умов, не порушуючи при цьому фінансові цілі… та свої договірні зобов’язання відповідно до «положення щодо надання найбільших переваг кредитору», що міститься в умовах нових державних цінних паперів, випущених у листопаді 2015 року», – повідомляє Мінфін.

Ідеться про те, що всі кредитори України, які володіють її єврооблігаціями, крім Росії, погодилися на реструктуризацію та обмін цих облігацій на інші лише за умови, що жоден інший кредитор не отримає кращих умов реструктуризації, ніж ті, які мають вони.

«В умовах нових облігацій України, випущених 12 листопада 2015 року, також визначено, що несплата або інший випадок невиконання зобов’язань за облігаціями, термін погашення яких настає у грудні 2015 року, не становитиме перехресне невиконання зобов’язань за новими облігаціями», – доводять у Мінфіні України.

Цього року український уряд підготував, а парламент підтримав закон, який дає право Кабінету Міністрів на свій розсуд запроваджувати мораторій на повернення державного боргу частині кредиторів, доки не вдасться домовитися з ними про реструктуризацію.

Раніше МВФ визнав борг України перед Росією офіційним, і це змусило частину економістів, зокрема російських, сприйняти це як крок назустріч Кремлю. Однак іще восьмого грудня Міжнародний валютний фонд зняв заборону на кредитування країн, які мають саме прострочену офіційну заборгованість. Проти такого рішення в раді директорів фонду голосувала лише Росія.

«У найближчі день-другий ми повідомимо подробиці про масштаби та обґрунтування цієї зміни політики», – сказав офіційний представник МВФ Джеррі Райс.

Таке рішення означає, що МВФ продовжить виконання своєї антикризової програми для України навіть у випадку, якщо Київ прострочить платежі по боргах перед Росією, так оцінюють його в українському міністерстві фінансів.

Кремль звинувачує Київ і Захід у «шахрайстві» й обіцяє судитися

Неповернення частини боргів держави означатиме, що Україна оголошує частковий дефолт, стверджують економісти. У разі дефолту для держави закриваються світові ринки капіталу, доки вона не домовиться з кредиторами щодо порядку сплати та реструктуризації боргів: про такий ризик говорить більшість експертів. Однак зовнішні ринки капіталу для України вже закриті від початку бойових дій на Донбасі, і нині держава отримує лише позики міжнародних донорів (тих, хто кредитує Україну заради реформ, а не отримання вигідних відсотків за кредитами). Ідеться про МВФ, ЄБРР, Світовий банк, США, Німеччину та інші держави західного світу. Ризики є й з боку Росії: вона може застосувати економічний та військовий тиск, але обидва ці важелі вже задіяні, і вони не вплинули на бажання українського уряду повертати Росії гроші на старих умовах. Найімовірніше, Кремль буде поступливішим в українському питанні, ніж раніше, наголошує експерт з українсько-російських відносин Володимир Нагірний.

В контексті останньої прес-конференції Путіна можна розраховувати, що в українському питанні він готовий на певні поступки, якщо отримає у відповідь певні поступки Заходу
Володимир Нагірний

«В контексті останньої прес-конференції Путіна можна розраховувати, що в українському питанні він готовий на певні поступки, якщо отримає у відповідь певні поступки Заходу. Оскільки в ЄС підтвердили продовження санкцій за невиконання мінських угод, можна обережно припустити, що Росія буде поступливішою, оскільки має ще й виклики щодо Сирії та Туреччини та власної внутрішньої економічної кризи, – уточнює експерт. – У відповідь Володимир Путін вимагатиме від Заходу послаблення санкцій і певного визнання його глобальним гравцем, настільки щоб це можна було відповідно подати російській аудиторії».

Однак Нагірний не виключає, що Росія застосує щодо українського боргу судові та інші важелі та використає цей борг як аргумент в разі відмови США та Євросоюзу від компромісу.

Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

В українському уряді наголошують, що не мають наміру взагалі не повертати Росії борг. Ідеться про те, щоб повертати його на умовах реструктуризації, які підтримали всі інші кредитори, уточнює український прем’єр Арсеній Яценюк. Однак його російський колега Дмитро Медведєв заявляє, що йдеться про повну відмову повертати борг і «шахрайство» українського уряду за сприяння Заходу.

Мораторій на «борг Януковича» заморозить ринки капіталу для України, але збереже її економіку – експерти

Володимир Лановий
Володимир Лановий

МВФ не повинен забезпечувати Росію якимись гарантіями чи додатковими коштами (кредитуючи Україну для того, щоб вона повертала кредити Росії), або ставити її в окреме привілейоване положення. Таку думку висловив Радіо Свобода економіст, колишній міністр економіки України Володимир Лановий.

Росія не є виключним, ексклюзивним кредитором, вона є рядовим кредитором. Немає підстав робити винятки для Росії
Володимир Лановий

«Росія не є виключним, ексклюзивним кредитором, вона є рядовим кредитором. Бо Україна розмістила свої облігації на Ірландській біржі, на тому ринку, де діють приватні кредитори й інвестори. Зі сторони Росії покупцем цих облігацій став «Фонд майбутніх поколінь». Тобто – не уряд і не бюджет країни. А фонд може бути приватним, може бути державним, або й змішаним, наводить докази економіст. – Тобто немає підстав робити винятки для Росії. Водночас, якби зробили такі винятки, то могли б обуритися інші кредитори, бо облігації – це спільний ринок. І тому я вважаю, що окремий, такий частковий дефолт не вплине на ситуацію щодо України на світових фондових ринках і з часу, коли ми вийдемо з переддефолтного стану, а ми вже виходимо з нього, – зможемо знову розміщувати свої державні облігації на приватних ринках».

Андрій Новак
Андрій Новак

Україна уникне економічного стресу, якщо не повертатиме Росії три мільярди доларів «боргу Януковича» цього року, і зменшить бюджетний дефіцит, упевнений голова Комітету економістів України Андрій Новак.

Навряд чи українці відчують на собі, що боргове навантаження на бюджет стало меншим
Андрій Новак

«Несплата Україною боргу перед Росією ніяк не вплине на кредитування, бо МВФ змінив певні правила. Прямо уточнили: зробили це заради України. У всьому світі бачать, що взаємини – війна. Ці суми можна направити в інші статті бюджету. Але це риторичне питання. Бо уряд Яценюка показав себе недостатньої професійним у бюджетній політиці, тому навряд чи українці відчують на собі, що боргове навантаження на бюджет стало меншим», – висловлює сумнів Новак.

Андерс Ослунд
Андерс Ослунд

Повертати російський борг на умовах, на яких його брав Віктор Янукович, – безвідповідально, зауважив шведський та американський економіст Андерс Ослунд у коментарі для «Голосу Америки».

В жодному разі Україна не повинна повертати цей борг Росії. На погрози Кремля реагувати не варто
Андерс Ослунд

«В жодному разі Україна не повинна повертати цей борг Росії. На погрози Кремля реагувати не варто. МВФ змінив правила. Росія не отримає сплати боргу до 20 грудня. Колись у майбутньому Україна та Росія зустрінуться щодо цього боргу в суді. Але це може статися через багато років», – зазначив Ослунд. Він наголосив: Україна вже не має доступу до ринків капіталу, тож відмова від боргу не погіршить ситуацію. Але дасть змогу отримати комерційні кредити у майбутньому, за умови, що не повертатиме російського боргу до його реструктуризації, а тим часом зміцнить свою економіку і відновить довіру кредиторів.

Борг України перед Росією за єврооблігаціями обсягом три мільярди доларів США – це чверть українських золотовалютних резервів. І це приблизно дорівнює запланованому дефіциту бюджету на 2016 рік в 75 мільярдів гривень. Відтак, в разі його відтермінування буде менший тиск на курс гривні та залишиться більше коштів для фінансування соцвиплат, субсидій та армії, припускають експерти.

У грудні 2013 року тодішній президент України Віктор Янукович домовився з російським президентом Володимиром Путіним, що Росія надасть Україні кредит на 15 мільярдів доларів через розміщення українських цінних паперів. Невдовзі після цієї зустрічі облігації на суму 3 мільярди доларів були розміщені на Ірландській фондовій біржі, які згодом і викупила Росія. Подальші запозичення зупинилися після початку Революції гідності та втечі Януковича до Росії.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG