Доступність посилання

ТОП новини

Мартиненко – «сакральна жертва»? (Огляд преси)


Мартиненко вирішив менше підпадати під подальші удари опонентів і сховатися – видання

Історія з позбавленням депутатських повноважень Миколи Мартиненка є частиною внутрішньовидової боротьби всередині влади, стверджує газета «День». Протистояння між «президентськими» і «прем’єрськими» триває вже достатньо довго, а останнім часом – на тлі річниці призначення другого уряду Яценюка – суттєво загострилося. Видання пише, що за складанням повноважень Мартиненка стоїть його небажання підпадати під подальші удари і бажання сховатися. Тобто це гра у «схованки». Він вирішив, що його бізнес, його схеми і його економічні інтереси набагато важливіші будь-яких політичних пристрастей. Водночас у журналістів склалося враження, що у владній боротьбі Мартиненко виступив в образі «сакральної жертви». Докладніше газета розповідає у статті «Домовленість чи «сакральна жертва»?».

Якщо Кремль зірве «мінський формат» для подальшого просування в переговорах, Київ може обрати інший підхід, щоб вирішити проблему з окупованим Донбасом, переконує експерт газети «День». Він вважає, що Україні треба бути готовим до «хорватського варіанту». Адже Росія економічно зараз не здатна до повномасштабних бойових дій одразу на кількох фронтах, хоча можливість нарощувати свій потенціал на Донбасі у неї є. Нині вона спроможна лише на бойові дії тактичного рівня, переконує газета.

Нещодавно Росія перемістила дві бурові установки, що належать кримському підприємству «Чорноморнафтогаз», у російські територіальні води. Раніше це майно перебувало у державній власності України, але з анексією Криму вишки захопили росіяни. Проте щодо самих вишок та обладнання нафтогазовидобувачів у газети «Голос України» є багато запитань. Наприклад, чому держава їх своєчасно не забрала, або чому вже після захоплення Криму на родовищах за державний кошт були встановлені блок-кондуктори з житловими комплексами? Про проблему докладніше видання пише в публікації «Без сенсацій, або Грабуй награбоване».

До Нового року залишилося кілька днів, а держбюджет досі не ухвалений. Тим часом, як зауважує газета «Сегодня», курс долара продовжує потихеньку повзти вгору. Експерти видання проаналізували можливі варіанти розвитку подій в першому кварталі наступного року, взявши за основу курс долара. Можливих сценаріїв три: оптимістичний – долар по 24 гривні, який закладений Кабміном у проект держбюджету; реалістичний – курс долара підніметься до тридцяти гривень; і песимістичний – гривня обвалиться майже вдвічі. Утім, експерти газети заспокоюють – останній варіант малоймовірний.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG