Доступність посилання

ТОП новини

Конкурсна комісія не змогла обрати ще 2 члени Нацагентства з питань запобігання корупції


©Shutterstock
©Shutterstock

Під час чергового засідання у п’ятницю конкурсна комісія з відбору кандидатів на посади членів Національного агентства з питань запобігання та протидії корупції (НАЗК) не змогла обрати ще двох членів агенства, щоб таким чином повністю його укомплектувати.Про це повідомила голова конкурсної комісії Наталія Севостьянова.

«Наступне засідання буде у січні і сподіваюся, що до цього часу Кабінет міністрів оголосить конкурс на дві вакантні посади і після цього ми побачимо нові кандидатури для того, щоб вони змогли стати і попретендувати на членствов НАЗК», – сказала Севостьянова.

Точної дати засідання голова конкурсної комісії з відбору кандидатів на посади членів Національного агентства з питань запобігання та протидії корупції не повідомила.

11 грудня уряд призначив на посаду трьох із п’яти членів Національного агентства з питань запобігання корупції – Наталію Корчак, Віктора Чумака та Олександра Скопича. Тоді в уряді заявили, що заповнення трьох із п’яти вакантних посад є «достатньою умовою для запуску агентства».

Водночас активісти зазначають, що в такому складі НАЗК не зможе обрати свого голову, оскільки кандидат на цю посаду не зможе голосувати сам за себе (таке голосування відбудеться за наявності конфлікту інтересів), а для ухвалення будь-якого рішення НАЗК потрібно мінімум три голоси. Тоді як без голови НАЗК неможливо призначити працівників апарату, затвердити кошторис органу тощо.

Громадська організація «Реанімаційний пакет реформ» та антикорупційні організації звернулися з відкритим листом до прем’єр-міністра та міжнародних інституцій із закликом оголосити знову конкурс на керівний склад Національного агентства з питань запобігання та протидії корупції.
Створення Національного агентства з питань запобігання корупції є однією з умов отримання Україною безвізового режиму з ЄС.

Національне агентство з питань запобігання та протидії корупції має займатися перевіркою майнових декларацій чиновників. Очікувалось, що агентство мало би запрацювати до кінця 2015 року.

Боротися з корупцією в Україні повинні три структури: Національне антикорупційне бюро, Спеціальна антикорупційна прокуратура і Національне агентство із запобігання корупції.

XS
SM
MD
LG