Доступність посилання

ТОП новини

Бюджет-2016: у коаліції немає згоди


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман пропонує депутатам працювати в особливому режимі

Київ – Верховна Рада планує цього тижня розглянути проект держбюджету та низку законопроектів, що безпосередньо стосуються формування державного кошторису. Про це заявляє голова Верховної Ради Володимир Гройсман. Між тим, за словами експертів, перспективи ухвалення держбюджету залишаються невизначеними, бо наразі у парламентській більшості лише дві фракції з чотирьох готові за нього проголосувати.

Бюджет-2016: у коаліції немає згоди
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

За словами спікера, до початку розгляду робочій групі з представників уряду та парламенту вдалося узгодити кілька важливих моментів. Зокрема, вдалося зберегти фінансову децентралізацію, спрощену систему оподаткування для малого та середнього бізнесу, фіксований сільгоспподаток, а також зменшити єдиний соціальний внесок.

Володимир Гройсман
Володимир Гройсман

«Тобто, це податок на заробітну плату, який буде знижено до 22%. Це позитивна річ щодо детінізації заробітної плати», – каже Володимир Гройсман.

Зараз єдиний соціальний внесок для різних категорій працівників становить 30-40%.

Утім, наголошує спікер, неприйнятною є ситуація, коли на розгляд фундаментальних законопроектів, які необхідно розглянути до кінця року, залишається так мало часу. Відтак проект держбюджету доведеться розглядати в особливому режимі.

Незгоду в лавах коаліції «здолають» позафракційні – політолог

Юрій Луценко
Юрій Луценко

Зі свого боку, депутати дедалі частіше кажуть про доцільність відкласти податкову реформу на рік. Зокрема на користь цього висловився голова фракції блоку Петра Порошенка Юрій Луценко. За його словами, «протягом першого кварталу наступного року треба дошліфувати, доопрацювати, поправити урядовий законопроект, який взяти за основу, прийняти його остаточно і ввести з 2017 року». А зараз лише відкоригувати чинну податкову базу.

Олег Березюк
Олег Березюк

Проголосувати за бюджет після його доопрацювання готові фракції «Народного фронту» та «Блоку Петра Порошенка». Натомість лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк зазначає, що їхня політична сила не стане «розглядати цей бюджет у сесійній залі, поки не побачимо постатейних витрат, які записані там».

Юлія Тимошенко
Юлія Тимошенко

Ще критичніше налаштована лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко.

«Ми не підтримаємо бюджет, якщо там, при інфляції 46% в 2015-му і 12% наступного року, пенсії та зарплати залишаться без реальної індексації… В такому вигляді руйнації держави ні бюджет, ні податковий кодекс не пройдуть!» – заявила вона.

Володимир Фесенко
Володимир Фесенко

Політолог Володимир Фесенко не виключає, що коаліції може забракнути голосів для ухвалення державного кошторису на наступний рік. А відтак владі доведеться шукати підтримки серед позафракційних народних обранців.

«Також потрібне дисципліноване голосування, насамперед «Блоку Петра Порошенка», бо у них є проблеми з дисципліною у фракції. Так, знайти 226 голосів буде проблемою», – зазначає експерт.

Невизначеності ситуації конфлікт між оточенням президента Петра Порошенка та командою прем’єра Арсенія Яценюка. Як зазначають у парламентських кулуарах, саме через непорозуміння в коаліції ротації в уряді, які попервах планували здійснити цієї осені, тепер мають намір відкласти аж до весни наступного року.

На цю ж тему:

17.12.2015
Бюджет і Податковий кодекс: «схрестили їжака і вужа – отримали колючий дріт»

Депутати нарешті взялись за головний кошторис. Але податковий кодекс поки що не змінюватимуть далі

17.12.2015
Депутати беруться за розгляд бюджету

Конфлікт Аваков-Саакашвілі може завадити роботі Верховної Ради. До ухвалення бюджету відставок не буде – Дерев’янко далі

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG