Доступність посилання

ТОП новини

Клімкін: позиція Росії щодо ЗВТ України з ЄС є помилковою і політичною


Павло Клімкін
Павло Клімкін

«Наразі, з огляду на позицію росіян, не бачу, яким може бути подальше обговорення з Росією на політичному рівні її претензій щодо ЗВТ»

Позиція Росії на консультаціях з Україною і Європейським союзом щодо угоди про зону вільної торгівлі між Києвом і ЄС, яка набуває чинності з нового року, є помилковою, заявляє міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

«Позиція Росії поза будь-якими сумнівами, помилкова, а її підхід та поведінка мають виключно політичний характер», – заявив Клімкін у коментарі Радіо Свобода перед початком чергового раунду консультацій.

«Наразі, з огляду на позицію росіян, не бачу, яким може бути подальше обговорення з Росією на політичному рівні її претензій щодо ЗВТ, а мета нинішньої зустрічі – зрозуміти, яким чином і для чого нам далі продовжувати тристоронні консультації з Росією навколо її так званих занепокоєнь щодо вільної торгівлі між Україною та ЄС», – заявив Клімкін.

«Нам сьогодні треба визначити, чи можемо ми досягти чогось вартого уваги і вести надалі чесний діалог», – додав голова українського зовнішньополітичного відомства, підкреслюючи, що російська сторона «на кожен раунд переговорів приносить нові й нові пропозиції».

«Логіка цих пропозицій кожного разу одна й та ж: створити перешкоди Україні та Європейському союзу для будь-якої ефективної імплементації Зони вільної торгівлі», – заявив міністр, наголосивши на тому, що мова йде виключно про намагання Росії будь-якими способами втримати Україну в зоні свого економічного впливу.

За його словами, з нового року можливо, Україна та ЄС продовжать щось на зразок експертних консультацій з Росією, «якщо для цього будуть раціональні підстави».

На думку голови МЗС, нині сторонам слід визначити подальші кроки на тлі так званого «декрету Путіна» – указу про одностороннє скасування з 1 січня 2016 року преференційного режиму для України в зоні вільної торгівлі в межах СНД у відповідь на початок функціонування з цього дня зони вільної торгівлі між Україною і ЄС.

Минулого тижня президент Єврокомісії Жан-Клод-Юнкер заявив, що сьогоднішні торговельні консультації будуть «останнім шансом» для врегулювання суперечностей.

У Брюсселі в Європейській комісії розпочався останній раунд у цьому році тристоронніх консультацій навколо зони вільної торгівлі. Українську сторону представляє міністр закордонних справ Павло Клімкін, Росію – міністра економічного розвитку Олексій Улюкаєв, ЄС – єврокомісар з питань торгівлі Сесилія Мальмстрем.

XS
SM
MD
LG