Доступність посилання

ТОП новини

Криворізькі протести їдуть до Києва: нові вибори – у новому році?


Мітинг у Кривому Розі. 22 листопада 2015 року
Мітинг у Кривому Розі. 22 листопада 2015 року

Кривий Ріг очікує рішення парламенту щодо можливих нових виборів мера

Дніпропетровськ – Акції протесту, які тривали в Кривому Розі понад місяць з вимогою визнати сфальшованими результати виборів міського голови – переїжджають до столиці. Про це заявляють прихильники кандидата від «Самопомочі» Юрія Милобога, який офіційно програв вибори. За попередніми даними, ввечері 21 грудня з Кривого Рогу до Києва протестувальники вирушають сімома автобусами. Прихильники Юрія Милобога зазначають: мітинг під Верховною Радою є вимушеним, адже судова тяганина не дала результатів, тепер – справа за парламентом. Між тим їхні опоненти кажуть, що ставляться до запланованих акцій спокійно, бо вони «не відображають думок більшості населення міста». Водночас незалежні експерти вважають, що нові вибори в Кривому Розі цілком реальні, адже вони тепер вигідні не тільки «Самопомочі», а й «Опозиційному блоку». Чому?

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:15 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Недільне, вже п’яте, віче на підтримку кандидата в мери від «Самопомочі» Юрія Милобога у Кривому Розі було менш велелюдним, аніж попередні. Попри це, учасники заявили: у понеділок увечері організовано, автобусами, вирушають до Києва, під Верховну Раду. За їхніми даними, у вівторок парламент може знову винести на голосування питання про призначення нових виборів у місті.

Юрій Милобог
Юрій Милобог

Кандидат, що програв, Юрій Милобог заявляє: організацією цієї поїздки займається не він, а ініціативна група його прихильників, та й протести в столиці матимуть на меті не скільки домогтись нових виборів, щоб посадити його в крісло мера, скільки показати столичній владі, що «фальшування результатів голосування не пройде».

За словами Юрія Милобога, проведення мітингів у Києві – захід вимушений, адже суди зайшли у глухий кут.

Правильно, щоб Верховна Рада зняла напругу в Кривому Розі, аби Кривий Ріг не став точкою, що «запалить» й інші міста
Юрій Милобог

«Якою буде форма цих протестів, я поки не знаю. Криворіжці вимагатимуть, щоб депутати проголосували за закон про нові вибори, аби якось врегулювати ситуацію, адже інакше Кривий Ріг буде точкою напруги. Судова тяганина може бути тільки тоді, коли у межах кримінального провадження будуть викриті факти фальшувань. Такі прецеденти були. Кримінальне провадження може затягнутись у часі, це може тривати й три місяці, і півроку. Відтак правильно, щоб Верховна Рада зняла напругу в Кривому Розі, аби Кривий Ріг не став такою точкою, що «запалить» й інші міста. Це може ще більше загострити ситуацію напередодні ухвалення Податкового кодексу й інших питань. Пообіцяли проголосувати питання Кривого Рогу й Гройсман, і лідери коаліції. Невже знову обдурять? Я б не рекомендував, бо може так «спалахнути», що потім не загасиш», – зазначив у понеділок в коментарі Радіо Свобода Юрій Милобог.

«Так думають не всі жителі міста» – «Опозиційний блок»

В «Опозиційному блоці», кандидат якого Юрій Вілкул став міським головою, наполягають: ніяких порушень у день виборів у місті зафіксовано не було, підстав для перерахунку голосів й оголошення нових виборів немає. Рішення Дніпропетровського апеляційного суду від 30 листопада, на яке посилаються прихильники Юрія Милобога, зовсім не означало перерахунку голосів на спецдільницях, заявляє довірена особа кандидата Юрія Вілкула Марина Акимова, районні виборчі комісії лише зобов’язали розглянути скарги кандидата.

Решта ж судів підтвердили законність виборів мера в Кривому Розі, нагадує Акимова. За її словами, те, що опоненти збираються на протести в столицю, є їхнім конституційним правом, однак вони «не відображають думок більшості населення міста».

У нас було три суди, всі суди нами виграні, за винятком одного суду, де позов опонентів задоволено частково: районні комісії зобов’язали розглянути скарги, тільки й усього
Марина Акимова
У нашому місті близько півмільйона виборців, і якщо на їхні акції приходить тисяча людей – це не думка всіх жителів міста
Марина Акимова

«У нас було три суди, всі суди нами виграні, за винятком одного суду, де позов опонентів задоволено частково: районні комісії зобов’язали розглянути скарги, тільки й усього. Те, що наші опоненти їдуть до Києва, – заявляти можна все, що завгодно… Верховна Рада має діяти тільки в рамках законодавства: скасовувати результати виборів і призначати нові вибори – не її компетенція. У нас у Конституції є право людей на вибір, люди свій вибір зробили, суди підтвердили законність цього вибору, і скасовувати це 450 людей, народних депутатів, не можуть. Хочу сказати, що далеко не всі жителі нашого міста беруть участь в акціях наших опонентів. У нашому місті близько півмільйона виборців, і якщо на їхні акції приходить тисяча людей, не більше, – то це не думка всіх жителів міста. З такої великої кількості виборців можна було б зібрати на акції і 10 тисяч, і 15, але цього не відбувається. Я думаю, більшість жителів хочуть спокою», – зауважила у коментарі Радіо Свобода Марина Акимова.

Вілкул-молодший замість Вілкула-старшого?

Тим часом незалежні експерти зазначають, що нові вибори в Кривому Розі наразі цілком можливі, адже вони вигідні не тільки «Самопомочі», а й «Опозиційному блоку». Координатор виборчих програм громадянської мережі «Опора» в області Сергій Федько зауважує: «Опоблок» завдяки новим виборам зможе посадити в крісло міського голови замість Вілкула-батька його сина Олександра Вілкула, народного депутата від їхньої політичної сили, який програв вибори мера в Дніпропетровську.

Мітинг політичної партії «Об'єднання «Самопоміч» з вимогою відмінити рішення ТВК щодо результатів другого туру виборів міського голови у Кривому Розі, біля будівлі ЦВК у Києві. 18 листопада 2015 року
Мітинг політичної партії «Об'єднання «Самопоміч» з вимогою відмінити рішення ТВК щодо результатів другого туру виборів міського голови у Кривому Розі, біля будівлі ЦВК у Києві. 18 листопада 2015 року
Зараз рішення про перевибори вигідне всім, Юрію Вілкулу – теж, адже його син Олександр Вілкул може стати новим мером Кривого Рогу
Сергій Федько

«Зараз рішення про перевибори вигідне всім, зокрема, й «Опозиційному блоку». Юрію Вілкулу – теж, адже його син Олександр Вілкул може стати новим мером Кривого Рогу, а йому це зараз вкрай необхідно як політику. На загальноукраїнському рівні наразі за його ініціативи не відбувається жодних дій, оскільки він планував стати мером Дніпропетровська, де міг би відзначитись. Ця можливість відпала. Зараз, окрім того, як показати себе на посаді мера Кривого Рогу, у нього немає шансів залишитись в політиці. Але навіть якщо «Опоблок» не голосуватиме, то в інших політичних сил голосів достатньо, аби оголосити нові вибори», – сказав Радіо Свобода Сергій Федько.

Іронія із соцмереж

Тим часом у соціальних мережах жителі Кривого Рогу постять як серйозні, так і жартівливі коментарі щодо перипетій з виборами мера.

Те, що на головній ялинці міста на відкритті з технічних проблем не засвітилась маківка, викликало шквал іронії: дехто з користувачів побачив у цьому знак.

За офіційними даними, в Кривому Розі за чинного міського голову, представника «Опозиційного блоку» Юрія Вілкула проголосувало 50,21% виборців, а за його суперника, висуванця «Об'єднання «Самопоміч» Юрія Милобога – 49,79%. Різниця між кандидатами – 752 голоси.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG