Доступність посилання

ТОП новини

Російські маніпулятори починають діяти більш витончено та м’яко – Березовець


У гуманітарній сфері гібридна війна найактивніше ведеться на історичному фронті – експерт

Сьогодні в Києві презентують «Бюро з протидії гібридній війні» – неурядову організацію, яка ставить собі за мету навчити громадян протидіяти основним її загрозам. Насамперед, йдеться про інформаційно-пропагандистський вплив. Адже, як наголошують засновники організації, російські витрати на пропаганду зростають, а її методи – змінюються. Про інформаційний аспект гібридної війни, яку Росія веде проти України, Радіо Свобода розповів один зі співзасновників «Бюро з протидії гібридній війні» – політтехнолог Тарас Березовець.

ЗАВАНТАЖИТИ

– Чому лише зараз виникла така ініціатива? Адже гібридна війна триває не перший день.

Тарас Березовець
Тарас Березовець

– Були певні сподівання, що Міністерство інформаційної політики виконує ці завдання. Тим більше, там свого часу декларували такі наміри. Але ми бачимо, що ефективність подібних зусиль виявилася вкрай малою. Тому експерти вирішили взяти ініціативу у власні руки.

Гібридна війна проти України та Європи не закінчується. Більше того – вона набирає обертів. Путін ухвалив рішення збільшити витрати на пропагандистську кампанію.
Тарас Березовець

До того ж, гібридна війна проти України та Європи не закінчується. Більше того – вона набирає обертів. Нещодавно російський президент Путін ухвалив рішення збільшити витрати на пропагандистську кампанію. Ми хочемо навчити і журналістів, і громадян навчити розрізняти методи маніпуляції, в тому числі, коли вона ведеться через деякі українські засоби масової інформації.

– Які основні методи такого впливу?

На перших етапах так званої «російської весни» основний акцент робився на культурній спільності українців та росіян. Тепер роблять акцент на тому, що шлях в ЄС занадто довгий, а натомість Росія готова допомагати в кризових умовах
Тарас Березовець

– Якщо на перших етапах так званої «російської весни» основний акцент робився на культурній спільності українців та росіян – йшлося про розмиття ідентичності – то тепер вони змінили акценти. Буквально днями в Мінську відбулася непублічна зустріч «інтелігенції України, Росії та Білорусі». Вони переходять до нової тактики: починають працювати із лідерами громадської думки, навчають їх переходити ніби до нової стадії. Тепер вони вже не заперечують, що існують окремі український, білоруський та російський народи, а роблять акцент на тому, що шлях в ЄС занадто довгий, а натомість Росія готова допомагати в кризових умовах.

Приклад Криму взагалі феноменальний. Випускників кримських шкіл, які цього року мали намір поступати, було 12 тисяч. Натомість дали 15 тисяч безкоштовних бюджетних місць у російських вишах для кримчан
Тарас Березовець

Вони пішли шляхом м’якої сили – намагаються мавпувати Америку. Це те, чого раніше не було. Вони започаткували величезну кількість стипендій для молодих людей з України та Білорусі. А приклад Криму взагалі феноменальний. Випускників кримських шкіл, які цього року мали намір поступати, було 12 тисяч. Натомість дали 15 тисяч безкоштовних бюджетних місць у російських вишах для кримчан. Тобто, із запасом дали. І так само зараз збільшують безкоштовні бюджетні місця для українців та білорусів. Хочуть забирати талановиту молодь, навчати її в Росії – щоби вони поверталася заражені певними «вірусами». З цією метою також збільшують вливання в певні некомерційні організації.

– Якщо брати інформаційну ланку гібридної війни, то на якій ділянці вона ведеться найбільш інтенсивно?

– Найбільше б’ють на історію. Розповідають, що була спільна «велика історія», що жодної історії незалежної України не було. Натомість були «зрадники» на кшталт Івана Мазепи, а решта державних діячів окремо Україну від Росії не бачили. У них був такий сплеск два роки тому – на тлі окупації Криму. Тоді в Росії виходила велика кількість псевдоісторичних і псевдонаукових книжок. Зараз пішла нова хвиля.

Слово «Новоросія» зникло не лише з лексикону офіційного Кремля, але й з лексикону кремлівських мас-медіа
Тарас Березовець

– Минулого року Путін публічно вживав термін «Новоросія». А тепер він відмовився від цієї назви. Як би ви це пояснили в контексті гібридної війни?

– Проект «Новоросія» зазнав фіаско. Путін хоче забути, що туди інвестували великі ресурси: і фінансові, і військові, і людські. До речі, слово «Новоросія» зникло не лише з лексикону офіційного Кремля, але й з лексикону кремлівських мас-медіа. Це не випадково, бо вони постійно працюють за ідеологічними «темниками», які розсилаються на всі підконтрольні державі канали.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG