Доступність посилання

ТОП новини

Українці скинулись на проведення Антикорупційного форуму


©Shutterstock
©Shutterstock

Одеситам пропонують безкоштовний проїзд до Києва, і харчування, заявляє житель Одеси

В Одесі городян закликали відвідати Антикорупційний форум у Києві, скликаний з ініціативи голови одеської ОДА Міхеїла Саакашвілі, і задля масовості пропонували безкоштовний проїзд до столиці й харчування. Активісти заявляли, що забезпечує послуги штаб Олександра Боровика. Однак сам виконувач обов’язків заступника голови Одеської облдержадміністрації цю інформацію заперечує. За повідомленням організаторів форуму, вони поставили за мету зібрати із пожертв громадян 456 тисяч гривень на проведення заходу. Українці відгукнулися, надсилаючи суми від 2 до 12 тисяч гривень. За два дні вдалося зібрати більшу частину суми, кажуть організатори. Кошти збирали публічно, за процесом можна простежити в режимі онлайн.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Збір коштів здійснює партія «Демократичний альянс». Політична сила надала для цього свою платформу в мережі Інтернет. За всіма надходженнями можна простежити в режимі онлайн. Василь Гацько, голова Демальянсу впевнений, що заявлену суму вдасться зібрати до початку форуму, попри те, що від бізнесу надходжень немає.

«Антикорупційну боротьбу мають фінансувати, в першу чергу, громадяни України, а не платники податків, партії і таке інше. За дві доби була зібрана абсолютно рекордна сума коштів як для проведення громадянського заходу. В переважній більшості, це дрібні внески, які зробили понад тисячі громадян України», – розповідає Василь Гацько.

Олігархи можуть приєднатися до фінансування Антикорупційного форуму публічно

Олександр Боровик на своїй сторінці у Facebook закликав користувачів приєднатися до фінансування Антикорупційного форуму. Він зазначив, що зі своїх особистих коштів надає 2 тисячі євро, які поки що система не приймає, бо гроші знаходяться на німецькому рахунку. Тому Олександр намагатиметься перерахувати їх через банк безпосередньо або внесе готівкою, зазначив він в коментарі для Радіо Свобода.

Збирати гроші в людей вирішили, щоб не залежати від коштів та умов олігархічного бізнесу, проте це не означає, що олігархи не можуть фінансово взяти участь у проведенні форуму, зазначає Олександр Боровик.

«Якщо Коломойський захоче перерахувати 200 доларів, то він це може зробити через свою картку. Ми не сказали, що тут є список олігархів і людей, від яких ми ніколи не будемо брати кошти. Ми мали на увазі, що ми б не хотіли, щоб одна чи дві людини сплатили 400 тисяч гривень», – пояснює Олександр Боровик, співорганізатор Антикорупційного форуму.

Одеситам пропонують безкоштовно поїхати у Київ на форум

Спонсори все ж таки існують, бо одеситам пропонують безплатне транспортування до Києва та харчування, заявляє житель Одеси Сергій Потьомкін. В коментарі для Радіо Свобода він зазначив, що отримав дзвінок із, як йому заявили, штабу Олександра Боровика з відповідною пропозицією. Також Сергій розповів, що такі ж дзвінки надійшли і його знайомим, які були пов'язані із попередніми виборами. На пропозицію він не погодився.

«Я так гадаю, номер телефону взяли, коли я реєструвався як волонтер на виборах, на яких Боровик балотувався в мери. Зателефонували, запропонували поїхати, сказали, що транспорт надається і там нагодують. Тут просто створюють масовість. Збирають людей якомога більше. І саме таких людей, які будуть симпатизувати Саакашвілі, зрозуміло. Туди звозять за чиїсь гроші. Я не вважаю, що це реальна боротьба із корупцією, це буде піар», – зазначає Сергій Потьомкін, одеський волонтер.

Радіо Свобода зателефонувала за вказаним номером і абонент підтвердила, що поїздка є безкоштовною, а також є можливість взяти із собою друзів, бо вільних місць багато. Виїзд о 9:30 ранку з центру Одеси, неподалік Будинку профспілок, а повернення ввечері того ж дня, зазначили у коментарі. Пізніше за цим же номером координатор підтвердила Радіо Свобода, що представляє штаб Олександра Боровика. В різних районах Одеси замовили близько 10 автобусів, повідомила жінка.

«З нашого штабу два автобуси, є на Приморському ще, на Котовського, в Київському та Малиновському районах також по два», – розповіла координатор з набору охочих потрапити з Одеси на Антикорупційний форум до Києва, додавши, що поїздку оплачують спонсори, які саме не уточнили.

Заперечую, що я це організовую – Олександр Боровик

Олександр Боровик, в коментарі для Радіо Свобода заявив, що нічого не знає про збір людей і не має відношення до оплати переїзду.

«Не хочу це заперечувати повністю, бо я такого не чув просто. Я заперечую, що я це організовую, бо знаю, що цього не роблю. В нас в штабі було близько тисячі осіб. Їдуть дуже багато людей. Я впевнений, що вони якось собі організовуються. Так, щоб це було, що штаб організовує поїздку, такого я не бачив. Але я можу собі уявити, що хтось організує автобуси. Якщо 30 людей вирішили, що вони будуть їхати, то вони можуть щось собі їх організувати», – повідомляє Олександр Боровик, співорганізатор Антикорупційного форуму.

Зобов'язання щодо публічного збору коштів та звітності взяла на себе політична сила «Демократичний альянс». Василь Гацько повідомляє, що зібрані кошти мають бути використані на оренду приміщення, столів та стільців, друк програм та необхідну канцелярію. Звіт із використання грошей обіцяють також опублікувати на сайті. Витрати на транспортування та харчування учасників не передбачаються, зазначив Василь Гацько.

«Ми вирішили, що Антикорупційний форум, як і антикорупційна діяльність має фінансуватися самими громадянами і учасниками заходу і тому, відповідно ми не покриваємо ніяких транспортних видатків для людей, які в тому числі приїжджають зі всієї країни і харчування на заході теж не буде, все що стосується цієї статті видатків, то там буде лише вода», – зауважив Василь Гацько.

Антикорупційний форум відбудеться 23 грудня о 17:00 у Міжнародному виставковому центрі в Києві. Організатори очікують від 3 до 5 тисяч учасників. Участь у заході візьмуть більше 20 громадських об‘єднань, міжнародних організацій та політичних партій.

  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG