Доступність посилання

ТОП новини

Україна втратила статус вільної від поліомієліту країни – Дейвід Солсбері, голова комісії із сертифікації


Професор Дейвід Солсбері, голова комісії із сертифікації щодо ліквідації поліомієліту в європейському регіоні
Професор Дейвід Солсбері, голова комісії із сертифікації щодо ліквідації поліомієліту в європейському регіоні

«Ми будемо рекомендувати проводити більше раундів вакцинації до того часу, поки населення України буде поза небезпекою»

Київ – Україна втратила свій статус вільної від поліомієліту країни, заявив в інтерв’ю Радіо Свобода професор Дейвід Солсбері, голова комісії із сертифікації щодо ліквідації поліомієліту в європейському регіоні. Він додав, що відновлення цього статусу можливе, одна з умов – вакцинація від поліомієліту 95% дітей. Якщо цієї цифри досягти не вдасться, Україні рекомендуватимуть знову проводити додаткові раунди, наголосив Дейвід Солсбері.

Україна втратила свій статус вільної від поліомієліту країни. Це вже сталося
Дейвід Солсбері

– Україна втратила свій статус вільної від поліомієліту країни. Це вже сталося. В Україні зафіксовані два випадки вакциноасоційованого поліомієліту, які вважають такими ж небезпечними, як і дикий вірус поліомієліту.

Україна не стане вільною від поліомієліту до того часу, поки ми не побачимо належну відповідь України на спалах поліомієліту
Дейвід Солсбері

Україна повинна вжити ефективних заходів, які будуть оцінені комісією з сертифікації ліквідації поліомієліту. Ми хочемо впевнитись, що заходи вжиті належним чином, а вірус не продовжує свою циркуляцію. Поки що вжитих заходів проти поліомієліту недостатньо. Україна не стане вільною від поліомієліту до того часу, поки ми не побачимо належну відповідь України на спалах поліомієліту. Це означає, що більше дітей повинні бути вакциновані.

Дейвід Солсбері, голова комісії із сертифікації щодо ліквідації поліомієліту. Частина 1
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00

– Як можна відновити статус вільної від поліомієліту країни?

У червні 2016 року відбудеться засідання комісії із сертифікації ліквідації поліомієліту. На засідання ми запросимо голову української сертифікаційної комісії. Він має надати усі можливі факти, які засвідчують належну відповідь держави на спалах поліомієліту
Дейвід Солсбері

– У червні 2016 року відбудеться засідання комісії із сертифікації ліквідації поліомієліту. На засідання ми запросимо голову української сертифікаційної комісії. Він має надати усі можливі факти, які засвідчують належну відповідь держави на спалах поліомієліту. Вся надана інформація повинна запевнити нас у тому, що інші випадки поліомієліту не були зафіксовані протягом останніх 6 місяців. Після цього через рік ми проаналізуємо, що відбувається в Україні, щоб ми могли знову повернути статус країни, вільної від поліомієліту.

– Що означає для України позбавлення такого статусу в політичному контексті? І що це означає для звичайних людей?

Репутація України може погіршитися не тільки на рівні ЄС, але й на рівні усієї міжнародної спільноти. Україна повинна швидко вирішити цю ситуацію
Дейвід Солсбері

– Інші країни будуть знати, що їхні громадяни наражаються на ризик, подорожуючи Україною. Тому поки Україна інфікована вірусом, відповідно до міжнародних рекомендацій з охорони здоров’я, люди, які приїжджають і виїжджають з країни, повинні бути вакциновані від поліомієліту. Репутація України може погіршитися не тільки на рівні ЄС, але й на рівні усієї міжнародної спільноти. Україна повинна швидко вирішити цю ситуацію. А це означає, що потрібно провести успішну імунізацію від поліомієліту. Ціль – 95% вакцинованих дітей. На сьогодні Україні ще далеко до 95%.

Потрібно буде перевіряти та сертифікувати кожну країну регіону як вільну чи невільну від поліомієліту
Дейвід Солсбері

Інші країни, в яких була схожа чи навіть гірша ситуація, зробили набагато більше, ніж Україна. Тому Україні потрібно швидко щось робити. Інакше Україна залишиться інфікованою вірусом поліомієліту на багато років. Це наражає на небезпеку увесь регіон. Потрібно буде перевіряти та сертифікувати кожну країну європейського регіону як вільну чи невільну від поліомієліту.

Дейвід Солсбері, голова комісії із сертифікації щодо ліквідації поліомієліту. Частина 2
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00

– Яка Ваша мета перебування в Україні зараз?

Ми хочемо на власні очі побачити, що коїться в країнах, щоб бути добре поінформованими, незалежними та неупереджено оцінити ситуацію
Дейвід Солсбері

– Я – голова комісії із сертифікації ліквідації поліомієліту в Європейському регіоні. Приїхав побачити, яких заходів вживають для вирішення ситуації, які є результати; поспілкуватись з людьми, які проводять кампанію та з деякими міністрами. Отриманою інформацією поділюсь з членами комісії. Від імені комісії я відвідував Ізраїль, коли там стався спалах поліомієліту. Мій колега їздив у Таджикистан під час спалаху поліомієліту. Ми хочемо на власні очі побачити, що коїться в країнах, щоб бути добре поінформованими, незалежними і бути в змозі неупереджено оцінити ситуацію.

– Якщо Україна не досягне цих 95%, що станеться? Чи буде Україна проводити додаткові раунди вакцинації?

Ми будемо рекомендувати проводити більше раундів вакцинації до того часу, поки населення України буде поза небезпекою. Спалах поліомієліту – це лише початок. Адже таке може статися і з іншими вакцинами
Дейвід Солсбері

– Ми будемо рекомендувати проводити більше раундів вакцинації до того часу, поки населення України буде поза небезпекою. Спалах поліомієліту – це лише початок. Адже подібне може статися і з іншими вакцинами. Я сподіваюсь, що це стимулюватиме переглянути усі інші вакцинальні кампанії в Україні, щоб забезпечити кожну дитину необхідною вакциною.

– Якою є якість вакцини, яку надали Україні для проведення додаткового раунду вакцинації від поліомієліту? Чи можна використовувати заморожену-розморожену вакцину, про яку багато писали, і як сталося з однією із партій? Як переконати людей, що вона якісна?

Якість вакцини в Україні перевірили за допомогою досліджень, які показали, що вона така, яка й повинна бути
Дейвід Солсбері

– Якість вакцини в Україні перевірили за допомогою досліджень, які показали, що вона така, яка й повинна бути. Немає жодних претензій щодо якості вакцини в Україні. Замороження вакцини від поліомієліту є звичайною практикою. Поширені занепокоєння тільки шкодять населенню. Є багато доказів того, що вакцина необхідної якості. І немає жодних доказів, принаймні з тих, що я знаю, які б вказували на те, що вакцину не можна використовувати. Все це робиться тільки для того, аби затримати застосування цієї вакцини і поширити занепокоєння серед людей стосовно її отримання. Все це є абсолютно неправильним. З цього дискурсу не буде жодної користі.

– Наскільки доцільним є проведення додаткової вакцинації від поліомієліту в Україні? Після смерті хлопчика у Білій Церкві, (смерть якого батьки і противники вакцинації пов’язують із щепленням від поліомієліту, але в Міністерстві охорони здоров’я України це категорично спростовують), деякі батьки, з якими ми спілкувались, відмовляються щеплювати своїх дітей. І вони не розуміють, навіщо їм це потрібно.

– Одна з трагедій полягає в тому, що діти можуть померти незабаром після вакцинації. Так само трагічно діти можуть померти до вакцинації. І це не означає, що одне впливає на інше чи викликає інше. Ми дійсно є відповідальними за проведення належного розслідування та наукових досліджень у випадках, коли вакцина могла спричинити смерть дитини. Було проведено багато досліджень, де вивчався можливий зв’язок вакцинації та випадкової смерті дитини. Вони показали, що вакцина не була причиною смерті. Ми завжди повинні запитувати себе чи спричиняє одне інше? Чи є якісь наукові докази? Інколи буває, що є наукові докази наявності вірусу у пацієнта. У такому випадку ми можемо точно сказати, що на цього пацієнта вплинула вакцина. Це трапляється дуже рідко. Але так само ми можемо дослідити усе населення і зробити висновки, що вакцинація не підвищує ризику зараженням вірусу.

Ми маємо відповідальність за надання доказів. Ми повинні вірити фактам та доказам. Якщо докази чітко показують, що вакцина не призвела до смерті, ми повинні чітко казати, що вакцина не є причиною смерті. Випадковість не є причиною. І наука допомагає нам це розуміти.

І ті люди, які сіють паніку через випадковість, не роблять послугу людям. Вони наражають людей на небезпеку. Їх потрібно краще інформувати перед тим, як вони почнуть давати негативні оцінки.

– Які є протипоказання щодо вакцинації проти поліомієліту? Що повинно зупиняти батьків?

Є дуже мало протипоказань проти вакцинації. Якщо дитина має імунодефіцит через хворобу або лікування – наприклад, лейкемія або злоякісна пухлина, або проходить курс хіміотерапії – тоді їй не можна давати ОПВ. Але таких випадків дуже мало
Дейвід Солсбері

– Нічого. Нічого не повинно зупиняти батьків проводити вакцинацію їхніх дітей. Є дуже мало протипоказань проти вакцинації. Якщо дитина має імунодефіцит через хворобу або лікування – наприклад, лейкемія або злоякісна пухлина, або проходить курс хіміотерапії – тоді їй не можна давати ОПВ (оральна «жива» вакцина від поліомієліту – дві крапельки в рот – ред.). Але таких випадків дуже мало.

– Батьків зупиняє інколи те, що дитина напередодні перехворіла якоюсь недугою. Зокрема, до нас звернулася мама хлопчика, який у вересні нібито підхопив вірус Епштейн Бар. Головний позаштатний імунолог Києва запевнив, що згаданий вірус не може бути протипоказанням до вакцинації. Згідно з рекомендаціями ВООЗ, єдине протипоказання проти вакцинації є імунодефіцит дитини. Що порадили б Ви батькам?

– Маленькі діти не можуть мати вірус Епштейн Бар. У віці, в якому ми рекомендуємо проводити вакцинацію, діти не мають цього вірусу. Я не знаю жодного випадку в жодній країні, щоб вірус Епштейн Бар був протипоказанням до вакцинації.

– Свого часу Ви реалізовували національну програму з імунізації у Великій Британії. Чи був супротив громадян Великої Британії щодо вакцинації? Що допомогло подолати занепокоєння серед людей там?

Була проблема зі сприйняттям серед британців вакцини від кору, паротиту, краснухи. Факти, які використовували для поширення занепокоєння, були помилковими. Лікар, який оперував цими фактами, втратив лікарську ліцензію
Дейвід Солсбері

– У нас не було такої проблеми стосовно вакцини від поліомієліту. У нас була проблема зі сприйняттям серед британців вакцини від кору, паротиту, краснухи. Факти, які використовували для поширення занепокоєння, були помилковими. Коли науковці з різних країн переглянули ці факти, вони зробили висновки, що ці факти, які можуть поставити під сумнів безпечність вакцини, є помилковими. Лікар, який оперував цими фактами, втратив лікарську ліцензію, адже він порушив стандарти лікарської роботи. Тобто підвищення занепокоєння у суспільстві на основі помилкових фактів коштувало йому кар’єри. Громадськість відповіла на ці факти. Але головне, що журналісти відреагували.

ЗМІ відіграють важливу роль у тому, як вони доносять наукову інформацію
Дейвід Солсбері

Журналісти зрозуміли, що історія була неправдива, і якщо вони продовжуватимуть її розповідати, вони нашкодять людям. Тому вони перестали розповідати про небезпечність вакцини. ЗМІ відіграють важливу роль у тому, як вони доносять наукову інформацію.

Коли лікар каже: «Я рекомендую Вам зробити щеплення Вашій дитини» або навіть ще сильніше: «Я дав цю вакцину своїй дитині» – батьки дослухаються до таких порад. Тому ми місцевими лікарями, надавали належну інформацію, щоб вони давали правильну пораду
Дейвід Солсбері

Ми також щільно працювали з місцевими працівниками медичного сектору – це місцеві лікарі, медсестри, люди, які спілкуються з сім’ями. Адже саме їм довіряють родини. Ми надали необхідну інформацію цим місцевим лікарям. Коли лікар каже: «Я рекомендую Вам зробити щеплення Вашій дитини» або навіть ще сильніше: «Я дав цю вакцину своїй дитині» – батьки дослухаються до таких порад. Але якщо лікар говорить, що не довіряє цій вакцині, батьки також дослухатимуться до нього. Тому ми активно працювали з місцевими лікарями, надавали їм належну інформацію, щоб вони давали правильну пораду.

– А хто в Україні мав би надавати інформацію і популяризувати вакцинацію?

Якщо президент, політики, лідери в медичній сфері, місцеві лікарі говорять однаково позитивно і впевнено з однаковим меседжем, то батьки довірятимуть цьому послідовному меседжу
Дейвід Солсбері

– Усі, хто має вплив, повинні говорити однакове, давати один меседж. Тобто якщо президент, політики, лідери в медичній сфері, місцеві лікарі говорять однаково позитивно і впевнено з однаковим меседжем, то батьки довірятимуть цьому послідовному меседжу. Непослідовний меседж створює сумнів і занепокоєння. За таких умов найлегше, що можна зробити, це нічого не робити. Але якщо кожен в один голос скаже, що потрібно забезпечити кожну українську дитину вакциною і це правильний шлях, то є ймовірність того, що кожна дитина в Україні буде вакцинована. Але чим більше непослідовних голосів і думок, які часто виходять від людей, які не є експертами, тим більше вони завдають шкоди. Ми не даємо повітря інакомислячим. Ми не беремо участі у дебатах з ними. Ми не довіряємо інакомислячим. Якщо ви даєте їм повітря, ви даєте їм життя. Ми уникали публічних дебатів з ними, адже це лише викликає занепокоєння в суспільстві. Чіткий послідовний меседж є більш дієвим, ніж діалог з тими, хто надає факти, які є насправді не фактами, а лише думками.

На цю ж тему:

19.12.2015
Що могло трапитись з хлопчиком із Білої Церкви

Смерть 3-річного Саші Тернаповича розслідують МОЗ і МВС далі

07.12.2015
ВООЗ рекомендує тим, хто їде в Україну, додаткове щеплення від поліомієліту

Медична наука захищає життя дітей. Але на противагу цьому проводяться антивакцинальні кампанії з метою прибутку чи з ідеологічних причин – ВООЗ далі

02.12.2015
МОЗ: оральна вакцина проти поліомієліту не може викликати смертельні випадки

«Вакцинація – фактор безпеки країни» – імунолог далі

30.11.2015
Проти щеплень іде інформаційна війна, а владі байдуже – Комаровський

«Чому нам не показали, як діти президента отримують цю вакцину? Ось тоді б люди інакше до цього б ставилися» далі

30.11.2015
В Україні починається другий етап імунізації від поліомієліту

«Якщо зараз ми не проведемо вакцинацію всіх дітей, циркуляцію цього вірусу припинити іншим шляхом неможливо» далі

  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

XS
SM
MD
LG