Доступність посилання

ТОП новини

Сепаратистський форум у Києві хотіли прикрити економічними гаслами?


(Ілюстраційне фото) Бійці з батальйону спецпризначення МВС «Східний корпус» під час урочистої церемонії відправки до зони АТО. Площа Свободи у Харкові, червень 2015 року
(Ілюстраційне фото) Бійці з батальйону спецпризначення МВС «Східний корпус» під час урочистої церемонії відправки до зони АТО. Площа Свободи у Харкові, червень 2015 року

У 2013-му на Донбасі теж спершу проводились форуму, а потім ті ж люди взяли в руки автомати – народний депутат про зірваний захід у столиці України

Активісти в Києві зірвали міжнародний форум «За особливий регіон «Слобожанщина». На думку представників організацій, що завадили проведенню заходу, його ініціатори підтримують ідеї сепаратизму і саме з ціллю пропаганди цих ідей планували провести форум. Серед організаторів називають Аллу Александровську – керівника харківського осередку забороненої в Україні комуністичної партії. Політик відкидає будь-які звинувачення у сепаратизмі, наполягаючи на тому, що відстоює виключно економічні інтереси Харківщини. До форуму в Києві, схожі заходи відбувались ще у низці регіонів. Народний депутат Андрій Левус, який у 2014 році працював на посаді заступника голови Служби безпеки України, запевняє, що це скоординований процес, який хочуть використати для дестабілізації в країні.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:01 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Захід планували провести 17 грудня в одному з готелів у центрі Києва. Перед початком форуму входи до будівлі заблокували представники кількох організацій, серед яких цивільний корпус полку «Азов», «Правий сектор» та ветерани АТО.

За словами активістів, вони не допустили проведення заходу, оскільки на ньому мали пропагувати ідеї сепаратизму, зокрема особливий статус для Харківщини. Як повідомив один із учасників блокування, представник «Азову» Назар Кравченко, на форумі мали бути присутні близько півтисячі людей.

Тут хотіли влаштувати сепаратистський «шабаш» – представник «Азову»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:32 0:00


«Вони хотіли заявити медійно, мовляв, у центрі Києва стільки людей підтримує автономію Слобожанщини. Зал не розрахований на 500 осіб, але вони збирались привести більше, щоб показати заповненість залу. І мали бути представники компартії Харківської області, які б теж розповідали про автономію, зверталися б до президента і потім показували б на російському телебаченні, яке тут відбувається неподобство», – розповів активіст.

Одним із організаторів форуму активісти назвали колишнього народного депутата чотирьох скликань, а зараз керівника харківського осередку забороненої судом «Комуністичної партії України» Аллу Александровську. У коментарі Радіо Свобода політик не заперечувала своєї причетності до форуму. Втім, каже Александровська, ідей сепаратизму не підтримує і в програмі форуму їх не було.

Я не сепаратист, мої пропозиції націлені на інвестиції – Александровська

За словами колишнього народного депутата, під час заходу мали обговорювати проект закону «Про особливий регіон розвитку «Слобожанщина», одним з ініціаторів ухвалення якого є Александровська. Учасниця форуму запевняє, що там не йдеться про територіальну цілісність, а лише про економіку регіону та механізми, що дозволять залучити більше інвестицій. Александровська каже, що законопроект цілком вкладається у задекларований президентом Петром Порошенком процес децентралізації.

Я не сепаратист – Александровська
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00


«Хтось розпускає ці злісні плітки. Я називаю «злісні», бо звучить це справді дико. Ніякого стосунку до мене це не має, бо я не сепаратист. Всі мої пропозиції націлені на те, щоб створити у Харківській області умови для інвестицій. А ці умови пов’язані з тим, що треба створити в області пільгове оподаткування. Ми виходимо з того, що Харківщина володіє колосальним потенціалом і разом з тим зазнає дуже важких часів», – пояснює Александровська.

Одним із перших про форум в Києві заговорив народний депутат Андрій Левус, який минулого року працював на посаді заступника голови Служби безпеки України. За його словами, схожі заходи раніше вже відбувались у Запоріжжі, Дніпропетровську та Одесі.

Це розхитування ситуації – народний депутат

Так, у Запоріжжі тиждень тому співробітники СБУ провели серію обшуків у організаторів форуму, де теж йшлося про спеціальний правовий режим для області. Кількох організаторів заходу затримали. На початку грудня форум з вимогою економічної автономії відбувався в Дніпропетровську. Як і в Запоріжжі серед учасників була низка місцевих депутатів різних рівнів. Сьомого грудня у Харкові пройшов вже другий форум депутатів місцевих рад на підтримку законопроекту «Про особливий регіон розвитку «Слобожанщина». Двох учасниць заходу вже викликали на допит в СБУ.

Схожа методика була використана вкінці 2013 року в Донецьку та Луганську
Андрій Левус

В кожному з цих випадків, на думку Левуса, йдеться саме про сепаратизм, більше того, про скоординовані дії, де економічні питання, про які заявляють організатори, є лише прикриттям. «Схожа методика була використана вкінці 2013 року в Донецьку та Луганську. Спершу проводились круглі столи, потім форуми, а потім ті самі люди взяли в руки автомати», – веде далі народний депутат.

«Звичайно, що це є розкачування ситуації. Поступове. Вони формують кістяк, формують порядок денний, створюють певні інформаційні хвилі, для того, щоб у якийсь кризовий момент, в перехідний момент, вже більш гучно про це заявити. Це створюється такий «задєл» на майбутнє саме зараз», – вважає народний депутат.

За словами Алли Александровської, представники СБУ не звертались до неї у зв’язку з організованими заходами. Впродовж двох днів Радіо Свобода намагалось отримати коментар Служби безпеки України щодо форуму в Києві, але інформацію нам так і не надали.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG